Unde au mers voturile noastre

Nordul și Găgăuzia au votat în special cu partidele de stânga, alegătorii din raioanele de centru au preferat partidele de vocație proeuropeană

geografia electorala _DSC8097Nadea Roscovanu Photography

Potrivit datelor preliminare cu privire la distribuția voturilor pentru concurenții electorali la scrutinul parlamentar de duminică, în 18 raioane ale țării majoritatea cetățenilor au votat partidele proeuropene (PLDM, PD și PL). Pentru partidele de stânga (PCRM și PSRM) a votat majoritatea cetățenilor din 15 raioane, informează site-ul de știri și analize de afaceri Agora.md.

Partidele proeuropene au adunat majoritatea numărului de voturi în următarele raioane ale țării, 18 la număr: Chișinău, Cahul, Telenești, Ialoveni, Criuleni, Șoldănești, Rezina, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Anenii Noi, Cimișlia, Leova, Cantemir, Cahul și Ștefan Vodă.

Partidele care vor în Uniunea Vamală (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Socialiștilor) au adunat majoritatea în 15 raioane din republică: Dondușeni, Drochia, Bălți, Găgăuzia, Taraclia, Briceni, Ocnița, Edineț, Soroca, Florești, Fălești, Sângerei, Râșcani, Glodeni și Căușeni. Votul în diasporă e și el împărțit. PLDM și PL au fost în topul preferințelor moldovenilor stabiliți în Occident, pe când conaționalii noștri din Rusia au votat masiv pentru PSRM, informează surse de la comisiile electorale din diasporă, citate de alegeri.md.
Moldovenii din diasporă au votat în mare parte pentru Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal, arată și datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, PLDM a obținut cel mai mare punctaj în majoritatea secțiilor de vot deschise peste hotare, excepție făcând doar secțiile de vot deschise în Rusia. Cele mai bune rezultate, PLDM le-a obținut în China (57,14%), Spania (51,8%) și Quatar (50%), România (41,62%) etc. Partidul Liberal a obținut cele mai multe voturi în Canada (38,86%), Elveția (35,18%) și România (32,02%). Partidul Democrat a luat peste 20% din voturi în Suedia (21,1%). Partidul Socialiștilor a luat peste 50 la sută din voturi doar în Rusia, iar în Belarus pentru PSRM au votat 21,7% din alegători.

Comuniștii au înregistrat cele mai proaste rezultate în secțiile deschise peste hotare. În Rusia, pentru PCRM au votat 14,12%.
La închiderea ediţiei, Comisia Electorală Centrală nu făcuse cunoscute cifrele exacte ale votului pe raioane, dar astăzi „harta electorală” va putea fi întocmită în baza datelor oficiale.