Un moldovean în Bujumbura

În ultimii cinci ani, economistul Adrian Catan a lucrat în SUA, Haiti și în mai multe țări din Africa, iar acum locuiește în capitala Republicii Burundi

Acum mai bine de opt ani, în cadrul rubricii „Basarabeni în lume”, iar apoi la „Cealaltă Basarabie”, ne-am propus să vă spunem poveștile de viață ale conaționalilor noștri stabiliți peste hotare, iar marea majoritate a celor pe care vi i-am prezentat până acum sunt moldoveni stabiliți pe continentul european sau pe cel nord-american. Azi vă invităm să-l cunoașteți pe chișinăuianul Adrian Catan, economist de profesie, care de cinci ani lucrează peste hotare: în Statele Unite, Haiti, Camerun, Republica Democrată Congo, Africa de Sud, iar de două luni se află în Bujumbura, capitala statului Burundi.

Nina TOFAN

Deși se află peste hotare din 2013 și vine pe acasă cam de două ori pe an, în perioada vacanțelor, Adrian Catan (40 de ani) afirmă că nu a plecat din Republica Moldova și că viața sa e în continuare aici.

Cum a ajuns în Congo

Adrian Catan a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, după care, vreme de 18 ani, a lucrat la Chișinău, în domeniul studiat. Dar atunci când a simțit că acasă creșterea lui profesională „s-a oprit”, a decis să plece. A aplicat pentru mai multe joburi peste hotare și, în cele din urmă, a reușit să obțină un post de muncă în domeniul operațiuni și finanțe în Republica Democrată Congo, unde s-a mutat în 2013.

„Pentru că am plecat cu contract de muncă, nu mi-a fost greu să ajung în acel stat african. Din punct vedere psihologic însă a fost mai greu, pentru că nu știam unde merg și la ce să mă aștept… Plus că nu aveam pe nimeni dintre cunoscuți aproape, iar aici e greu să-ți faci prieteni noi printre băștinași. Un alt impediment îl constituia faptul că atunci când am ajuns acolo nu cunoșteam decât engleza, iar Congo e țară francofonă. Dar peste șase luni comunicam deja în franceză, așa că perioada de adaptare a decurs foarte bine, m-am încadrat în muncă repede”, ne spune basarabeanul, de la celălalt capăt al lumii.

Lucrează pentru un ONG american

În Republica Democrată Congo a lucrat în calitate de manager financiar și operațiuni într-un proiect de securitate alimentară finanțat de guvernul SUA, în Republica Centrafricană a fost adjunct al directorului pe operațiuni, iar în Burundi el însuși deține funcția de director pe operațiuni. În toate aceste trei state, basarabeanul reprezintă „Catholic Relief Services”, organizație non-guvernamentală americană care desfășoară în principal activitate umanitară.

Africa este un continent foarte mare, de aceea, afirmă economistul, acolo găseşti de toate, de la urbe foarte dezvoltate până la localităţi unde nu este apă potabilă și electricitate. Ţările africane în care a fost el până acum se deosebesc una de alta, dar diferențe sunt chiar și în interiorul fiecărui stat. Republica Democrată Congo, de exemplu, după dimensiuni e cam cât jumătate de Europă, iar capitala acestuia, Kinshasa, cu o populație de circa 12 milioane de locuitori, e cel mai mare oraș francofon din lume. „În general, statele din Africa au nevoie de dezvoltare, iar principala cauză a sărăciei o constituie corupția, interesele celor aflați la putere și lupta pentru resursele naturale”, consideră Adrian Catan.

Asemănări și deosebiri între unele state africane și R.Moldova

Și dacă tot a pomenit de necesitatea reformelor în Africa, l-am întrebat pe basarabean ce crede și despre cele înfăptuite acasă, în Republica Moldova.

„La noi acestea au doar un caracter sporadic şi nu se remarcă progrese semnificative. Am avut ocazia să constat că în Africa sunt state foarte bogate în resurse naturale, dar care bat pasul pe loc în dezvoltarea lor. În același timp, există și țări preponderent agrare care se aseamănă cu Republica Moldova atât din punct de vedere teritorial, cât și în ceea privește bogățiile naturale, dar care datorită unei guvernări consecvente au atins rezultate impresionante, precum creșterea PIB-ului cu 7,5% în opt ani, iar acolo evoluţia e vizibilă. Acesta e și capitolul la care Moldova șchiopătează cel mai mult – îi lipsește o guvernare consecventă care să promoveze o politică echilibrată, fapt ce ar proteja mediul de afaceri. Ar fi o mare prostie să spun că Moldova întrece Africa. La ce capitol o întrece? Pe continentul african sunt state care au mari probleme de integritate teritorială, infrastructură etc. Dar sunt și țări foarte dezvoltate cum e Africa de Sud, unde infrastructura şi structura economiei este ca în Franța, SUA sau Marea Britanie. Continentul african este foarte frumos, cu o climă și natură foarte diversă:  munți, plaje superbe, râuri enorme, pustiuri, stepe, păduri tropicale – găsești de toate”, răspunde Adrian.

Bărbatul recunoaște că nu urmărește foarte atent ceea ce se întâmplă în politica moldovenească, dar, urmărind evoluția situației economice a republicii noastre, bănuiește că aceasta a luat un curs greșit. După părerea sa, Moldova se confruntă cu riscul dispariției ca stat din cauza depopulării: „În opinia mea, acest proces este deja ireversibil, iar unica noastră șansă este să fim ‚absorbiți’ de cineva dintre vecinii noștri. Chiar dacă situația s-ar schimba, nu cred că va fi posibil să repopulăm statul fără un influx considerabil de imigranți. Ceea ce, desigur, constituie un risc pentru identitatea noastră națională, și-așa ‚ștearsă’”.

„Îmi lipsesc oamenii dragi, internetul bun, plăcintele”

Puțini moldoveni au auzit până acum de Burundi, tot așa cum puțini dintre burundezii pe care i-a cunoscut până acum Adrian auziseră de existența Republicii Moldova. „Explicaţia e simplă: Moldova este un stat mic, despre care nu sunt multe noutăți la nivel internațional. Noilor mei cunoscuți le spun că vin dintr-o țară din Europa, un pic mai mare ca Burundi, situată între România și Ucraina. Astfel, majoritatea reușesc să poziționeze Moldova pe harta lumii”, afirmă bărbatul.

Deși munceşte de cinci ani peste hotare, Adrian Catan spune că nu a plecat din Moldova și că o bună parte a vieții lui e încă aici. „Acolo e familia mea şi majoritatea prietenilor. Mi-i dor de casă şi merg încolo cam de două ori pe an, căci îmi lipsesc oamenii dragi, dar şi internetul bun şi plăcintele”, a mai spus el el.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)