Un preşedinte democrat erijat în sărac

Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti Foto: pro.tv

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac l-a criticat dur pe actualul preşedinte al raionului Hânceşti, Ghenadie Buză (PDM), care, deşi are un venit lunar de peste 17 mii de lei, s-a erijat în persoană vulnerabilă, pentru a ridica un ajutor din Fondul de rezervă al raionului destinat săracilor şi sinistraţilor în valoare de 20 de mii de lei. „Constat o creştere a numărului de persoane care nu se pot întreţine din propriile venituri(…). La Hânceşti numărul lor a crescut cu cel puţin o persoană, Ghenadie Buză, preşedintele raionului Hânceşti şi preşedinte al organizaţiei teritoriale PD Hânceşti. Chiar dacă are un venit salarial mediu de peste 17 mii de lei pe lună, s-a înscris în cohorta persoanelor vulnerabile. Nu este o glumă de prost-gust, ci o realitate. Or, fără această calificare, Buză nu ar fi reuşit să încaseze 20 de mii de lei din Fondul de rezervă al raionului”, a ironizat Cobzac într-o postare pe Facebook.

Numele preşedintelui raionului, Ghenadie Buză, figurează într-o decizie a Consiliului raional privind repartizarea mijloacelor pentru acordarea ajutorului material din Fondul de rezervă al raionului pentru 2018. La capitolul destinaţia plăţii este specificat că ajutorul este acordat pentru un „tratament costisitor”.

O hotărâre de Guvern cu nr.1427 din 22.12.2004 pentru aprobarea Regulamentului-tip privind constituirea fondurilor de rezervă ale autorităților locale şi utilizarea acestora permite acordarea ajutorului financiar unic din acest fond doar pentru sinistrați şi persoane vulnerabile.

Cobzac admite că preşedintelui raionului i-au fost foarte necesari aceşti banii încât a recurs la încălcarea legii. „Atunci de ce pe durata exercitării mandatului de preşedinte de raion Buză a donat Partidului Democrat 70 000 de lei?”, se întreabă acesta.

Solicitat telefonic de JURNAL de Chişinău, Buză ne-a spus că e la o şedinţă şi să revenim mai târziu pentru o reacţie. După aceea, acesta nu a mai răspuns la telefon.

Potrivit declaraţiei de avere şi interese personale depusă la Autoritatea Naţională de Integritate, Ghenadie Buză a ridicat în 2017 un venit anual din salariul de preşedinte de raion în mărime de 136 de mii de lei şi 32 de mii din alte surse. Are în proprietate cinci terenuri, o casă cu o suprafaţă de 115 m.p. estimată la 295.460 de lei, un garaj de peste 88.000 de lei și un apartament cumpărat în 2015 cu 38.500 de lei. Acesta mai declară două automobile la care nu a indicat prețurile.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu