Un moldovean poate să scrie istorie la Wimbledon

TENIS // Dubarenko şi Manafov s-au calificat în optimile de finală la Wimbledon

Perechea moldo-ucraineană, Maxim Dubarenko–Vladislav Manafov, care ne-a bucurat cu glorioasa calificare în semifinale la Roland Garros, s-a impus pe 29 iunie în meciul din primul tur, categoria dublu-juniori a Marelui Şlem de la Wimbledon, după ce a învins perechea Saville (Australia) – Joao Pedro (Brazilia), în trei seturi 7-6, 6-7, 6-1.

Partida a fost foarte echilibrată, primele două seturi având nevoie de departajarea din tie-break, în care fiecare pereche a câştigat câte un set. În cele din urmă, Dubarenko şi Manafov nu au mai creat emoţii fanilor şi s-au impus categoric în setul III, scor 6-1, şi merg mai departe în turul doi al turneului londonez, acolo unde vor întâlni perechea Julien Cagnina şi Joris de Loore din Belgia.

Tsonga, ucigaşul unui vis de 16 ani!

Roger Federer a stricat calculele din turneul masculin, unde se aştepta ca primii patru jucători ai lumii să ajungă în semifinale, aşa cum s-a petrecut şi la Roland Garros. „Ceasul elveţian” a stat după două seturi câştigate în faţa lui Tsonga, francezul reuşind să revină spectaculos de la 0-2 şi să se impună în disputa din sferturi.

În 1995, s-a consemnat ultima apariţie a primilor patru favoriţi în „careul de aşi”, Agassi, Sampras, Becker şi Ivanisevici oferind la vremea respectivă două semifinale de vis. La cum au mers lucrurile în această ediţie, situaţia de acum 16 ani părea că se va reedita din nou, Nadal, Djokovic, Federer şi Murray calificându-se în sferturi fără prea mult efort.

Emoţiile au apărut însă în această fază a competiţiei, iar cel care le-a oferit a fost Wilfried Tsonga, omul care îl bătuse pe Nadal în urmă cu trei săptămâni la Queens. De fapt, francezul a ţinut morţiş să devină singurul jucător din lume care îi învinge pe Federer şi Nadal pe iarbă în acelaşi sezon. Iar ambiţia lui Tsonga s-a răsfrânt şi asupra cursului jocului: deşi condus cu 2-0 la seturi, 3-6, 6-7, francezul s-a agăţat de orice minge, a jucat aproape de perfecţiune şi a întors de o manieră entuziasmantă meciul. Cu trei seturi încheiate identic, cu 6-4, francezul a produs surpriza şi l-a eliminat pe Federer, recunoscut până nu demult pentru perfecţiunea jocului său pe iarbă.

Doar Tsonga îl mai poate opri pe Djokovici

Prin această înfrângere, elveţianul a înregistrat şi o premieră: a pierdut pentru prima dată în carieră un meci de Grand Slam după ce a avut un avantaj de două seturi, semn că vremurile în care făcea legea în tenis se îndepărtează tot mai mult. În plus, fostul lider mondial a ratat încă o ocazie de a egala recordul de victorii deţinut de Pete Sampras la Wimbledon, şapte.

Interesant este faptul că prin eliminarea lui Federer, francezul este singurul om care-l mai poate opri pe Djokovici să devină numărul unu mondial. Nadal rămâne în această postură doar dacă sârbul pierde în semifinala de vineri cu Tsonga.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)