Un monument ameninţat de un hotel


SOS! // Demolatorii au distrus acoperişul unui monument de arhitectură de pe strada Vlaicu Pârcălab 71

Au încercat să-l demoleze în 2008, dar nu le-a reuşit. Demolatorii nu au renunţat însă la planul de distrugere a acestui monument de arhitectură. Vorbim de edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab nr.71, construit în primul deceniu al secolului XX, arhitect fiind Mitrofan Elladi. Clădirea a avut iniţial o destinaţie comercial-publică, astăzi făcând parte din Centrul istoric al Chişinăului. Monument de arhitectură de valoare naţională, situat la doar câteva zeci de metri de Primăria Municipiului Chişinău, acest edificiu riscă să devină următoarea victimă a unor inamici invizibili (deocamdată), care acţionează noaptea sau în week-end. Vineri şi sâmbătă, pe 11 şi 12 martie, ei au demontat pe furiş acoperişul clădirii de pe Vlaicu Pârcălab 71. Amintim că, în 2008, a fost dărâmată anexa clădirii de pe strada Mitropolit Varlaam.

Reprezentantul Ministerului Culturii a chemat poliţia

De data aceasta, pe demolatori i-a oprit Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor din cadrul Ministerului Culturii al R. Moldova, pe care l-au anunţat despre demontarea acoperişului clădirii de pe Vlaicu Pârcălab membrii Grupului civic pentru protecţia Centrului istoric al capitalei. Marţi dimineaţa, Ion Ştefăniţă le-a cerut muncitorilor, care distrugeau acoperişul, documentele necesare în cazul unor astfel de lucrări, dar şeful grupului de muncitori a spus că nu are niciun fel de documente. „Am fost brutalizat de muncitori şi am chemat poliţia. Peste jumătate de oră, muncitorii au plecat, nu a rămas nimeni pe şantier”, a declarat pentru JURNAL reprezentantul Ministerului Culturii. În 2008, sub presiunea mass-media, Primăria Municipiului Chişinău a retras autorizaţiile de construcţie şi demolare. Acum, rămasă fără acoperiş, clădirea-monument riscă să se prăbuşească, deoarece se accelerează procesul de ruinare.

Un business centru, în locul monumentului?

Ion Ştefăniţă a mai relatat că terenul unde se află edificiul este arendat de compania Leogrand pe 99 de ani. Pe acest teren compania privată Leogrand vrea să construiască un business centru cu şapte niveluri şi o parcare subterană cu două niveluri. Pe de altă parte, la solicitarea JURNALULUI, niciun reprezentant oficial al companiei Leogrand nu a acceptat să comenteze cazul privind începutul demolării monumentului de pe Vlaicu Pârcălab 71.

Demontarea acoperişului clădirii este o acţiune nelegală ce ar putea fi urmată de distrugerea completă a acestui edificiu, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte monumente de arhitectură din capitală. Ameninţarea demolării planează asupra clădirii, mai ales în contextul în care a fost demontată de pe faţada ei şi placa pe care era scris că aceasta reprezintă un monument de arhitectură de importanţă naţională.

De notat că, pe 21 februarie 2011, Primăria Municipiului Chişinău a suspendat, printr-un moratoriu până la sfârşitul verii, eliberarea autorizaţiilor de demolare şi construcţie în Centrul istoric al capitalei. Contactat de JURNAL de Chişinău, arhitectul-şef al capitalei, Vlad Modârcă, a afirmat: „În mod cert, nu s-a eliberat nicio autorizaţie de demontare a acoperişului edificiului de pe strada Vlaicu Pârcălab 71. Clădirea este inclusă în Registrul naţional al monumentelor de arhitectură. Ea a fost prima staţie de telefonie din Chişinău şi e ocrotită de stat”. Potrivit lui Ion Ştefăniţă, director al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, compania Leogrand ar trebui să înţeleagă că monumentul trebuie pus în valoare, nu demolat.

 

Astăzi Grupul civic pentru protecţia Centrului istoric protestează: „Stop demolare!”

 

În apărarea edificiului au sărit membrii Grupului civic pentru protecţia Centrului istoric al Chişinăului, condus de Anatol Juraveli. Ei au lansat iniţiativa de a organiza o acţiune de protest cu genericul „Stop demolare! Start restaurare!”. Protestul va avea loc astăzi, 18 martie, începând cu ora 9.00, în faţa Primăriei Municipiului Chişinău.

Irina Nechit

Foto de Elena Grozavu

 

 

 

The following two tabs change content below.