Un profesor e bănuit de a fi violat câţiva elevi

ŞOC // Cadrul didactic suspectat neagă acuzaţiile discipolilor

Caz ieşit din comun în satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei! Un profesor în vârstă de 28 de ani este învinuit că ar fi violat câţiva minori din clase gimnaziale. Acuzaţiile vin din partea părinţilor copiilor în plângerile făcute la poliţie. Şocaţi de cele auzite, părinţii au apelat la medicii psihologi care au confirmat printr-o expertiză medicală spusele minorilor. Potrivit procurorului general al raionului, cauza penală este pornită şi profesorul are statut de bănuit. Tot el ne-a spus că dascălul a fost supus unei expertize psihiatrico-psihologice.
Copiii au povestit părinţilor că au fost violaţi de profesorul de limbă română chiar în sălile de clasă şi în locuri retrase, acum un an şi jumătate. În tot acest timp, ei n-au spus părinţilor nimic despre cele întâmplate, deoarece profesorul îi ameninţa pentru ca aceştia să păstreze tăcerea. Prin ce au trecut copiii lor, părinţii au aflat de la vecini.
„Mi-au spus vecinii că fiul meu a fost violat şi nu-mi venea a crede. Apoi, plângând, băiatul mi-a povestit ce s-a întâmplat. Atunci când toţi copiii mergeau să ia masa, profesorul îl oprea, abuzându-l sexual”, povestește tatăl unei victime. Tatăl celui de-al doilea copil violat spune că dascălul l-a rugat pe fiul său să-l ajute să transcrie notele în registru. „Fiul meu s-a dus la el seara, acolo s-a întâmplat totul”, susține acesta.
Panglică neagră pentru profesor

Potrivit spuselor părinţilor, copiii lor sunt foarte speriaţi şi le este frică de profesor. Minorilor le era ruşine să povestească prin ce au trecut, însă vorbeau într-un mod ciudat despre profesorul lor. „De ziua profesorului, fiul meu mi-a spus să-i cumpăr panglică neagră, să i-o dăruiască profesorului ca să ştie că nu i-a mai rămas mult de trăit”, spune unul din taţii copiilor. „Când l-am întrebat de ce, el a răspuns că profesorul ştie pentru ce”, a spus tatăl victimei.
Potrivit părintelui unuia dintre adolescenţi, medicul psiholog a confirmat cele spuse de copii printr-o expertiză medicală. Acelaşi părinte a spus că îl cunoaşte bine pe profesorul de limba română. Mai mult decât atât, acesta a mai spus că erau chiar prieteni de familie. „Nu am observat niciodată ceva ieşit din comun la el”, conchide tatăl unuia din băieţi.
„Am depus plângerea la comisariat pe data de 26 octombrie 2009, după care comisarul a venit în sat şi l-a interogat pe profesor. Acesta şi-a recunoscut vina şi a povestit cum a violat copiii noştri şi pe un alt băiat în luna septembrie a anului 2009. A doua zi, comisarul ne-a spus şi nouă că profesorul a recunoscut cele întâmplate”, zice tatăl unuia din copiii abuzaţi.
„Dosarul cu toate probele adunate de către anchetatorul Iurie Harea a fost reţinut la procuratura din Sângerei, care a examinat o lună de zile materialele adunate, după care a întors dosarul spre completare, pe motiv că nu sunt destule dovezi pentru reţinerea profesorului de limbă română”, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău unul din părinţi.
„Aşa ceva este greu de inventat”

Solicitată de JURNAL, soţia profesorului a spus că totul este o aberaţie şi nu înţelege cui i-a trebuit să inventeze aşa ceva. Aceasta a declarat pentru JURNAL: „Aceşti copii au privit prea multe filme. Suntem căsătoriţi de un an de zile şi relaţia dintre noi este una bună”.
„Copiii nu puteau să mintă, mai ales că la gimnaziu au fost invitaţi doi psihologi din cadrul Centrului de Reabilitare pentru Copii „Amicul” din Chişinău, care au spus că mărturiile copiilor demonstrează încă o dată că ei spun adevărul, pentru că aşa ceva este imposibil de inventat”, ne-a relatat directorul gimnaziului, Leonid Vasilache. Tot el a spus că profesorul bănuit are 28 de ani, este un specialist calificat în materia pe care o predă. În şcoală această persoană nu-şi permitea nimic ieşit din comun. Este angajat al gimnaziului de şase ani şi nimeni din colectiv nu crede că el este în stare de aşa ceva.
Potrivit directorului, cererea de eliberare din funcţie a profesorului a fost depusă în ziua în care părinţii celor doi copii au înaintat petiţii la Comisariatul raional Sângerei, iar cererea i-a fost adusă directorului de către tatăl tânărului profesor. Alţi colegi ai profesorului refuză să creadă că acesta ar fi putut face aşa ceva. „Dacă s-au întâmplat aceste lucruri, de ce copiii nu au spus mai înainte?”, se întreabă unul dintre profesori.
Procuratura e în alertă

La trei luni de la depunerea plângerii, părinţii spun că nu au primit nici un răspuns din partea procuraturii din Sângerei.
Avocatul celor două familii zice că profesorul a încercat să-l intimideze, iar procurorul evită să discute cu el despre acest caz. „Profesorul refuză să se întâlnească cu mine, ba mai mult, toată informaţia pe care o furnizez procurorilor este schimbată, pentru ca dosarul să nu fie transmis în judecată”, ne-a comunicat avocatul Lilian Maliga.
Potrivit avocatului presupuselor victime, dascălul este învinuit potrivit articolului 172 Cod penal „Acţiuni cu caracter sexual” şi riscă de la 5 la 12 ani privaţiune de libertate. Solicitat de JURNAL, procurorul general al raionului Sângerei, Adrian Bordeianu, a comunicat că este pornită o cauza penală în legătură cu acţiunile ce i se incriminează profesorului. Pentru moment, dosarul a fost transmis organelor abilitate pentru a fi completat. Procurorul a mai spus că profesorul a fost audiat la procuratură şi a trecut şi o expertiză psihiatrico-psihologică, al cărei rezultat nu poate fi divulgat, deoarece cazul se cercetează.
The following two tabs change content below.