Un nou referendum?

CRIZĂ // Astăzi, Consiliul AIE se întruneşte pentru a găsi o nouă soluţie privind alegerea preşedintelui RM

Declaraţii belicoase între Ghimpu şi Filat au urmat după anunţarea deciziei CC. Astăzi se convoacă o şedinţă a Consiliului AIE pentru a identifica soluţii de alegere a preşedintelui. Una din soluţii ar putea fi încă un referendum pentru modificarea Constituţiei.

Vadim VASILIU

După anunţarea deciziei Curţii Constituţionale din 20 septembrie, a urmat un schimb de replici usturătoare între preşedintele PL Mihai Ghimpu şi prim-ministrul Vlad Filat. Primul s-a supărat pe PLDM pentru faptul că acest partid s-a răzgândit pe ultima sută de metri să susţină sesizarea depusă la CC de către cele trei componente ale alianţei. „Cred că am făcut o greșeală când am purces la realizarea acordului. Trebuia mai întâi de ales președintele Parlamentului, apoi președintele țării și, în cele din urmă, desemnat premierul”, a declarat Ghimpu.

„Dacă cineva consideră că Republica Moldova ar fi putut rezista măcar o lună fără guvern, acest om habar nu are ce înseamnă să guvernezi o țară”, a replicat Vlad Filat.

Ori republică parlamentară, ori prezidenţială

Potrivit lui Valeriu Streleţ, parlamentar PLDM, astăzi consiliul Alianţei urmează să se întrunească într-o şedinţă în care vor fi discutate soluţii de ieşire din criză. Una din soluţiile anunţate de Vlad Filat este modificarea Constituţiei prin referendum, totodată pragul de participare la referendum va fi scos. „Nu putem continua cu o formă duală de guvernare: ori preşedintele, având control parlamentar, este ales prin vot direct, el fiind şi şeful executivului, ori republică parlamentară clară, care are un executiv puternic şi deţine controlul asupra actului de guvernare”, a declarat Filat într-o emisiune ProTV.

„Actualul parlament nu va reuşi”

Valeriu Croitoru, analist politic, consideră că un referendum privind modificarea Constituţiei poate fi organizat cel puţin în jumătate de an, termenul optim fiind de un an. Acest interval este necesar pentru a elabora textul noii Constituţii, pentru a fi dezbătut în cadrul parlamentar, extraparlamentar, dar şi, cel mai important, în societatea civilă. Totodată, analistul spune că parlamentul actual trebuie să demareze procedura de alegere a şefului statului în cel târziu două luni. Proiectul trebuie discutat în parlament şi în societatea civilă într-un termen de minimum jumătate de an. Totodată, parlamentul trebuie dizolvat în două luni, a menţionat analistul.

„Nu este nevoie de mult timp”

Valeriu Streleţ este mai optimist în ceea ce priveşte termenele în care poate fi demarată procedura de modificare a Constituţiei. Acesta a comunicat pentru JURNAL că nu e nevoie de foarte mult timp pentru a începe un referendum pentru modificarea Constituţiei. „Important e că în momentul începerii procedurii trebuie să existe un text al unei Constituţii deja coordonat cu toţi actorii implicaţi, textul fiind propus spre dezbateri publice. Procedura de înaintare a iniţiativei de modificare a Constituţiei o poate face preşedintele ţării, o treime din deputaţi sau guvernul. Din momentul respectiv, CC are zece zile pentru a da un aviz că dispoziţiile noului proiect nu lezează drepturile fundamentale ale cetăţenilor. După primirea avizului pozitiv al CC, referendumul va demara în decurs de 60 de zile din momentul hotărârii”, a subliniat parlamentarul.

Modificarea Constituţiei, una din soluţii

Deputatul PD Iurie Bolboceanu consideră că declaraţiile belicoase dintre cei doi lideri nu constituie poziţia oficială a AIE. Deputatul consideră că modificarea Constituţiei este doar una din posibilităţile de ieşire din criză. Această posibilitate trebuie discutată în cadrul AIE.

Valeriu Munteanu, reprezentantul PL, nu exclude posibilitatea unui nou referendum legat de modificarea Constituţiei: „Toate soluţiile valabile trebuie să fie discutate şi să fie acceptată măcar una din variante, pentru a trece şi acest test al democraţiei în RM”. Totodată, Munteanu consideră că replicile dure ale celor doi lideri nu sunt un obstacol ca AIE să se aşeze la masa de discuţii.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)