Unde ne va duce mersul concomitent în două direcţii

foto gov.mdLa Astana s-a semnat actul de constituire a Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, iar vineri, la Minsk, premierul Leancă, alături de omologii săi din CSI, şi-a pus semnătura pe mai multe acorduri cu caracter integraţionist pentru spaţiul post-sovietic. Analiştii întrebaţi de JURNAL consideră că acest gest nu afectează semnarea acordului de asociere cu UE şi temperează, totodată, furia Rusiei în preajma importantului eveniment.

După cum ştim, Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat la 29 mai, la Astana, actul de constituire a Uniunii economice eurasiatice, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, iar cu o zi mai târziu, la 30 mai, la Minsk, în cadrul Consiliului şefilor de guverne ale statelor CSI, premierul Iurie Leancă, alături de omologii săi din ţările comunităţii, a semnat o serie de documente cu privire la colaborarea în domeniile comerţului, turismului şi sportului, ştiinţei, finanţelor şi cel umanitar. Tot în ziua de vineri, participanţii la reuniune au mers în audienţă la preşedintele Belarus, Alexandr Lukaşenko, care i-a informat cu privire la constituirea Uniunii economice eurasiatice şi mersul proceselor integraţioniste în spaţiul CSI.

În acest context, JURNAL a solicitat opiniile a doi experţi de la noi – Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, şi Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, adresându-le întrebarea: „Încotro totuşi merge RM?”.

Rusia nu respectă acordul de liber schimb cu RM

„Din câte cunosc, Republica Moldova este deja parte a unui acord de comerţ liber în spaţiul CSI”, a declarat Arcadie Barbăroşie. „E adevărat că acest acord are o mulţime de excepţii, el nu e respectat de Rusia, cu care avem un acord bilateral de parteneriat strategic. E drept că excepţiile existente în acordul de liber schimb în spaţiul CSI lovesc în economia RM, dar totuşi suntem acolo, fiindcă avem interese economice şi culturale majore. Semnarea acordului de liber schimb cu UE nu face altceva decât să pună pe picior de egalitate RM în raport cu statele europene. Noi putem semna acorduri de comerţ liber cu mai multe părţi, însă nu putem fi parte a uniunilor vamale, fiindcă în acest caz am avea nişte taxe de import, taxe vamale comune cu acele uniuni vamale, care nu sunt compatibile cu asocierea la UE”.

Pe moment, nu avem altă opţiune

„Deocamdată, însă, putem fi membru al ambelor zone de liber schimb. Republica Moldova, ca o economie mică, nu-şi poate permite luxul să refuze parteneriatele care sunt în interesele ei. E cu totul altceva că noi nu suntem consideraţi ca partener egal în relaţiile cu Rusia, care, deşi ne recunoaşte integritatea teritorială, continuă să ocupe o parte din teritoriul ţării. Moscova, deşi recunoaşte neutralitatea RM, îşi menţine forţele armate pe teritoriul statului nostru. Astfel, suntem segregaţi în raporturile bilaterale de acest partener strategic. Avem noi pe moment o altă opţiune? Mi-e teamă că nu. Deocamdată urmează să promovăm politici externe atente şi deştepte. E drept că semnarea acordului de asociere cu UE nu convine Rusiei nu din considerente economice, cum încerca să explice premierul Medvedev în declaraţiile sale recente, ci din considerente de ordin geopolitic, căci, de mai mult timp, Moscova încearcă să restabilească Rusia imperială, iată acum şi într-un război direct cu Ucraina”.

Acordurile semnate în cadrul CSI rămân doar pe hârtie

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, expert în drept constituţional, susţine că, în cazul nostru, politica duplicitară şi mersul concomitent în două direcţii: spre UE şi spre CSI sunt deja chestiuni vechi. „În cazul de faţă, însă, cred că ea ar putea fi justificată. În primul rând, aceste documente s-au semnat cu bună intenţie, ele ar putea avea un impact pozitiv în domeniul economic. În al doilea rând, prin semnarea acestor documente, Federaţia Rusă nu va fi atât de iritată de acordul de asociere a RM cu UE. Nu pot să spun cât de reuşite sau nereuşite sunt acordurile semnate de Leancă, fiindcă deocamdată nu cunosc detalii, dar practica arată că în cadrul CSI se semnează foarte multe documente în plan socio-economic şi comercial-economic, însă ele, din păcate, rămân doar pe hârtie, fiind ineficiente şi nefuncţionale din cauză că legislaţia statelor CSI e foarte diferită şi departe de a fi armonizată, nemaivorbind de a fi unificată, şi rezultatele sunt foarte slabe”.