Uniformele școlare nu sunt deocamdată obligatorii

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării trebuia să prezinte până la 31 mai o decizie definitivă privind obligativitatea uniformelor școlare, fapt care nu s-a întâmplat.

Mai mulți părinți s-au plâns la începutul acestei săptămâni la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) al Consiliului Municipal Chișinău că sunt obligați de către managerul instituției de învățământ să cumpere uniforme școlare de la un anumit agent economic.

Drept reacție, DGETS a anunțat că va iniția o anchetă de serviciu pentru a stabili circumstanțele. „Am fost sesizați de părinți că la un liceu din capitală copiii sunt obligați să-și procure/confecționeze uniforme școlare de la un anumit agent economic, ceea ce contravine prevederilor legale”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a direcției.

Mai mult se precizează că uniformele școlare nu sunt obligatorii, iar părinții au dreptul să decidă de unde pot să cumpere / să coase îmbrăcămintea copilului.

Șeful serviciului informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că ministerul nu a luat încă o decizie definitivă referitor la obligativitatea uniformelor școlare.

„Conform legislației în vigoare, uniformele nu sunt obligatorii. Când va exista o decizie finală, vă vom informa”, a precizat Mischevca.

1500 lei pentru uniformă și alți 2000 lei pentru rechizite

Amintim că purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari, a anunțat la începutul lui aprilie curent că uniformele ar putea deveni din toamnă obligatorii în toate școlile din republică.

Democrații au argumentat atunci că, în urma unui sondaj efectuat la comanda lor, populația a optat să revină la practica sovietică. Inițiativa a stârnit un val de nemulțumiri în rândul părinților, iar la sfârșitul lunii mai Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a susținut că va organiza mai multe dezbateri cu societatea civilă, iar până la 31 mai trebuia să prezinte o decizie finală, fapt care nu s-a întâmplat.

Potrivit Centrului Analitic „Expert-Grup”, dacă uniforma școlară ar deveni obligatorie din toamnă, o familie ar trebui să scoată din buzunar cel puțin 1.500 de lei doar pentru uniformă și alte 2.000 de lei pentru rechizite, încălțăminte, geantă și alte necesități, fără hainele de sport.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)