Un succes brodat cu fir de aur

Dina Melwani, originară din or. Cahul, e designer vestimentar în Emiratele Arabe Unite

Stofe de cea mai bună calitate, broderie manuală şi inspiraţie în crearea ţinutelor ce emană feminitate, eleganţă şi rafinament – iată cheia succesului în cariera de designer vestimentar a Dinei Melwani, o tânără originară din or. Cahul, de 10 ani stabilită în Emiratele Arabe Unite. Basarabeanca este nimeni alta decât modelul Dina Dermengi, tot ea Dina Gabri, interpreta care a devenit cunoscută după colaborarea cu Naguale. Într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău, basarabeanca ne-a vorbit despre ce a făcut-o să renunţe la muzică, despre familie şi despre brandul pe care şi l-a creat în Dubai.

Nina TOFAN

Dina Melwani nu e dintre cei care aleg calea cea mai uşoară în viaţă. La vârsta de 18 ani, frumoasa basarabeancă a plecat la studii în România, unde şi-a început cariera de interpretă, iar doi ani mai târziu s-a mutat în Emiratele Arabe Unite. Astăzi, ea este femeie de afaceri, soţie şi mămică fericită.

Un nou început la Dubai

Spune că i-a fost dintotdeauna uşor să se adapteze la medii de viaţă noi, iar primul an în Dubai a fost pentru ea unul foarte frumos şi fascinant – şi-a făcut repede prieteni şi a reuşit să-şi construiască, în scurt timp şi cu forţele proprii, o carieră în „oraşul de aur”. Ce-i drept, a trebuit să-şi gestioneze cu atenţie bugetul, deoarece tot salariul îl dădea pe chirie şi transport. Tocmai pentru a mai face un ban, Dina a început să cocheteze cu modellingul.

„M-am mutat în Emirate la vârsta de 20 de ani, încurajată de succesul unei prietene care lucra aici pentru o importantă firmă de construcții. La început m-am angajat într-o agenţie imobiliară, unde am rămas până când aceasta a dat faliment, din cauza crizei economice din 2008. Dar am rămas la Dubai, pentru că după doar două luni de şedere aici l-am întâlnit pe viitorul meu soţ, indian de origine, cu care suntem împreună de aproape zece ani”, ne spune basarabeanca.

Dina l-a cunoscut pe omul de afaceri Dinesh, sau Dino, cum îi zice toată lumea, la o cină dată de familia Melwani, la care basarabeanca ajunsese mai mult dintr-o întâmplare – un prieten de-al viitorului ei soţ a invitat-o să-l însoţească. A durat ceva timp până Dina a acceptat să iasă cu el – o speria diferența de vârstă destul de mare între ei. Dino Melwani însă a ştiut cum s-o convingă: „Mi-a trimis flori în fiecare zi, până am fost de acord să ies cu el la cină. A fost un început de relație foarte frumos, cu un farmec aparte, pe care soţul meu îl menţine de atâta timp prin grija şi atenţia de care ne bucurăm eu şi cele două fetiţe ale noastre”.

Au avut o nuntă ca-n poveşti

Nunta lor fastuoasă a ajuns în atenţia presei din România, un post de televiziune de dincolo de Prut realizând chiar un amplu reportaj despre aceasta, catalogând-o drept una „ca-n poveşti”. Şi n-au exagerat. Ceremonia a avut loc pe litoralul Mării Mediterane, în oraşul spaniol Marbella, şi a durat trei zile şi trei nopţi, iar Dina a strălucit în trei ţinute diferite: o rochie albă de mireasă, alta tradiţional indiană şi a treia în stil spaniol.

„În comunitatea Sindhi, din care provine soţul meu, o nuntă durează cinci zile şi, de obicei, la eveniment participă peste o mie de oameni. Eu însă am insistat ca nunta noastră să nu dureze mai mult de trei zile şi să invităm doar persoanele cele mai apropiate, căci îmi plac petrecerile mai intime, ca să putem să fim şi noi relaxaţi şi să ne distrăm împreună cu oaspeții. În ultima zi s-a ţinut nunta religioasă, în stil indian, iar un pandit (titlu dat iniţial brahmanilor în India, iar acum şi savanţilor – n.a.) ne-a binecuvântat căsătoria”, ne spune ea.

Muzica, un vis din copilărie

A visat să cânte încă din copilărie, iar visul ei a început a prinde contur în 2008, când a făcut ore de canto cu Maria Simion. Datorită domniei sale, care e una dintre cele mai bune, dar şi mai stricte profesoare din România, Dina a căpătat curajul şi încrederea în sine că poate cânta.

„Prima piesă, „Naughty Boy”, am scos-o în colaborare cu băieții de la Deepside Deejays. Aceasta a avut succes atât în România, cât şi în Republica Moldova. Cu părere de rău, nu am continuat colaborarea deoarece, fiind studentă la Facultatea de Turism a Universităţii Româno-Americane din Bucureşti, am preferat să acord mai mult timp studiilor. A doua mea piesă, „Imagine”, a fost lansată în 2014, în colaborare cu Sukhbir, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreţi din India”, afirmă cea care evolua cu numele scenic Dina Gabri.

Piesa „Imagine” a fost difuzată în câteva ţări, printre care România, Grecia, R.Moldova, Israel şi India. Dina era deja mămică atunci când a lansat-o şi, cu toate că a înregistrat încă trei piese după aceasta, a decis să dea prioritate familiei şi copiilor săi. Căci, spune ea, pentru a avea o carieră muzicală de succes ar fi trebuit să călătorească peste hotare, iar ea şi-a dorit să fie prezentă cât mai mult timp în viaţa fetelor sale. Şi pentru că nu poate trăi fără muncă, a decis să-şi deschidă un atelier vestimentar în Dubai, aproape de casă.

De la interpretă în România la creatoare de modă în Emirate

Au trecut câţiva ani de când basarabeanca şi-a deschis afacerea şi s-a reprofilat în designer vestimentar. Între timp, ea a absolvit cu diplomă de onoare Middlesex University, o instituţie de învăţământ superior din Londra ce are reprezentanţă şi în oraşul Dubai, a făcut cursuri de fashion design la Esmod University şi la London College of Fashion.

„Eu am fost dintotdeauna o persoană creativă, de aceea îmi place să creez ţinute. Mai ales aici, în Dubai, unde femeile preferă să poarte rochii pompoase, cu broderie manuală din belşug. Clientele mele ştiu exact ce-şi doresc, iar eu sunt fericită să le vad de fiecare dată mulţumite de cumpărătură”, ne spune designerul vestimentar.

Creaţiile basarabencei, care se vând nu doar în Dubai, ci şi în alte oraşe ale lumii, costă între 500 şi 4000 de dolari. Acestea sunt cusute din stofe de cea mai bună calitate importate din Italia, Spania şi Franţa, iar la broderia manuală a unei rochii se lucrează între patru zile şi trei săptămâni. Din echipa Dinei Melwani fac parte persoane originare din mai multe state: R. Moldova, Uzbekistan, Kazahstan, Filipine şi India. În pofida diferenţelor etnice şi culturale, angajații se înțeleg perfect între ei, ne spune femeia de afaceri.

Îi lipseşte gustul mâncării din copilărie

Acum, pentru ea, „acasă” e în Dubai, acolo unde e soţul şi fetiţele sale, dar se străduiește să vină şi prin R.Moldova cel puţin o dată pe an. De obicei se opreşte la Chişinău, unde locuieşte mama ei şi majoritatea prietenilor, dar merge şi la Cahul măcar pentru 2-3 zile, ca să mai stea cu mătuşa şi cu unchiul ei. Dar Dina recunoaşte că nu prea are timp să se informeze referitor la evenimentele ce au loc în R.Moldova.

„Vin foarte obosită de la serviciu şi prefer să-mi petrec timpul cu familia. După ce culc fetiţele, de obicei mă uit la ştiri sau citesc presa din Marea Britanie, unde locuim o parte a anului. Din când în când însă mai aflu câte ceva despre Moldova din newsfeed-ul Facebook-ului. M-am bucurat să aflu că strugurii recoltaţi în Moldova se vor vinde şi în Emirate. Căci de când stau aici, cel mai mult îmi lipseşte mâncarea noastră, legumele din grădină şi fructele pe care obișnuiam să le mănânc direct de pe copac”, ne-a mai spus basarabeanca din Dubai.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)