Unde-i killerul?

Trei atentate cu explozibil şi nicio persoană reţinută

Cine e următorul? Au trecut opt luni de la tentativa de omor a directorului ANRE, Nicolae Răileanu, mai bine de o lună de la ziua în care fostul director adjunct al Penitenciarului nr. 13, Albert Puiu, s-a pomenit cu maşina minată, şi o săptămână de la deflagraţia automobilului de serviciu al şefului Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, Victor Pârţac.

Iana Zmeu

„Cred că e acelaşi killer, cei care comandă atentatele sunt diferiţi”, a declarat pentru JURNAL Răileanu care, până a deveni director ANRE, a fost şef al Poliţiei Criminale din Dubăsari. Şi dacă este vorba de acelaşi killer, oamenii legii nu exclud că acesta ar mai putea executa comenzi de acest gen.

Activitatea profesională le-a pus viaţa în pericol. Toate trei victime ale atentatelor au făcut această legătură. La câteva zile de la explozia maşinii în care se afla directorul ANRE, Nicolae Răileanu, rămas ca prin minune în viaţă, acesta a declarat pentru mass-media că atentatul ar putea fi pus la cale ca urmare a unor descoperiri de cheltuieli nejustificate la Moldovatransgaz.

Era vorba de sute de milioane de lei. „După ce le-am făcut publice, au pornit şi scrisorile anonime. O preîntâmpinare a fost atunci când dlui Parlicov i-au murdărit uşa cu excremente, procuratura însă a declarat că este un act de huliganism. Făptaşii au considerat că cel mai uşor este să mă anihileze”, a declarat atunci Răileanu.

Astăzi însă directorul şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte numele celui care a comandat atentatul. „Nu cred că e Beliciuc (directorul SRL „Moldovatransgaz”). A fost uşor de dat vina pe el, dar nu cred că e el. Ştiu numele persoanei care a comandat crima, dar nu pot să-l spun, deoarece nu am probe”, a menţionat Răileanu.

Amintim că, pe 26 iulie curent, directorul SRL „Moldovatransgaz” a decedat. Persoanele din anturajul răposatului consideră că articolele „calomnioase” care au apărut în presă după tentativa de omor a lui Răileanu i-au grăbit moartea lui Beliciuc. Surse din cadrul MAI însă au păstrat versiunea că anume Beliciuc ar fi cel care a comandat atentatul.

Mortul e de vină!

Şi în cazul lui Igor Ţurcanu, preşedintele Federaţiei de Tenis, decedat în iunie 2011 în urma unei deflagraţii de maşină, oamenii legii suspectează o persoană care nu mai este în viaţă. E vorba de Ion Stratulat, ginerele generalului Alexei, împuşcat mortal în septembrie 2011 de către sportivul Ion Şoltoianu. Potrivit şefului adjunct al Poliţiei Criminale, Alexandru Pânzari, există martori care au dat depoziţii precum că maşina capcană ar fi fost adusă din Ucraina de Stratulat.

„Cel mai uşor e să dai vina pe un mort care nu se poate apăra. Hai să lăsăm toate crimele nedescoperite pe seama lui”, a spus indignată sora lui Ion Stratulat. Unicul suspect în cazul omorului lui Ţurcan rămâne a fi fostul poliţist Ion Agaci. Acesta nu a reuşit să se bucure că procurorii au decis în octombrie curent să-şi retragă acuzaţiile. Şi asta după ce Agaci a stat o perioadă după gratii, apoi în arest la domiciliu, şi uite că la sfârşitul lui noiembrie procurorii s-au răzgândit.
„Am tras o concluzie privind scoaterea de sub urmărirea penală a lui Agaci. Mai târziu, conducătorul grupului de urmărire penală (Corneliu Bratunov), studiind materialele de care dispun eu şi pe cele de care dispune dumnealui, a decis că cele indicate de către mine în ordonanţă sunt premature, ilegale, de aceea trebuie anulată ordonanţa de scoatere de sub urmărirea penală”, a explicat procurorul Lilian Cociu. Prin urmare, Ion Agaci iarăşi este învinuit.

„Aşteptăm sfârşitul anului”

Dar să revenim la cei care au avut noroc şi au rămas în viaţă. Asemănările izbitoare dintre cazul deflagraţiei automobilului de serviciu al şeful Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, Victor Pârţac, îl fac pe Răilean să creadă că este semnătura aceluiaşi killer, care i-a minat automobilul acum opt luni.

„Lucrătorii operativi m-au informat că în automobilul lui Pârţac grenada a fost pusă în acelaşi loc ca la mine”, a menţionat Răilean. Potrivit acestuia, oamenii legii au dat de urma executorului şi, până la sfârşitul anului, acesta ar putea fi reţinut. Surse din cadrul MAI au confirmat că, în scurt timp, ar putea fi reţinut autorul (autorii) deflagraţiilor asemănătoare, însă nu sunt siguri că este vorba de aceeaşi persoană. „Abia după ce îl vom reţine pe cel care a minat maşina, vom putea stabili identitatea celuia care a comandat crima”, a spus sursa noastră.

Oamenii legii spun că încă „se lucrează” şi în cazul lui Albert Puiu, o altă victimă a unei tentative de omor. Bărbatul ne-a spus că va sărbători ziua de naştere şi pe 26 octombrie, ziua în care un sunet al soţiei l-a salvat de la moarte. În timp ce vorbea cu soţia la telefon, acesta ar fi întredeschis portiera maşinii şi, în acest moment, ar fi observat un fir suspect. A chemat poliţia. Veniţi la faţa locului, poliţiştii au depistat în salonul maşinii o grenadă de tip F1. „Nu l-au reţinut pe cel care a făcut-o, dar e călduţ. Nu prea mă informează, deoarece le este frică să nu fac gălăgie în cazul în care voi afla ceva”, explică Albert Puiu. Fostul director adjunct al Penitenciarului nr. 13, până pe 26 octombrie, a făcut numeroase declaraţii pentru presă despre încălcările care, potrivit lui, se comit în penitenciarele din R. Moldova.

Misterioasă rămâne şi explozia automobilului de serviciu al şeful Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal (SV), Victor Pârţac. Acesta nu face declaraţii pentru presă. Nu este cunoscut nici faptul cât de mult a avut de suferit Pârţac în urma exploziei. Potrivit serviciului de presă al SV, a fost iniţiată o anchetă internă şi atunci când vor fi rezultate va fi organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia se vor da mai multe detalii.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)