Un poliţist a traumatizat un soldat, dar a fost „iertat”

BASMA CURATĂ // Statul a cheltuit surse financiare pentru spitalizarea sergentului şi va mai suporta cheltuieli pentru plata concediului medical al acestuia

Un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a accidentat, săptămâna trecută, un sergent inferior din cadrul Ministerului Apărării (MA). Deşi a stat în poziţie culcată pe patul de spital şase zile din cauza rinichiului stâng traumatizat şi cu mâna în ghips, soldatul nu a depus plângere împotriva poliţistului. Cu toate acestea, statul a cheltuit surse financiare pentru spitalizarea sergentului şi va mai suporta cheltuieli pentru plata concediului medical al acestuia. Poliţia rutieră însă l-a scos basma curată pe poliţist care nu va fi pedepsit disciplinar nici de instituţia din cadrul MAI unde activează.

Şi-a schimbat uniforma

Sergentul inferior Ion Bondarenco, şofer al comandantului Regimentului Rachete Antiaeriene al MA, Ion Branişte, trecea, pe 10 noiembrie curent, strada M. Kogălniceanu. Acesta a fost lovit din plin de un automobil de marca „Audi A4” cu numere de înmatriculare străine condus de un angajat al MAI.

Agenţia „Omega” a publicat poze în care, iniţial, maiorul de poliţie R. Stoian, cel aflat la volan, este îmbrăcat în uniformă de serviciu, iar peste 15 minute apare în trening. Aceeaşi sursă susţine că automobilul cu care a fost doborât soldatul „a dispărut în scurt timp” de la locul accidentului.

Cu rinichiul traumatizat şi cu mâna în ghips

Marţea aceasta, sergentul Bondarenco a fost externat din Spitalul Clinic Militar Central. La externare, acesta ne-a spus că se simte „mai bine”. Cele şase zile de spital le-a stat doar în poziţie culcată. Medicul i-a zis că e mai bine aşa ca să nu aibă probleme pe viitor cu rinichiul stâng, traumatizat în accident. „Mâna stângă mi-a fost scrântită, s-a umflat şi mi-au pus-o în ghips”, mai enumeră traumele accidentului Ion Bondarenco. „Când treceam strada, m-am uitat prin părţi, parcă nu venea nimeni…”, îşi aminteşte soldatul care nu a depus plângere la poliţie. „Sunt şi eu şofer şi mi se poate întâmpla şi mie”, explică gestul sergentul care susţine că nu a fost interogat de cei de la Poliţia Rutieră şi nici nu s-a întâlnit vreodată cu cel care l-a accidentat. „Au venit un unchi şi o mătuşă de-ai lui la mine la spital, mi-au adus un suc şi s-au interesat de sănătatea mea”, continuă Bondarenco care a fost eliberat pentru o lună de la serviciu din cauza accidentului. Fiind atunci în stare de şoc, nu ţine minte în ce era îmbrăcat poliţistul în momentul când l-a accidentat.

„Soldatul este vinovat”

Dana Andronic de la serviciul de presă al Poliţiei Rutiere ne-a confirmat accidentul, susţinând că, potrivit anchetei, Stoian „a condus imprudent automobilul şi nu a acordat prioritate pietonului”, provocându-i „leziuni corporale uşoare”. Cercetarea poliţiei însă a fost încetată din cauza „împăcării victimei cu făptuitorul”. Cu toate acestea, susţine Andronic, angajatul MAI poate fi tras la răspundere disciplinară de instituţia în care activează. Solicitat de JURNAL, Valeriu Hâncu, directorul Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul MAI, ne-a spus că Stoian, subalternul său, nu va fi sancţionat disciplinar „pentru că nu este vinovat. Militarul a fost transportat de noi la spital şi, din câte mi s-a explicat de la Poliţia Rutieră, soldatul a recunoscut că e vinovat, că fugea printre maşini”. Amintim că soldatul afirmă că nu i s-a solicitat nicio explicaţie pe marginea acestui accident.

MAI îşi apără subalternii

Comandantul Ion Branişte ne-a declarat, la rândul său, că militarul se afla în acea zonă în scop de serviciu şi, datorită statutului, acesta beneficiază de tratament gratuit. Potrivit Alei Diaconu de la serviciul relaţii publice din cadrul MA, spitalizarea soldatului accidentat a costat statul 1358 de lei pentru şase zile. Totodată, Bondarenco va beneficia de medicamente gratuite şi va primi bani pentru concediul medical pe care îl prelungeşte acasă. Dacă salariul mediu în cadrul MA este de circa 2500 de lei, rezultă că statul îi va plăti cel puţin alţi 1500 de lei pentru concediul medical.

Prin urmare, o instituţie din cadrul MAI, plătită din bani publici, care l-a anchetat pe un angajat al altei instituţii a MAI, remunerat din aceiaşi bani publici, nu a catadicsit să găsească modalitatea de a întoarce măcar aceste cheltuieli statului, suportate din cauza unui poliţist.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)