Unde-i Inculeț? Nu-i suspectul! A murit! // CRIMĂ


„Gafa MAI”, spune mass-media. „Gafa mass-media”, spun procurorii

Gheorghe Inculeț, cel pe care presa, nu și procuratura, l-a numit principalul suspect în crima de la Durlești și Ialoveni, nu mai e în viață. Culmea e că acesta și-a găsit sfârșitul înainte de a fi comise aceste două infracțiuni. Potrivit ultimelor informații oferite de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI), bărbatul a decedat în 2007, iar crima de la Ialoveni a avut loc în septembrie 2010, în timp ce crima de la Durlești, pe 31 martie 2011.

Iana Zmeu

La un an de la dublul asasinat de la Durlești în care au fost omorâți cu sânge rece doi adolescenți, în mass-media se vehiculează știrea: „Gheorghe Inculeţ, principalul suspect”. „Informaţia a fost ruptă de context. Inculeţ nu a fost suspectul principal, el a fost unul dintre suspecţi”, a menţionat procurorul Corneliu Bratunov.

Potrivit reprezentanților MAI, lista suspecților cuprinde câteva zeci de persoane. Alexandru Jizdan, șeful DGSO (Direcția Generală Servicii Operative), a declarat pentru JURNAL că polițiștii și-au stopat căutările intense ale infractorului după ce au primit rezultatele expertizei ADN efectuată de specialiștii din România. „Acesta este infractorul, mi-au spus experții români. Apoi a urmat tentativa de omor de la Ialoveni. Atunci am înțeles că am greșit”, recunoaște Jizdan.

Cel care a fost reținut este Eugen F., un locuitor din Chișinău care suferă de schizofrenie. Şi deoarece acesta se afla în detenție când a fost săvârșită tentativa de omor de la Ialoveni, în presă a apărut altă informație: „În Turcia a fost reținut un alt suspect”.

Avem portret-robot! Ce folos?

Maria F. a aflat din buletinele de știri că şi cel de-al doilea fiu este reţinut de oamenii legii. Acesta, în primăvara anului 2011, a plecat în Turcia. Potrivit procurorului Corneliu Bratunov, drept motiv pentru reţinerea acestuia a servit faptul că, la una din percheziţiile efectuate la domiciliul lui Vladimir F., oamenii legii au descoperit un obiect care i-ar fi aparţinut uneia dintre victimele crimei odioase de la Ialoveni. „Era husa pentru CD-uri a soțului meu”, susține soția victimei.

Acum două zile, reprezentanții MAI au făcut din nou declarații pentru presă. De această dată, ei sunt ferm convinși cum arată infractorul. Nu este Gheorghe Inculeț pentru că acesta este mort, şi nici Eugen F. sau fratele acestuia, ci un alt bărbat, numele căruia nu-l ştiu nici măcar oamenii legii. Aceștia spun că există un martor care l-a văzut pe infractor. Potrivit martorului, asasinul are aproximativ 35–45 de ani, înălţime între 170 şi 180 cm şi e şaten. „Nu ne putem axa doar pe portretele-robot. Martorii ar putea exagera. Vă imaginați prin ce șoc au trecut?”, a menționat Jizdan.

Se caută asasinul

Pentru a reţine bănuitul, MAI a apelat la ajutorul colegilor americani. În scurt timp, la Chişinău urmează să vină mai mulţi agenţi FBI. Oamenii legii continuă să caute asasinul care se face vinovat de omorurile de la Durleşti şi Ialoveni şi nu exclud versiunea că crimele ar putea fi comise de două persoane diferite.

Surse din cadrul MAI susțin că au dat de urma infractorului și, pentru a exclude toate semnele de întrebare ale reprezentanților mass-media, au organizat o conferință de presă pentru a anunța că cel pe care presa l-a numit „suspectul principal”, Gheorghe Inculeț, este mort. Următoarea informație ar putea fi că asasinul în serie a fost reținut.