Un nou premiu adus de Cristina Pintilie

La „Crizantema de Aur” au participat multe romanţe bune ale compozitorilor consacraţi din România

Din 11 romanţe interpretate la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgovişte, România, romanţa „Mă-ntorc cu gândul în trecut” cântată de Cristina Pintilie, pe muzica Svetlanei Badrajan, versuri Ianuş Ţurcanu, a luat primul loc. Festivalul a ajuns la a 44-a ediţie, desfăşurată la sfârşitul lui octombrie curent. „Crizantema de Aur” a adunat anul acesta pe scenă şi în sală români de pretutindeni.

Victoria POPA

În toamna aceasta, Cristina Pintilie a participat pentru a doua oară la „Crizantema de Aur” de la Târgovişte. Participarea s-a datorat şi faptului că interpreta a obţinut locul întâi la concursul de creaţie din cadrul festivalului „Crizantema de Argint” de la Chişinău, ediţia 2011, unde a cântat romanţa „Nicio dragoste nu-i trecătoare”, semnată de aceeaşi autori.

Cristina este pasionată de romanţă. A participat la trei ediţii ale concursului de creaţie din cadrul Festivalului „Crizantema de Argint” de la Chişinău unde s-a clasat pe primele locuri.

La Târgovişte a interpretat o romanţă pe versurile lui Ianuş Ţurcanu şi muzica Svetlanei Badrajan, propusă chiar de ei. „Romanţa «Mă-ntorc cu gândul în trecut» am învăţat-o în câteva zile. E o romanţă mai veche care n-a fost cântată în cadrul unui concurs”, spune artista. Potrivit acesteia, regula concursului era ca romanţa cântată în cadrul festivalului să fie una nouă, necunoscută publicului.

Neuitată la Târgovişte

Interpreta a fost luat Premiul Mare la „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi în 2002. De atunci, Cristina Pintilie a fost chemată în fiecare an pentru recitaluri. În 2011, după ce a lipsit vreo trei ani de la concurs, a revenit pe scena de la Târgovişte cu romanţa „Mă-ntorc cu gândul în trecut”, pentru care a luat locul întâi.

„Mă bucur mult pentru acest premiu, pentru faptul că cei de peste Prut ne-au apreciat şi, mai ales, nu ne-au uitat, deşi au participat la concurs multe romanţe bune ale compozitorilor consacraţi din România”, spune cântăreaţa.

Cristina a primit diplomă, o culegere de romanţe şi un premiu bănesc. De la câştigătoarea concursului mai aflăm că Svetlana Badrajan şi Ianuş Ţurcanu au editat împreună o carte de romanţe din care vreo zece au fost interpretate de ea pe scena festivalului „Crizantema de Argint” de la Chişinău.

Cristina Pintilie va colabora în continuare cu Svetlana Badrajan şi Ianuş Ţurcanu pentru că aceştia îi cunosc stilul, diapazonul, chiar şi starea lăuntrică.

În căutare de romanţe

„Îmi este uşor să lucrez cu el. Ianuş Ţurcanu vine mereu cu idei noi. Ei spun că şi-ar dori să mai scrie pentru mine. Deşi am fost premiaţi împreună pentru romanţa «Mă-ntorc cu gândul în trecut», autorii au spus că încă nu au găsit acea romanţă care cu adevărat să mă reprezinte şi o să lucreze mult la asta”, menţionează Cristina.

Cristina Pintilie a fost acompaniată de orchestrele „Romanţa” şi „Romanticii” condusă de Dan Ardelean din România care, în opinia ei, este o profesionistă autentică.

„Dintr-o singură repetiţie am reuşit să ne concentrăm şi să scoatem cele mai bune momente din romanţă. Şi Svetlana Badrajan a fost pe scenă unde a cântat la pian. Asta m-a ajutat foarte mult”, relatează Cristina momentele trăite la Târgovişte.

Artista a relevat că romanţa „Mă-ntorc cu gândul în trecut” poate fi cântată având o anumită vârstă şi o anumită experienţă de viaţă, pentru că textul presupune un parcurs al unui destin. Crede că i-a reuşit, inspirându-se din interpretările Ioanei Radu şi Mia Braia, care cântă acest gen de muzică la cel mai înalt nivel.

The following two tabs change content below.