Un proiect naţional de lecturi publice, lansat la Uniunea Scriitorilor

Copii de la ţară, elevi, liceeni, profesori, bibliotecari şi cititori de toate vârstele din diferite localităţi ale R. Moldova vor avea posibilitatea de a se întâlni şi de a discuta pe viu cu importanţi scriitori basarabeni în cadrul unui proiect naţional de lecturi publice, lansat miercuri, 6 aprilie, la Uniunea Scriitorilor din R. Moldova (USM).

Poeţi şi prozatori de valoare vor efectua călătorii literare în sate şi oraşe din 15 raioane ale republicii. În proiect sunt implicate 18 şcoli din sate unde s-au născut personalităţi notorii ale literaturii noastre (Pererâta, Briceni – Grigore Vieru; Sauca, Soroca – Petru Zadnipru; Strâmba, Râşcani – Liviu Damian; Vadul-Raşcov, Şoldăneşti – Dumitru Matcovschi), precum şi licee care poartă nume de scriitori.

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, preşedinte al USM, 50 de autori se vor deplasa în localităţi rurale şi urbane, în tabere pentru copii din Bălţi, Ungheni, Orhei, Cahul. Scriitorii îşi vor prezenta nu doar propriile cărţi, dar vor avea şi misiunea de a identifica tinere talente, anunţând un concurs de creaţie literară printre elevi.

Prezentă la lansarea proiectului, viceministrul Educaţiei Loretta Handrabura a declarat: „Este în interesul tinerilor să cunoască autorii ce figurează în programul de învăţământ la Limba şi Literatura Română, să se implice în discuţii cu oamenii de artă care le vor veni în vizită”.

„Întâlnirile membrilor USM cu publicul erau foarte frecvente în anii 70-80, iar iniţiativa de a reveni la această tradiţie, după o pauză de două decenii, este una benefică pentru atmosfera culturală din republică. De fapt, un astfel de proiect ar trebui să fie susţinut şi de guvern”, a subliniat Efim Tarlapan la festivitatea de inaugurare, la care au mai participat scriitorii Vladimir Beşleagă, Serafim Saka, Nicolae Esinencu, Teo Chiriac, Nicolae Popa, Constantin Cheianu, Călina Trifan, Claudia Partole, Nicolae Spătaru, Titus Ştirbu, Mihai Poiată, Vlad Zbârciog etc.

Proiectul naţional de lecturi publice, organizat de Uniunea Scriitorilor în parteneriat cu compania Moldcell, se va desfăşura pe parcursul anului 2011. Maratonul literar cu genericul „Moldcell te invită să-ţi cunoşti scriitorii!” va începe pe 14 aprilie, prima întâlnire cu publicul urmând să aibă loc în satul Grimăncăuţi, Briceni, cu popas în Pererâta, satul natal al lui Grigore Vieru.

I.N.

 

 

 

The following two tabs change content below.