Un spectacol tulburător despre Anița Nandriș-Cudla

CENTRAL_anita-nandris- fotoÎn premieră la Teatrul Național Radiofonic din București.

Teatrul Naţional Radiofonic din București a lansat pe 11 noiembrie un spectacol de teatru-document, „Anița Nandriș-Cudla – Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia”. Montat de regizorul Petru Hadârcă, după un scenariu scris de Magda Duțu și Raisa Radu, spectacolul a fost prezentat în două părţi la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”. Scenariul are la bază cartea „20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla, publicată la Editura Humanitas. Din distribuție fac parte Rodica Mandache, Annemary Ziegler, Monica Ghiuţă, Mihai Bica, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Marcelo Cobzariu, Alexandru Nedelcu, Silviu Oltean, Sorin Şaguna, Emilia Dobrin, Julieta Strâmbeanu, Orodel Olaru, Magda Duţu, Gheorghe Pufulete, Costin Manoliu, Milica Creiniceanu şi Petru Hadârcă. Spectacolul este realizat cu participarea doctorului Gheorghe Nandriş, nepotul Aniţei Nandriş-Cudla.

Aniţa Nandriş s-a născut în 1904 într-o familie de ţărani din nordul Bucovinei, în satul Mahala, în apropiere de Cernăuţi. În 1921, s-a măritat cu Chirică Cudla, şi-a întemeiat o casă, o gospodărie înstărită. Iată însă că în iunie 1940, în urma înţelegerii dintre Hitler şi Stalin, România cedează Basarabia şi nordul Bucovinei Uniunii Sovietice, fără luptă.

Printre cei 13.000 de români din Bucovina, care au trăit groaza deportării în iunie 1941, s-a aflat şi Aniţa cu cei trei fii ai săi: Dumitru, Vasile şi Toader. A fost ridicată de agenţii KGB în miez de noapte, împreună cu cei trei copii mici, separată de soţ şi dusă în străfundul Siberiei, dincolo de Cercul Polar. În această sălbăticie a luptat pentru supravieţuire 20 de ani. După puţină vreme, Chirică Cudla a fost asasinat de sovietici.

Aniţa Nandriş şi-a ocrotit copiii cu preţul vieţii, dovedind o putere de sacrificiu şi o rezistenţă morală ieşite din comun. A intrat de două ori în comă şi de fiecare dată şi-a revenit, singurul tratament fiind iubirea nemărginită pentru copiii săi şi credinţa în Dumnezeu.

După 20 de ani, reuşeşte să se întoarcă acasă, la Mahala. A scris în cuvinte simple povestea acestei supravieţuiri şi a încredinţat manuscrisul nepotului său de frate, doctorul Gheorghe Nandriş, în 1982, rugându-l să rişte şi să-l treacă peste graniţă în România, cu speranţa că într-o zi cele trăite de românii bucovineni vor fi cunoscute.

S-a stins în 1986, cu sentimentul datoriei împlinite.

Manuscrisul Aniţei, această mărturie unică, păstrată printr-o minune timp de peste două decenii, a fost publicat pentru prima oară în 1991, sub titlul „20 de ani în Siberia. Destin bucovinean”, în urma unei scrisori trimise de doctorul Gheorghe Nandriş pe adresa Editurii Humanitas.

Doctorul Gheorghe Nandriș mărturisea în prefața la acest volum: „Ea nu şi-a putut găsi liniştea decât după ce a depus mărturie scrisă asupra crimelor comunismului. Şi astfel, a luat condeiul pentru a-şi mărturisi calvarul, scriind 360 de pagini ca un poet. Mi-a încredinţat acest manuscris în anul 1982 la Cernăuţi, rugându-mă să-l trec peste graniţă în România şi să-i promit că-l voi face cunoscut oamenilor, cum voi putea. Apoi a murit în casa ei, în patul ei, vegheată de copii, cu sentimentul datoriei împlinite. Mi-e greu acum să recunosc că mi-a fost frică, în anul 1982, să trec printre grăniceri cu acest manuscris. Am făcut-o totuşi, pentru că am fost cuprins de un sentiment de enormă ruşine pentru frica mea, pentru laşitatea mea de intelectual în faţa acestei firave, dar colosale femei cu trei clase primare, în faţa căreia moralmente mă simţeam un pitic”.

Academia Română i-a acordat Aniței Nandriș-Cudla Premiul „Lucian Blaga”, în anul 1992. A fost pentru prima oară când acest premiu i-a fost oferit unei ţărănci cu trei clase primare. Ediţia a doua a apărut în 2006, cu câteva completări şi cu titlul schimbat: „Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia”.

În spectacolul radiofonic de teatru-document realizat după această ediţie, mărturia zguduitoare a Aniţei Nandriş-Cudla este creionată şi nuanţată de Rodica Mandache, cu fidelitate faţă de personajul real, interpretat până în cel mai sensibil detaliu, e o poveste asumată şi redată tulburător, menționează Magda Duțu, coautoare a scenariului și producător al spectacolului. Potrivit Magdei Duțu, „povestea Aniţei depăşeşte graniţele tragediei unei familii sau a unui sat; este tragedia unui întreg neam românesc din nordul Bucovinei”.