Un nou raid la „Victoriabank”

FLAGRANT // Cum poţi fi deposedat prin înşelăciune de 40 milioane de dolari într-o singură zi

Pentru a pierde 40 milioane de dolari într-o singură zi nu e neapărat nevoie să joci la Cazino, este suficient să devii neprieten al businessmanului Vlad Plahotniuc. Acest lucru îl susţin oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa care s-au pomenit în ziua de 19 mai curent că nu mai au nimic în comun cu firmele pe care le deţineau şi care, la rândul lor, erau acţionare la Victoriabank. Deposedarea celor doi s-a realizat prin intermediul câtorva decizii judecătoreşti adoptate într-o singură zi, fără ca oamenii de afaceri să fie înştiinţaţi despre procesele de judecată în care au fost implicaţi şi fără a le fi oferită posibilitatea de a se apăra în instanţă.

„Ne-am pomenit nişte nimeni”

Decizia că nu mai sunt acţionari la „Victoriabank” a venit ca un trăsnet peste capul lui Viorel şi Victor Ţopa. La Adunarea Generală a acţionarilor „Victoriabank”, care a avut loc pe 19 mai curent, oamenii de afaceri au aflat cu stupoare că nu mai au nimic în comun cu această bancă. Firmele care până nu de mult reprezentau grupul lor de acţionari cu un pachet de acţiuni de 35 % (pachet de blocare – n.r.) şi-au schimbat peste noapte patronii. „Ne-am pomenit că timp de o noapte am devenit nişte nimeni. Noii proprietari şi directori ai acestor companii au devenit oameni apropiaţi lui Vlad Plahotniuc”, afirmă Viorel Ţopa. Omul de afaceri susţine că mai multe zile după aceasta avocații lor au încercat să obţină măcar un document care să explice în ce mod şi în ce condiţii au fost operate aceste modificări. În cele din urmă, au descoperit că schimbarea proprietarilor a fost făcută în baza unor decizii judecătorești de care nimeni nu auzise niciodată.

Modul de operare

Operaţiunea de deposedare a durat pactic o zi (!), pe 19 martie curent. În această zi, trei judecători de la Judecătoria Economică de Circumscripţie au pronunţat trei decizii prin care trei companii din grupul de acţionari al lui Viorel şi Victor Ţopa şi-au schimbat acţionarii şi directorii. Este vorba despre companiile „Provileg Invest”, „Maxim Profit Invest” şi „Financiar Invest”. Cea de-a patra companie, „AVB Prim” fusese „pierdută” printr-o decizie judecătorească, adoptată cu o săptămână înainte, pe 11 martie. Pentru schimbarea acţionarilor şi directorilor acestor firme au fost folosite două argumente: fie vânzarea cândva, demult, fără acordul unuia dintre soţi, a pachetului de acţiuni într-una din firmele menţionate, fie micşorarea nejustificată a preţului de vânzare a acestor companii atunci când au fost cumpărate de grupul reprezentat de Viorel şi Victor Ţopa.

Culmea e însă că, potrivit lui Victor Ţopa, niciodată nicio companie din cele patru nu a fost citată sau invitată la vreo ședință de judecată. Deşi în toate aceste decizii judecătoreşti se menţionează că, „fiind legal citaţi în şedinţa de judecată, reclamaţii nu s-au prezentat, refuzând recepţionarea citaţiilor şi nici nu au solicitat examinarea cauzelor în lipsa lor”, în instanţă nu a fost prezentată nicio probă care ar demonstra acest fapt.

Cine sunt judecătorii?

Cei trei judecători care au judecat aceste cauze sunt Nicolae Plugari, Alexandru Rotari şi Serghei Namaşco (ultimul a dat verdictul în două dintre cele patru cazuri – n.r.). Numele unuia dintre aceşti magistraţi, Serghei Namaşco, figurează şi în cazul Carmez. Atunci judecătorul refuzase să accepte cererea unui grup de acţionari de la „Carmez” care cereau anularea deciziilor adoptate într-o şedinţă a Adunării generale a acţionarilor „Carmez” în cadrul căreia în mod ilegal a fost schimbată conducerea întreprinderii.

Evident, proprietarii care s-au trezit peste noapte deposedaţi au atacat cu recurs decizia celor trei judecători la Curtea de Apel Economică. Judecătorul care va examina aceste cazuri este nimeni altul decât Aurel Colenco, numele căruia apare şi în alte procese de judecată în urma cărora a avut de câştigat omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Spre exemplu, cazul Gemenii.

Plahotniuc, stăpânul „Victoriabank”

În urma deciziilor adoptate de cei trei judecători, pe 11 şi 19 martie curent, Vlad Plahotniuc s-a pomenit cu controlul deplin asupra băncii, susţin Viorel şi Victor Ţopa. Până atunci, controversatul om de afaceri deţinea un pachet de vreo 12%-16%. „După acapararea a încă 35 % din acţiuni, el a devenit proprietar al celei de-a doua bănci din sistemul bancar al R. Moldovei, al unei bănci care valorează estimativ 100 milioane de dolari, cota noastră deposedată fiind evaluată la circa 40 milioane de dolari”, explică Victor Ţopa. Amintim că acesta nu este primul scandal de la „Victoriabank” în care este pomenit numele lui Vlad Plahotniuc. Despre acelaşi businessman se vorbea şi în 2005 că ar sta în spatele preluării cu forţa a băncii şi arestării directorului de pe atunci al „Victoriabank”, Victor Ţurcan.

Astăzi, Vlad Plahotniuc este preşedintele Consiliului de Administraţie al „Victoriabank” şi, oficial, nu deţine niciun procent de acţiuni în această bancă.

O simplă răfuială?

Am încercat să obţinem şi poziţia lui Vlad Plahotniuc vizavi de acuzaţiile care i se aduc. Am adresat întrebările prin intermediul serviciului de presă al businesmanului, dar până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns. În cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o recent, Vlad Plahotniuc a declarat că este investitor la „Victoriabank”, iar atacurile din ultimele zile la adresa sa sunt puse la cale de „persoane care vor să-mi destabilizeze afacerile coordonate de mine de 20 de ani”. Ne întrebăm în context ce fel de investitor este Plahotniuc la „Victoriabank” din moment ce, oficial, nu deţine nicio acţiune la această bancă?

Departamentul Investigaţii

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)