Un nou semnal de alarmă de la fermieri: „Sectorul agricol, afectat puternic de secetă”

floarea-soarelui

Sectorul agricol este tot mai afectat de secetă. Fermierii trag un semnal de alarmă privind situaţia din agricultură şi spun că recolta de toamnă va fi foarte scăzută. „Agricultorii dau alarma. Sectorul este din nou afectat de secetă. În ultimele trei luni, am avut o insuficienţă acută de precipitaţii practic în toate raioanele. Recolta de floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr şi soia va fi mult sub aşteptările fermierilor”, a declarat Alexandru Slusari, potrivit jurnal.md.

Mai mult, reprezentantul agricultorilor a menţionat că statul nu a elaborat un proiect privind măsurile de protecţie pe timp de secetă. „Statul bate pasul pe loc în privinţa elaborării măsurilor de protejare a agricultorilor contra acestui fenomen climateric, care cuprinde R. Moldova în fiecare al doilea an. Statul nu are o strategie privind folosirea raţională a bazinelor acvatice în scopuri de irigare, adoptată la situaţia actuală climaterică”, a adăugat preşedintele UniAgroProiect.

„Problema irigării din fântânile arteziene nu a fost rezolvată, deşi Legea apelor permite acest lucru. Legea privind calamităţile naturale despre care s-a vorbit atât de mult primăvara nu există nici măcar în formă de proiect. Companiile de asigurări sunt tot mai dezinteresate în asigurarea riscurilor în agricultură, deoarece nu pot primi din buget banii pentru contractele de asigurare din toamna trecută”, a precizat Alexandru Slusari.

Precizăm că codul galben de secetă hidrologică instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat este valabil de mai bine de o lună. Această avertizare meteorologică este valabilă pe întreg teritoriul ţării.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)