Un monstru de beton se ridică în faţa Bibliotecii Naţionale

Patrimoniu // Monumentul de pe strada 31 August 78 este ameninţat de „Green Hills Nistru” SRL

În faţa Bibliotecii Naţionale se construieşte un edificiu cu 8 etaje

 

Compania „Green Hills Nistru” SRL intenționează să construiască un edificiu de beton și sticlă în fața Bibliotecii Naționale, pe strada 31 August 78/1, în Centrul istoric al capitalei. Cunoaștem foarte bine acest tip de clădiri: pereții constituie geamuri-oglinzi, conceptul arhitectural fiind unul pragmatic, tehnicist. În această clădire, compania „Green Hills Nistru” SRL planifică să amplaseze un centru multifuncţional de oficii cu opt etaje, un restaurant la parter și o parcare subterană.

Clădirea se va situa între cele două blocuri ale Bibliotecii Naționale, dintre care blocul Carte Veche este un monument de arhitectură şi istorie de importanță națională, acesta fiind primul seminar teologic din Basarabia, unde și-a făcut studiile și preotul-poet Alexie Mateevici.

Lucrările de construcţie nu au fost corelate cu Biblioteca Naţională

 

Lucrările de construcție de pe strada 31 august 78/1 au demarat în octombrie 2010, fără a fi corelate cu Biblioteca Naţională. Aceste lucrări au fost stopate la etapa de instalare a rețelei de infrastructură: cablu și canalizare. Lucrătorii s-au oprit după ce personalul Bibliotecii Naționale, în frunte cu directorul Alexe Rău, a ieșit să protesteze în fața șantierului. De menţionat că rețelele inginerești nu au fost coordonate cu cele ale Bibliotecii Naționale. Direcţia Bibliotecii Naţionale s-a adresat șefului Agenției naționale pentru inspectarea și restaurarea monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, Ion Ștefăniță. „Green Hills Nistru” SRL a obținut în mod fraudulos autorizația pentru construcție”, afirmă Ion Ştefăniţă. Potrivit lui, o astfel de autorizație poate fi emisă doar de Consiliul Național de experți pentru protecția monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii. Acestui consiliu i s-a propus spre aprobare, în data de 14 noiembrie 2008, conceptul centrului de oficii pe care intenţionează să-l construiască „Green Hills Nistru” SRL.

Un proiect avizat în mod fraudulos la Ministerul Culturii

 

Conceptul a fost respins unanim, pentru că edificiul va acoperi monumentele istorice și arhitecturale din acest sector şi nu se va încadra în Centrul istoric al Chișinăului. Companiei „Green Hills Nistru” SRL i-a fost recomandat să propună spre examinare o altă schiță. Însă pe 27 noiembrie 2008, Nicolae Răileanu, pe atunci șef al Direcției patrimoniu și resurse turistice din cadrul Ministerului Culturii (condus de Artur Cozma), a coordonat aprobarea conceptului, fără schimbări. Şeful Agenției naționale pentru inspectarea și restaurarea monumentelor, Ion Ştefăniţă, consideră că acea avizare este nulă şi că Nicolae Răileanu şi-a depăşit atribuţiile.

 

Precizăm că pe 16 septembrie 2010 „Green Hills Nistru” SRL a depus o cerere către Primăria Municipiului Chișinăului, solicitând eliberarea autorizației de construcție. Cererea a fost înregistrată la Direcţia autorizaţii şi disciplină în construcţii, în pofida faptului că proiectul a fost avizat în mod fraudulos la Ministerul Culturii. Primăria capitalei a trimis un refuz în scris pe adresa companiei „Green Hills Nistru” SRL.

Pe de altă parte, Iurie Chirică, avocatul întreprinderii „Green Hills Nistru” SRL, susţine că această companie nu a primit refuz în scris din partea Primăriei Municipiului Chişinău în termen de 10 zile după depunerea cererii de eliberare a autorizaţiei. Avocatul Iurie Chirică spune că, de jure, „Green Hills Nistru” SRL are tot temeiul pentru demararea lucrărilor de construcție.

Patronul companiei „Green Hills Nistru” SRL, Constantin Manzul, şi-a exprimat convingerea că edificiul trebuie construit şi că el nu va depăşi înălţimea Bibliotecii Naţionale.

 

Monumentul de pe 31 August 78 ar putea să se năruie din cauza vibraţiilor de pe şantier

 

Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale, ne-a relatat că blocul 2 al bibliotecii de pe strada 31 August 78 se află într-un permanent proces de restaurare pe parcursul ultimilor 20 de ani. Săpăturile pe care „Green Hills Nistru” SRL intenționează să le facă vor provoca vibrații puternice, din cauza lor monumentul de pe 31 August 78 ar putea să se năruie. Subliniem că zona de protecție din jurul monumentelor de importanță națională, stabilită în „Regulamentul privind zonele protejate naturale și construite”, aprobat de guvern la 5 octombrie 2000, este de 100 de metri, pe când eventualele lucrări de șantier se vor produce în imediata apropiere de blocul Carte Veche.

 

Compania „Green Hills Nistru” SRL a intentat un proces de judecată împotriva Primăriei Municipiului Chișinău, cu scopul de a obţine autorizaţia pentru a construi edificiul din faţa Bibliotecii Naţionale. Însă atât reprezentanţii Bibliotecii Naţionale (dl Alexe Rău), cât şi ai Ministerului Culturii (dl Ion Ştefăniţă) au declarat pentru JURNAL că, în cazul în care „Green Hills Nistru” SRL va obține câștig de cauză, Biblioteca Națională, Ministerul Culturii şi Primăria capitalei vor depune recurs la Curtea de Apel. Ședința de judecată este programată pentru 4 aprilie 2011. Amintim că, pe 21 februarie 2011, Primăria Municipiului Chişinău a suspendat, printr-un moratoriu până la sfârşitul verii, eliberarea autorizaţiilor de demolare şi construcţie în Centrul istoric al capitalei.

 

Vadim Vasiliu