Unde a fost Cubreacov?

O investigaţie a ziarului „Timpul”, publicată recent, răstoarnă „cazul Cubreacov”. Potrivit publicaţiei, Vlad Cubreacov, răpit în 2002 şi apărut peste două luni, nu ar fi stat pe perioada „răpirii” într-un apartament de pe str. Ismail din capitală, aşa cum declara anterior Sergiu Burcă într-un interviu pentru JURNAL.

Burcă povestea cum l-a vizitat o dată în ascunzătoare pe acesta şi descria chiar cum a ajuns în acel apartament. Jurnalistul Pavel Păduraru a fost în acel bloc şi a descoperit, zice el, că acest apartament nu există.

Deşi procurorul general Valeriu Zubco promitea rezolvarea acestui caz încă la începutul anului 2010, constatăm ca la aproape trei ani de atunci acest dosar mai lâncezeşte în Procuratura Generală. Procurorul care se ocupă de caz, Valeriu Bodean, a declarat pentru JURNAL că „urmărirea penală este pe rol” şi că „nu poate oferi detalii despre caz”. Din această cauză, Bodean nu ne-a putut spune de ce Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov nu au fost încă testaţi cu detectorul de minciuni şi nici când dosarul urmează a fi transmis în judecată. „Muncim”, ne-a „umplut” de speranţă procurorul. Iniţial, procurorii nu găseau un martor-cheie – pe şoferul lui Iurie Roşca, Dinu Jitraş, pentru a-l audia. Acum, Bodean zice că acesta a fost audiat, dar ancheta tot bate pasul pe loc. Am vrut să-l întrebăm cum rămâne cu promisiunea făcută publică pe Valeriu Zubco, însă acesta l-a copiat pe Bodean – zice că ancheta se află pe rol şi nu poate face nicio declaraţie.

„Despre acel loc în care a stat Cubreacov ştiam de la Sergiu Burcă, de la Iurie Roşca şi de la alţii, dar eu nu am fost acolo niciodată. Constat că nu există interes pentru a rezolva acest dosar. Oricum, dosarul e mort, fiindcă au expirat toate termenele de prescripţie. Înainte se spunea că încurcă comuniştii, acum cine nu permite rezolvarea cazului? Nu ştiu ce să mai cred”, a declarat pentru JURNAL Ion Neagu care confirmă faptul că a dus la procuratură agenda personală şi cravata lui Cubreacov, lucruri recuperate „în timpul răpirii”, ultimul negând că i-ar aparţine. După aceasta, nu a urmat nicio mişcare din partea procurorilor.

Ion Neagu şi Sergiu Burcă au declarat în 2007 într-un interviu acordat JURNALULUI că răpirea lui Vlad Cubreacov a fost înscenată. Aceasta a fost pusă la cale, ziceau cei doi, de către Iurie Roşca cu consimţământul celui răpit, pentru a putea menţine revolta participanţilor la protestele PPCD din 2002.

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)