Undiţa, tacul şi pianul preşedintelui

VILA PREZIDENŢIALĂ // Sâmbăta trecută, porţile complexului guvernamental de la Holercani s-au deschis pentru prima dată pentru presa de la Chişinău

La 50 de km de Chişinău, pe malul Nistrului, într-o zonă deosebit de pitorească, ascunse de ochii lumii de pădure şi pază, vilele guvernamentale de la Holercani ale preşedintelui, spicherului, premierului şi miniştrilor îşi aşteaptă zi de zi oaspeţii. „Vin foarte rar pe aici să se odihnească”, explică administratorul vilelor, Efim Pavel. Sâmbăta trecută, porţile complexului guvernamental de la Holercani s-au deschis pentru prima dată pentru presa de la Chişinău, invitată să-şi potolească curiozitatea de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu, şi el pentru prima dată în vizită la reşedinţa sa de la Holercani.

Privatizări şi la Holercani

Deşi pregătită din timp, vizita preşedintelui nu a fost şi aşteptată de către administratorul complexului care l-a salutat respectuos, dar rece pe şeful interimar al statului şi a răspuns scurt şi cu capul în pământ la toate întrebările lui Mihai Ghimpu. „Au mai fost jurnalişti pe aici?”, a fost prima întrebare pe care preşedintele i-a adresat-o lui Efim Pavel. „Au mai fost câţiva cu fostul preşedinte”, a urmat răspunsul. „Voronin venea des pe aici?”, a continuat oficialul. „Nu prea. Cam o dată în jumătate de an. Pe noapte a rămas însă doar de două ori”, a explicat administratorul complexului.

Preşedintele interimar s-a mai interesat şi de blocul cu nouă etaje din pensiune care a fost vândut la începutul anului trecut cu 3 milioane de lei. „E un bloc distrus încă de pe timpul războiului. L-a cumpărat cineva de la Lukoil, dar încă nu s-a apucat de reparaţie”, a raportat Pavel, precizând că privatizarea a fost legală, edificiul fiind inclus în lista clădirilor ce puteau fi privatizate.

Tkaciuk şi Reidman, oaspeţi rari

Deşi mai modestă decât reşedinţa de la Condriţa, vila prezidenţială de la Holercani părea mai prietenoasă (chiar dacă frigiderele îl aşteptau goale pe preşedinte – n.r.). Cu două dormitoare care dau spre lacul de acumulare de pe Nistru şi spre câmpiile din partea cealaltă a râului (pentru ca şeful statului să nu uite niciodată de conflictul transnistrean nesoluţionat – n.r.), cu o mansardă în care preşedintele interimar a zăbovit preţ de o oră lângă masa de biliard rusesc în încercarea de a trimite cu tacul o bilă în buzunar.

Alte câteva minute Ghimpu le-a petrecut aşezat în faţa unui pian din holul vilei prezidenţiale. Oficialul a încercat să interpreteze o melodie, dar s-a lăsat repede păgubaş. Terasa de lângă Nistru l-a impresionat cel mai mult pe preşedinte. „Cine are o undiţă?”, a întrebat el entuziasmat după ce a zărit un peşte în apă. Şuvoiul de ploaie care a venit pe neprins de veste a alungat delegaţia într-o altă vilă – a consilierilor prezidenţiali. Şi aceasta, rar vizitată de foştii sfetnici ai lui Voronin. Doar fiul fostului preşedinte, Oleg Voronin, a fost de câteva ori în vacanţă la vila de la Holercani.

Cheltuieli de milioane

Aerul curat, natura şi liniştea locului i-au fost pe plac lui Ghimpu. „Nu-i mai bine să vin eu aici? Prind un peşte, pun o semnătură. La sfârşitul zilei, nu mă duc acasă cu ochii umflaţi”, îşi împărtăşeşte preşedintele gândurile cu jurnaliştii. Apropo, potrivit administratorului complexului, pensiunea de la Holercani este deschisă pentru toţi doritorii, doar că, pentru a-ţi face o vacanţă acolo, trebuie să obţii consimţământul Cancelariei de stat şi desigur să plăteşti cazarea – 180 de lei pe zi pentru o cameră de trei persoane.

Complexul guvernamental de la Holercani a fost construit în anii ’60. Are o suprafaţă de 64 de hectare pe care sunt construite 20 de vile. Deşi administratorul pensiunii susţine că nu poate spune cu exactitate cât costă întreţinerea anuală a acestor vile, conform datelor de care dispunem noi, în perioada 2003-2008, numai pentru reparaţii şi construcţii în complexul guvernamental de la Holercani s-au cheltuit peste 18 milioane de lei. Cei mai mulţi bani (5,5 milioane de lei – n.r.) au fost alocaţi din bugetul de stat în 2006 pentru reconstrucţia vilei preşedintelui.

Mariana Raţă