Unii comunişti l-ar fi votat pe Lupu

REMEMBER // Unii deputaţi comunişti din fostul Parlament regretă că nu au votat în toamna anului 2009 pentru Marian Lupu la Preşedinţie

După desemnarea Guvernului Filat 2, următoarea prioritate a noului Parlament va fi alegerea şefului statului de care depinde viitorul politic al R. Moldova – noi alegeri anticipate sau o guvernare de patru ani. Noua conducere are nevoie de două voturi pentru acceptarea candidaturii Alianţei pentru Integrare Europeană 2 (AIE 2) la preşedinţia statului. Iar voturile ar trebui să vină de la comunişti. Aşa cum au trebuit să vină opt de la aceeaşi fracţiune parlamentară comunistă în toamna anului 2009.

JURNAL i-a întrebat pe foştii deputaţi ai Partidului Comuniştilor (PCRM) care nu au intrat în Parlament dacă nu regretă faptul că nu au votat în toamna anului 2009 candidatura AIE la funcţia de preşedinte al statului. Pentru că asta i-a costat, pe lângă criza politică din ţară de care se arată îngrijoraţi, şi funcţia de deputat.

Ivan Calin: „Aveam de gând să depun mandatul”

Nr. 12 în lista electorală a PCRM la alegerile din 29 iulie 2009, nr. 60 – la cele din 28 noiembrie 2009

„Am fost atunci pentru rezolvarea crizei politice. Nu am votat, pentru că nu s-a ajuns la un consens cu cei cu care s-a negociat. Şi când am avut 60 de mandate, şi când am avut 48, trebuia făcut tot posibilul ca să evităm alegerile anticipate. Cred că nu s-a lucrat bine pentru asta. Eu personal am făcut totul ca să conving colegii mei să voteze. Cred că şi acum fracţiunea poate negocia ca să evite criza politică. Preşedintele Voronin a şi anunţat condiţiile – o coaliţie largă sau o candidatură neutră. Eu nu aş dori să accentuez răspunsul la întrebarea dacă regret sau nu că nu am votat în 2009 preşedintele. Oricum, chiar dacă treceam acum în Parlament, aveam de gând să depun mandatul. Am lucrat 35 de ani în Parlament, inclusiv pe vremea sovietică, şi cred că mi-e de ajuns.”

Valentin Guznac: „Regret foarte mult”

Nr. 14 la 29 iulie 2009 în lista PCRM, acum e membru al PD

„Prin acţiunile mele pe care le-am întreprins ulterior am demonstrat că regret foarte mult că nu am votat atunci pentru Marian Lupu şi ţara a fost aruncată pentru un an într-un haos politic. Atunci era numărul necesar de deputaţi doritori de a vota candidatura Alianţei la funcţia de preşedinte, dar până la urmă au rămas doar cinci. Aceştia ulterior au şi părăsit fracţiunea din Parlament. PCRM trebuia demult să crească din pantaloni scurţi şi acum ar trebui să se gândească bine ce să facă, în condiţiile în care acumulează tot mai puţine voturi de la un an la altul.”

Iurie Stoicov: „Ăsta e riscul”

Nr. 41 la alegerile din 29 iulie 2009 în lista PCRM, la 28 noiembrie 2010 nu a mai apărut în listă, dar a rămas în PCRM

„Nu regret. A fost o decizie comună a partidului. Nu mai sunt în Parlament? Ăsta e riscul oricărui deputat. Acum, fracţiunea PCRM trebuie să pună anumite condiţii şi cei de la guvernare trebuie să ştie să cedeze. Eu ştiu că în următoarele zile vor fi înaintate aceste condiţii, care vizează inclusiv susţinerea unei candidaturi neutre la funcţia de preşedinte.”

Vladimir Ţurcan: „Era clar că nu o să ajungă voturi”

Nr. 3 în lista PCRM din 29 iulie 2009, acum partidul pe care îl conduce nu a depăşit pragul electoral

„Atunci nu a avut sens să particip la vot, ar fi fost o farsă, era clar că nu o să ajungă voturi de la comunişti pentru alegerea şefului statului. Deşi am optat pentru deblocarea situaţiei şi evitarea anticipatelor. Astăzi este necesar de a găsi o soluţie prin ajungerea la consens între PCRM şi Alianţă. Poate acum va fi altfel.”

Ludmila Belcenkov: „S-a demonstrat că noi am avut dreptate”

Nr.37 în lista PCRM din 29 iulie 2009, acum e membră a partidului „Moldova Unită”

„Toţi cunosc acea faptă pe care am făcut-o împreună cu domnul Ţurcan. Noi nu am votat atunci, pentru că ştiam că suntem doar cinci, pe când trebuia opt voturi pentru alegerea şefului statului. Cred că şi atunci, ca şi acum, comuniştii trebuia să ajungă la un compromis. Acum s-a demonstrat că noi am avut dreptate. Cu ce s-a ales PCRM? Cu mai puţine mandate? Acum, comuniştii trebuie să discute la plenară acest lucru şi să ia decizia de a nu boicota şi de această dată alegerea preşedintelui ţării.”

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)