Un nou raport „Scelles”

Noul raport nu va prezenta Republica Moldova într-o lumină pozitivă, dar textul nu va fi tendenţios”

Fundaţia franceză „Scelles”, care a publicat la începutul anului 2012 „Raportul global privind exploatarea sexuală – prostituţia la bazele crimei organizate” şi a menţionat că în R. Moldova „70% din femeile cu vârsta între 15 şi 25 de ani s-au prostituat cel puţin o dată”, va publica la un alt studiu.

Un lucru bun este faptul că Republica Moldova va avea un capitol aparte. Nu va fi neapărat unul pozitiv, dar textul nu este tendenţios”, a declarat pentru JURNAL Dorin Duşciac, membru al diasporei academice din Franţa.

Marina LIŢA

La finele lunii noiembrie, va apărea un nou „Raport global privind exploatarea sexuală – prostituţia la bazele crimei organizate”. „Yves Charpenel ne-a contactat acum o lună pentru a ne trimite o nouă versiune. De această dată, Republica Moldova va avea un capitol aparte”, a declarat Dorin Duşciac, membru al diasporei academice din Franţa.

S-ar fi grăbit şi ar fi comis o eroare

E adevărat că noul raport nu va prezenta Republica Moldova într-o lumină pozitivă, dar textul nu va fi tendenţios. Se scrie că Republica Moldova este o ţară săracă, în care, după independenţă, au fost înregistrate cazuri de trafic de organe şi persoane. În acelaşi timp, Charpenel, preşedintele fundaţiei, a luat legătura şi cu Ambasada Republicii Moldova la Paris, care a oferit organizaţiei date ale procuraturii de la Chişinău privitoare la acest subiect. Au fost folosite studii şi rapoarte serioase ale Organizaţiei Mondiale pentru Migraţie, „La Strada”, UNICEF”, susţine Duşciac.

În acelaşi timp, omul de artă Lucreţia Bârlădeanu a trimis un text în care explică de ce unele fete au ales calea prostituţiei. Acest text urma să fie luat în consideraţie de către cei de la Scelles. Iar în noiembrie va fi lansată o nouă versiune a raportului în franceză, pentru ca apoi, în martie 2013, să apară şi în engleză.

În acelaşi timp, Duşciac a menţionat că Fundaţia „Scelles” şi preşedintele acesteia nu vor publica scuze oficiale. „În ianuarie curent, când a avut loc masa rotundă organizată de Ambasada Republicii Moldova la Paris, în colaborare cu mai multe asociaţii ale moldovenilor aflaţi în Franţa, Charpenel a admis că s-ar putea să se fi grăbit şi ar fi comis o eroare. Acesta a menţionat că pentru primul raport a avut ca surse articole apărute în presa de la Chişinău”, afirmă Duşciac.

Nu e rău intenţionat”

Nu cred că Yves Charpenel este rău intenţionat. Ne-a arătat-o prin disponibilitate. A venit la masa rotundă cu alţi patru colegi, au luat notiţe şi s-au ţinut de cuvânt. Mai mult, peste şase luni, ne-a trimis o copie a noului raport, pentru a ne pronunţa asupra textului. Consider că gestul acestuia este de apreciat”, menţionează Dorin Duşciac.

În ceea ce priveşte scuzele care au fost cerute, Duşciac susţine că nu mai trebuie de insistat atât de mult, deoarece Yves Charpenel este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi un om de talia lui nu ar fi publicat raportul pentru a denigra Republica Moldova. „Mai mult, acesta are convingerea că traficul de persoane şi prostituţia sunt două fenomene foarte periculoase pentru societatea moldovenească şi este în continuă creştere în Europa”, comunică Duşciac.

Trecut cu vederea

În acelaşi timp, a menţionat că francezii nu au băgat în seamă raportul. „Anual, sute de fundaţii de acest gen publică diferite studii şi rapoarte pe subiecte care sunt „la modă”. Raportul Scelles a apărut în timpul preşedintelui Nicolas Sarcozy, care intenţiona să ia măsuri drastice contra prostituţiei. Charpenel a spus că nici nu ştia unde se află Republica Moldova, ştia că este o ţară în Europa, ex-sovietică şi nimic mai mult”, mai spune Duşciac.

Acesta susţine că nu există nicio şansă că, în viitorul apropiat sau mai îndepărtat, nu va mai apărea un nou studiu despre Republica Moldova. „Şi nu neapărat în Franţa. Singurul lucru pe care îl putem face este să ne apucăm de treabă şi să dezvoltăm Republica Moldova”, conchide acesta.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)