Un nou vaccin gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

 

Republica Moldova va primi pentru doi ani câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman (HPV), care va permite prevenirea cancerului de col uterin, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Aproximativ 15.000 de fetițe, cu vârsta de zece ani, vor fi vaccinate gratuit în 2017–2018 împotriva virusului HPV. Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de şase luni. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), responsabil de provocarea cancerului de col uterin, o problemă majoră de sănătate atât în R. Moldova, cât și la nivel mondial.

3.914 femei au fost înregistrate cu cancer de col uterin în 2015 în Republica Moldova, cu 290 de cazuri noi depistate. Anul trecut, din cauza acestei maladii, au decedat 149 de femei.

Toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători. Această maladie nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.