Un sat din Republica Moldova este vizitat în fiecare an de zeci de turişti din Germania

Satul Ciobanovca din Anenii Noi este o localitate care, la prima vedere, nu se deosebeşte de altele. Cu toate acestea, mai bine de un deceniu, aici vin în fiecare an grupuri de turişti germani, câte 20–30 de persoane. Unde şi unde se vede câte o casă părăsită şi o curte în paragină. Vizitele germanilor se explică prin faptul că Ciobanovca la origine a fost o colonie germană, Hirtenheim.

Una din casele care au aparținut unei familii germane.

Una din casele care au aparținut unei familii germane.

În unele cazuri, aici a copilărit cineva din grupul de oaspeţi, părinţii ori bunicii lor. Localitatea a fost populată de colonişti germani. Familiile acestora au fost strămutate în Germania în vara anului 1939, în cadrul unei acţiuni organizate de cel de-al Treilea Reich înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Nadejda Suhovici, profesoară la gimnaziul din localitate, întâmpină deja de zece ani oaspeţii din Germania, iar în vara anului curent a dat curs pentru prima oară invitaţiei acestora de a le vizita ţara. „La început, turiştii veneau la iniţiativa unei doamne din localitatea Werden Vaile, Berta Wais, care a decedat în 2011, la vârsta de 103 ani. Doamna a copilărit în acest sat. S-a interesat de cimitirul şi de biserica lor. Cimitirul a fost distrus în perioada sovietică, pe locul său a fost construit un depozit de cherestea. Escavatoarele scoteau oase, ţin minte o năframă roşie de mătase care se păstrase bine în pământ. Noi eram copii, ne-am dus împinşi de curiozitate şi ne zgâiam ce şi cum scot. Biserica a fost demolată, în locul ei a fost ridicat un club, apoi o bibliotecă şi apoi case de locuit”, ne spune învăţătoarea.

Şi-a recunoscut uşa

În anii ’70, când a început să lucreze profesoară, i s-a repartizat şi locuinţă. Până în 1939, gospodăria a aparţinut familiei Bertei Cabert, care locuieşte în prezent în oraşul Stade, landul Niedersachsen. „Cu timpul, ne-am construit o altă casă, nouă.  Dar pe aceasta veche n-am distrus-o. Berta Cabert şi-a recunoscut uşa în una dintre fotografiile realizate de vizitatorii germani. S-a mirat că se mai păstrează casa. A plecat în Germania împreună cu părinţii la vârsta de opt ani. A plâns. E casa în care a copilărit. Se mai păstrează şi fântâna, deşi i-am schimbat colacul. Germanii, chiar dacă sunt pragmatici, sunt sensibili. În special, vârstnicii care au locuit aici. Vara trecută a venit un bătrân, şi-a văzut casa, a arătat unde a fost pianul, dormitorul. A venit împreună cu nepotul. E important pentru ei să-şi cunoască trecutul şi rădăcinile din care se trag”, mai spune doamna Nadejda.

Nadejda Suhovici, în pragul casei în care a copilărit Berta Cabert  Foto: Nadea Roşcovanu

Nadejda Suhovici, în pragul casei în care a copilărit Berta Cabert
Foto: Nadea Roşcovanu

Au îmbrăţişat copacul

Satul Ciobanovca este despărţit dintr-un capăt în altul de un drum central asfaltat. În unele locuri se mai păstrează salcâmii care flancau altădată acest drum pe unde, în vara anului 1939, au luat calea spre Germania zeci de familii cu puţinul din averea pe care au putut-o încărca în căruţe. Aproape fiecare a treia casă de pe marginea acestui drum a aparţinut odinioară coloniştilor germani.

În curtea lui Petru Calestru, unul dintre oaspeţi şi-a cerut permisiunea să intre, după care a îmbrăţişat dudul. A copilărit în această casă, a alergat prin curte şi a mâncat dude din acest copac. Lui nea Petru mai că nu i-a venit să creadă. „Vin, se uită… Eu am schimbat multe, poate doar dudul e al lor, casa însă nu prea seamănă cu ce au lăsat ei aici”, încearcă să ne convingă oarecum nemulţumit bătrânul. Îi cam displac  plimbările prin gospodăria sa. El a venit în Moldova în 1953, e rus de naţionalitate, încă nu ştie limba română.

Pasionat de istorie       

În vara anului trecut, un grup de locuitori din Ciobanovca au mers în Germania la invitaţia lui Robert Wais, cel care a preluat iniţiativa de a organiza călătorii în Republica Moldova, nepotul Bertei Wais. „În casa lui, pe perete e amenajat un prosop pe care i l-am făcut cadou şi alte suvenire nu doar din Moldova, ci din mai multe ţări pe unde a călătorit.

E pasionat de istorie. Ne-a organizat o vizită la un muzeu din Bremen. Acolo se păstrează harta RM, harta localităţii noastre cu imobilele, aşa cum au rămas după plecarea familiilor de germani. Am recunoscut câteva case, o fântână care era pe când eram copil. Ei ştiu despre satul nostru mai mult decât unii săteni astăzi”, ne mai spune Nadejda Suholici.

În gimnaziul din localitate există un ungher cu fotografii vechi legate de istoria satului. În multe din ele, sunt imortalizate sărbătorile de familie, cu bradul de Crăciun pe fundal, ori fotografii colective cu tinere îmbrăcate în haine tradiţionale germane.

Gospodăria lui Petru Calestru este vizitată de câţiva ani de oaspeţi din Germania.

Gospodăria lui Petru Calestru este vizitată de câţiva ani de oaspeţi din Germania.

Potenţial turistic, nevalorificat

Deşi interesul germanilor pentru acest sat este mare, nimeni n-a avut deocamdată ideea de a valorifica acest potenţial, de a deschide o pensiune, ori de a reabilita obiectivele care constituie obiectul atracţiei turiştilor. Nadejda Suhovici spune că fiica ei va absolvi în curând facultatea de istorie.

„Ne bucurăm că avem casa Bertei în curte. Eu nu am posibilitate, dar fiica mea, dacă va dori, va deschide cu timpul aici un muzeu. La vară aşteptăm un grup de vreo 30 de turişti. În primii ani se cazau în hotel la Chişinău, acum însă vor să rămână în sat. Vor fi cazaţi în familii. Sper că acest potenţial turistic va fi valorificat cu timpul. Odată cu aceste vizite ne simţim şi noi mai îmbogăţiţi spiritual”, mai spune la despărţire profesoara.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu