Unde găsim „ieftin, bun şi mult în chilă”

MASA DE SĂRBĂTOARE // Chiar dacă vrem să economisim pentru masa de Crăciun sau de revelion, oricum va trebui să scoatem din buzunar o sumă frumuşică şi la piaţă, şi la magazin

La piaţă sau la magazin? Unde e mai rentabil să cumperi produse pentru masa de Crăciun este întrebarea care se pare că  împarte cumpărătorii în două categorii. Cineva spune că merge la magazin pentru că e mai aproape de casă şi nu va trebui să ducă pungile grele tocmai de la piaţă, o altă parte spun că fac cumpărături doar de la piaţă: „Pentru că e mai proaspăt şi mai ieftin”. Crezi ce spune gura lumii, dar până nu vezi cu ochii tăi nu poţi afirma ceva.

„Pfuuuuu!”, aşa miroase Crăciunul în piaţă

Atmosfera din piaţă este de nedescris. Mirosul de citrice, atât de caracteristic sărbătorilor de iarnă se îmbină cu „aromele” de salamuri, carne proaspătă şi carne în/dezgheţată, peşte sărat şi afumat etc. „Pfuuuu! Ce putoare!”, spune o doamnă astupându-şi nasul cu fularul, nu din cauza frigului. Iar femeia de la intrarea în piaţă care strigă în gura mare „Otraaaaaavă!” prefigurează un tablou de groază. Dar să revenim la oile noastre, adică la preţurile produselor, axându-ne în special pe cele preferate la masa de sărbătoare. „Salată de boeuf, salată de crabi, o găină în rolă, răcituri, tot felul de salamuri, roşii, castraveţi, brânzeturi, peşte sărat şi măsline, băuturi, şampanie, citrice, fripturi, pârjoale, dulciuri, sarmale şi… multe mâncăruri se pun pe masă”, spune Galina care tocmai a cumpărat un picior de porc la preţul de 20 de lei kg.

Am calculat preţul la toate produsele din care Galina planifică să gătească masa de Crăciun. Suma este de 1378 de lei, şi asta fără de multe altele de care cumpărătoarea a uitat să-mi spună. „Înainte de sărbători, vom mări preţurile. Ştiţi că piaţa e ca o femeie de moravuri uşoare – când pe o parte, când pe alta. Totul depinde de câţi şi ce fel de clienţi are”, spune Sergiu, jonglând cu o ceapă pentru a ademeni cumpărătorii. Vânzătorul de legume recunoaşte că până şi el adesea se duce la magazin după anumite produse. „După carne sau salamuri mă duc la magazin”, recunoaşte Sergiu. Motivul este acelaşi pe care l-au enunţat toţi cei pe care i-am întrebat: „E mai aproape de casă”.

Hopa! Termen aproape expirat

M-am dus şi eu la magazinul care se află cel mai aproape de casa în care locuiesc. „Reduceri de sărbători” – este primul lucru pe care l-am văzut înaintea ochilor. La unele produse sunt reduceri, altele sunt, chipurile, mai ieftine decât erau. Vă spun de ce „chipurile” preţul a rămas acelaşi, chiar dacă este indicat că acest produs, în cazul dat nişte roşii proaspete, a costat cu 3,25 lei mai scump pentru un kg. Am făcut o listă de produse identică cu cea din piaţă şi am calculat. În total, mi-au ieşit 1564 de lei. Maioneza, beţigaşele de crabi, kechup-urile, sosurile – toate sunt la preţuri mai mici. Însă când am studiat mai atent ambalajul, am exclamat: „Hopa! Termenul de păstrare a produsului expiră pe 30 decembrie!”. Prin urmare, fiecare e responsabil de sănătatea sa şi a apropiaţilor săi.

Revelion în stil moldovenesc

„Eu am să fac o mămăliguţă cu fripturică de carne de porc, cu peşte prăjit şi mujdei. Voi pune pe masă şi scrob de ouă de găină, smântână şi unt. Să vedeţi ce masă de Crăciun împodobesc!”, mi-a spus o cumpărătoare din piaţă. O astfel de masă ar costa cel mult 300 de lei, în funcţie de câte persoane vor savura din bucatele respective. În cele din urmă, hotărâţi dumneavoastră de unde să vă cumpăraţi produsele de sărbători – de la piaţă sau de la magazin. Esenţial e să verificaţi termenele de valabilitate a produselor şi calitatea acestora, pentru a nu sărbători într-un salon de spital.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.