Programul de Supraveghere de Vecinătate a ajuns în Transnistria

10354587_718703654869088_3398044811357004859_n

Asociația „Eco-Răzeni”, iniţiatorul proiectului, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției, a semnat marți, 26 august, la Coşniţa, Dubăsari, cu reprezentanţi ai satelor din stânga Nistrului acordurile de colaborare ce stabilesc formarea a nouă sectoare de supraveghere de Vecinătate (SdV) în patru localități din zonă – Coșnița, Prohrebea, Pârâta și Doroțcaia. Evenimentul a fost organizat la Coşniţa, sat în care îşi au reşedinţele mai multe instituţii: administraţia raionului Dubăsari, Comisariatul raional de poliţie. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale și ai Inspectoratului General de Poliţie, locuitori din cele patru localități. Semnând acordul de colaborare, membrii sectoarelor nou-fondate au primit materialele necesare și informații practice despre cum să-și protejeze proprietăţile şi familiile, cum să contribuie la asigurarea ordinii în vecinătatea în care locuiesc. Fiecare sector va fi marcat cu panouri speciale, care indică perimetrul supravegheat de localnici.

Ion Braga, coordonatorul programului în cauză, prezent la eveniment, îmi spune că ideea vine din Estonia. „Cu câţiva ani în urmă, am observat de mai multe ori plăci cu însemnele respective şi m-am interesat ce reprezintă. Cineva mi-a explicat că vecinii din partea locului au o înţelegere mutuală că, în cazul în care văd ceva suspect sau periculos, trebuie să reacţioneze neapărat şi să semnaleze cazul. Oamenii ori comunică între ei, ori alertează organele de drept. Pe moment, în Estonia există circa 500 de astfel de sectoare în care locuieşte 5% din populaţia acestui stat. Viaţa oamenilor în aceste sectoare e cu mult mai liniştită, ei şi copiii lor se simt mai în siguranţă. Am lansat programul în 2012 şi el avansează cu succes în ţara noastră. El urmează să contribuie la scăderea ratei criminalităţii în societate şi asigurarea ordinii publice prin intermediul unor acţiuni comune. Nu se recomandă ca oamenii singuri să rezolve problemele, să contracareze un furt sau să încerce să reţină un infractor, ei trebuie să semnaleze cazul la un număr de telefon din lista de care vor dispune”, susţine Ion Braga, care îmi spune că urmează să se semneze un acord între câteva părţi: Asociaţia „Eco-Răzeni”, care a lansat în Republica Moldova programul respectiv, Comisariatul General de Poliţie, primăriile din localitate şi liderii de sector. „Noi le oferim un ghid şi un set de materiale ca suport informaţional, stickere ca la agenţiile de securitate şi panouri care se pun la intrarea şi ieşirea din sector”.

Neighborhood Watch (NHW) sau Supravegherea de Vecinătate (în alte cazuri Paza Comunitară) este un model econom şi eficient, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc, conceput pentru a spori gradul de securitate şi prevenire a infracţionalităţii la nivel de comunitate. Ea prezintă un parteneriat între poliţie şi public. Fiecare membru al unei comunităţi, indiferent de vârstă, poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin supravegherea comunităţii şi comunicarea activităţilor suspecte către organele de poliţie. E vorba de o acţiune comună în care se implică actorii comunitari: vecinii, poliţia, administraţia publică locală şi organizaţiile civice interesate. Această acţiune urmează să ajute cetăţenii să-şi asigure protecţia membrilor familiei, vecinilor, precum şi a bunurilor acestora.

„70% din infracţiuni sunt furturi”

Ruslan Rotaru, şeful Sectorului de poliţie Coşniţa, care gestionează cele patru localităţi sus-menţionate, în alocuţiunea sa în cadrul evenimentului a menţionat că, în baza analizei stării infracţionale, 70% din infracţiunile comise în zonă constituie furturile din averea proprietarului. „Proiectul acesta este unul binevenit. El ne va ajuta să contracarăm mai multe infracţiuni sau să le descoperim mai uşor. La fel şi în cazul unui incendiu, când persoana nu e acasă, un vecin din program, alertând pompierii, va putea să-l anunţe şi pe proprietar. În afară de implicarea informativă, programul nu prevede alte obligaţii şi el va spori colaborarea între poliţie şi cetăţeni”.

Oamenii devin mai cooperanţi şi solidari

Tânărul Eugen Borş, din Selemet, Cimişlia, lider de sector, prezent şi el la eveniment, a declarat pentru JURNAL că respectivul program este unul foarte binevenit pentru satele noastre. „Programul, axat pe voluntariat, ţine de asigurarea securităţii bunurilor şi a locuitorilor unei localităţi printr-o colaborare specială între vecini. Din proprie iniţiativă, noi am hotărât să patrulăm sectorul nostru (un sector, de regulă, e format din 15–20 de case şi e marcat prin însemne speciale), ieşim serile în locurile publice şi de agrement ale satului. Chiar recent, am avut un caz de conflict la barul din sat, pe care l-am semnalat şi l-am aplanat la timp. Proiectul îi motivează pe oameni să devină mai cooperanţi, mai solidari. Ei sunt foarte mulţumiţi, mai ales seara, când oamenii se tem de elemente criminale, noi purtăm veste reflectorizante, patrulăm străzile şi deja e o altă situaţie. În Selemet, am creat nouă sectoare, vrem să extindem proiectul şi în alte sate din raion, listele sunt pregătite, urmează să semnăm doar contractele”.