Un tânăr reţinut la Tiraspol, acuzat de spionaj

Părinţii lui Ilie Cazac, cel de-al doilea tânăr reţinut de structurile separatiste de la Tiraspol, fiind acuzat de spionaj în favoarea Chişinăului, au declarat la finele săptămânii trecute, greva foamei în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău. Aceştia au instalat un cort vizavi de sediul ambasadei şi lozinca: „Nu folosi, Rusie, copiii noştri în jocurile tale politice”. Disperaţi, părinţii tânărului spun că vor sta în faţa Ambasadei până îşi vor vedea fiul eliberat din arest.

Potrivit lui Serghei Viniţchi, tatăl băiatului, sâmbătă seara, câţiva tineri care scandau în limba rusă „Transnistria”, au venit şi le-au doborât cortul. Chiar dacă în preajmă era o patrulă de poliţie, oamenii legii n-au intervenit.

Părinţii povestesc că, între timp, au primit un apel din partea Ambasadei Federaţiei Ruse. Reprezentantul misiunii diplomatice i-a informat că Ambasada nu poate interveni în cazul lor deoarece nu se implică în treburile interne ale Transnistriei şi le-a recomandat părinţilor să ia legătura cu autorităţile de la Tiraspol.

Părinţii lui Cazac susţin că vor continua să ţină greva foamei, indiferent de provocările şi intimidările la care vor fi supuşi.

Ilie Cazac are 24 de ani şi este angajat al Inspectoratului Fiscal din Bender. A fost reţinut în luna martie în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. După ce serviciile secrete de la Tiraspol au efectuat o percheziţie la domiciliul său, tânărul a fost arestat, însă nu se ştie în ce închisoare este deţinut. Tânărul este acuzat de trădare de stat şi spionaj şi riscă, potrivit legislaţiei autorităţilor neconstituţionale, până la 20 de ani de privaţiune de libertate. Acesta este al doilea caz, similar cu cel al jurnalistului Ernest Vardanian.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu