Un nou puseu în criza moldo-rusă. Una din cauze este dosarul pe numele liderului PD, Vladimir Plahotniuc

Andrei Neguță. Foto: moldpres.md

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost rechemat pe o perioadă nedeterminată. Ministerul de Externe de la Chişinău îşi justifică decizia prin faptul că diplomatul nu a luat atitudine în cazul „hărţuirii oamenilor politici” din Republica Moldova.

„În legătură cu cazurile de hărţuire şi intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi a oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă, pe o durată nedeterminată”, se spune într-un comunicat remis presei.

Ministerul de Externe mai precizează că în cadrul discuţiilor urmează „să fie examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relaţiile moldo-ruse”.

Comentatorul politic, Anatol Ţăranu, este de părere că rechemarea ambasadorului semnifică scăderea  nivelului de reprezentanţă diplomatică a R. Moldova la Moscova. „Acest fapt nu înseamnă că noi am încheiat relaţiile diplomatice cu Federaţia Rusă, funcţia va fi exercitată de adjunctul ambasadorului, dar gestul în sine denotă că relaţiile moldo-ruse trec printr-o perioadă de criză”, afirmă Ţăranu.

Potrivit expertului, deși numele liderului PD Vladimir Plahotniuc nu este invocat în demersul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, intentarea dosarului penal de către Comitetul de Anchetă de la Moscova pe numele acestuia este una din cauzele care a determinat rechemarea ambasadorului. „În mod indiscutabil deschiderea acestui dosar a fost ultima picătură care a umplut paharul răbdării Chişinăului şi a provocat această acţiune. Dar trebuie să remarcăm şi faptul că, în ultimii ani, Moscova este axată mai mult pe o relaţie oficială cu preşedintele statului Igor Dodon decât cu Guvernul RM. Cred că şi acest lucru a provocat reacţia autorităţilor. Oficialităţile noastre nu oferă multe amănunte, dar sper că rechemarea ambasadorului este elementul unei strategii pe care o aplică Chişinăul şi nu o acţiune izolată”, a mai spus Ţăranu.

La rândul său, expertul în problema transnistreană, Ion Leahu, consideră că gestul autorităţilor de la Chişinău este menit să atragă atenţia opiniei publice internaţionale la realaţiile dintre R. Moldova şi Federația Rusă. „Situaţia din regiunea transnistreană, unde avem o armată de ocupaţie şi o administraţie subordonată Moscovei, nu se va schimba în urma acestei rechemări. Din contra, nu exclud că poate examinarea situaţiei la ONU va evolua pozitiv. Secretariatul acestei organizaţii poate va lua şi alte decizii decât cele de până acum. În ultimul timp, relaţia dintre Chişinău şi Moscova este cam deocheată. Avem comisii interguvernamentale, avem Guvern, dar aceste structuri economice care ar trebui să impulsioneze relaţiile noastre şi să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor ori nu funcţionează în genere, ori funcţionează cu mari pauze şi insuficient. Nu cred că situaţia se va înrăutăţi odată cu rechemarea ambasadorului. Nu prea are cum să se mai înrăutăţească”, a mai spus Leahu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu