Un poem despre Lenin al lui Hadârcă este cântat de Starîş

Lansată la începutul lui aprilie curent la postul TV NIT, emisiunea „Tretii mikrofon” („Mikrofonul trei”) a readus pe sticlă chipul infatuat şi vocea dogită a jurnalistului Constantin Starîş, deputat PCRM. Noul proiect media, anunţat ca „videoblog al deputatului Constantin Starîş”, face aluzie la microfonul trei din actualul Legislativ al R. Moldova, microfon de la care vorbesc, de regulă, parlamentarii comunişti.

Starîş aude muzica KGB-ului

De Ziua Tricolorului Republicii Moldova, la 27 aprilie, pe videoblogul lui Starîş a apărut o secvenţă în care îl vedem pe jurnalistul-comunist purtând ochelari fumurii şi imitând cu patimă un star rock. Secvenţa video e intitulată „Se consacră aniversării a 111-a a lui Vladimir Ilici Lenin”. Înainte de a lovi cu degetele strunele chitarei, Starîş vociferează: „Stihi – Iona Hadârcă, muzâka – KGB” („Versuri – Ion Hadârcă, muzica – KGB”)! Apoi începe să cânte, în limba română: „Soarele o dată răsare,/ o dată apune,/ de aceea poate soarele e lumea,/ dar dacă n-ar înflori niciodată,/ cum l-am numi noapte,/ dar dacă n-ar asfinţi cât vremea,/ cum l-am numi Lenin, Lenin, Lenin…”

Adevărat, versurile sunt din poemul „Omul cât vremea”, publicat în volumul „Lenin – stea îndrumătoare” de Ion Hadârcă, în anul 1987. Starîş subliniază că astăzi Ion Hadîrcă e deputat în Parlament, vicepreşedinte al Partidului Liberal, fără a-şi ascunde bucuria de a fi descoperit în creaţia poetului versuri dedicate lui Lenin.

Ion Hadârcă: „E o provocare de prost gust, ieftină şi fără talent”

 

Pe de altă parte, scriitorul Ion Hadârcă are convingerea că această secvenţă video „e o provocare de prost gust, ieftină şi fără talent”. Solicitat de JURNAL, Ion Hadârcă a menţionat: „Am retractat păcatele din tinereţe, mi-am făcut mea culpa mai demult. Lumea care ştie, înţelege. Sistemul pe care îl laudă Starîş nu-i cruţa pe scriitori. Dacă nu aveai şi câteva versuri de acest gen, nu puteai să-ţi publici cărţile. Nici măcar Vieru, Dumnezeu să-l ierte, nu a scăpat de păcatul acesta. Îmi pare rău de cele ce se întâmplă, dar pentru toţi e clar că vocea lui Starîş e o voce de slugă”.

Amintim că jurnalistul Constantin Starîş a candidat al 27-lea pe lista PCRM în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Starîş a realizat timp de 13 ani emisiunea „Rezonans”, care a fost difuzată la postul public „Moldova 1”, iar în ultimul an de apariţie a programului – la canalul TV procomunist NIT. De-a lungul anilor, emisiunea „Rezonans” a fost criticată de reprezentanţii partidelor politice de centru-dreapta, care afirmau că aceasta a tratat părtinitor evenimentele politice.

I.N.