Un nou balon de săpun sau stadion? // Time out

După ce guvernarea comunistă a promis două stadioane moderne în Chişinău şi până la urmă a demolat Stadionul Republican, acum autorităţile publice locale intenţionează să ducă la bun sfârşit cel puţin un proiect. Noul stadion nu va fi pe locul vechii arene, ci în altă locaţie din Chişinău. Deocamdată se iau în calcul trei locaţii: două terenuri de la ieşirea din Chişinău spre Aeroport şi spre Ialoveni şi terenul de lângă Circ unde rămân nevalorificate aproximativ 27 ha.

Autorităţile publice locale menţionează că pentru construcţia unei arene de 20 de mii de locuri e nevoie de peste 30 de milioane de euro, bani care urmează să fie puşi la bătaie de cei care vor lua în gestiune terenul unde s-a aflat până în 2007 Stadionul Republican. Conform unor calcule făcute de doctorul în economie Mihai Roşcovan, compania care îşi va lua angajamentul să construiască noua arenă şi care va obţine în schimb terenul de pe strada Bucureşti va avea doar de câştigat de pe urma acestei afaceri.

Ţinând cont de faptul că locaţiile dinspre Aeroport şi Ialoveni nu sunt agreate de locuitorii capitalei, locul cel mai potrivit rămâne terenul de 27 ha de lângă Circ. Însă există o problemă. Şi aceasta nu constă în faptul că terenul nu e potrivit pentru construcţii, aşa cum a motivat guvernarea comunistă. Actualmente se construiesc arene pe fundul Oceanului şi în stânci, însă noi suntem înşelaţi că ar fi un loc mlăştinos.

Agentul economic care urma să construiască arena de lângă Circ nu vrea să cedeze terenul, chiar dacă e mlăştinos. Ştiind că odată şi odată i se va cere socoteală, acesta anticipat – a acţionat guvernul în judecată, solicitând despăgubiri în valoare de 500 mii de lei. Deocamdată, litigiul este pe rol şi nu se ştie când va fi finalizat. Asta înseamnă că proiectul nu va demara în curând, dacă se va alege anume această locaţie.

Cu toate acestea, autorităţile statului ar trebui să identifice terenul unde urmează a fi construită arena şi să înceapă discuţiile cu un potenţial investitor. Şi încă un lucru important, totul să fie transparent! Iar investitorul care va executa lucrările să nu fie unul alde cel pe care l-a găsit în 2007 fostul director al Agenţiei Sportului, Andrei Cimili. Dacă i se cedează terenul fostului Stadion Republican, Primăria capitalei sau Guvernul nu trebuie să aloce niciun ban.

Mulţi vor spune că noua arenă trebuie să fie exact pe locul Stadionului Republican. Din păcate, acest lucru este imposibil. Şi foştii „investitori” ştiau că locul nu era potrivit pentru a edifica o nouă arenă. Constructorul şef al stadionului „Zimbru”, Vasile Tănase, a declarat pentru JURNAL că „cerinţele UEFA şi FIFA privind omologarea unei arii vor creşte cu timpul. Acolo nu este spaţiul necesar pentru a construi un stadion în concordanţă cu normele stabilite. Stadionul Republican poate ajunge o arenă de categoria a treia sau a patra”, consideră Tănase.

În acest caz, cele 27 ha de teren de lângă Circ sunt locul potrivit unde trebuie să se înalţe un stadion multifuncţional. Este loc şi pentru parcări conform rigorilor înaintate de FIFA şi UEFA, lumea poate ajunge şi pe jos acolo, iar spaţiile comerciale din cadrul arenei vor aduce venit. Autorităţile trebuie să treacă de la vorbe la fapte, să nu mai facă baloane de săpun cât mingea în flăcări de lângă Circ.

Vitalie HADEI