Un portret al locuitorilor din Basarabia de-a lungul ultimelor două secole // EXPOZIŢIE


Biblioteca Naţională a Republicii Moldova găzduieşte expoziţia „Basarabia 1812–1947. Oameni, locuri, frontiere”, consacrată celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.

Ampla expoziţie este organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău. La realizarea acesteia au colaborat de asemenea Ambasada României în Republica Moldova, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Națională a României, precum şi colecţionarii particulari Valentin Mandache, Mădălin Ghigeanu, Lucreţiu Tudoroiu, Diana Mandache, Cristian Scăiceanu.

Pe 16/28 mai 1812, s-a semnat la Bucureşti, la Hanul lui Manuc, tratatul care încheia războiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus. Expoziţia marchează două sute de ani de la acel eveniment. „Principalele subiecte abordate în cadrul expoziţiei sunt cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Războiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică; ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Molotov – Ribbentrop şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.

Toate sursele istorice folosite au avut ca scop readucerea în contemporaneitate, cât mai viu şi veridic cu putinţă, a portretului locuitorilor din Basarabia de-a lungul ultimelor două secole”, se menţionează într-un comunicat al ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău.

Expoziţia include hărţi, documente, imagini, publicaţii şi obiecte, materiale despre principalele trasee diplomatice, evoluţia frontierelor şi societăţii din Basarabia. Expoziția este însoțită de un catalog care, în cele 156 de pagini ale sale, reunește, pentru prima dată, documente şi imagini privind acest important spaţiu geopolitic. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lui iunie curent.

I.N.