Un moldovean a creat banca îndrăgostiţilor la Paris!

Absolventul Facultăţii de Design Industrial a Universităţii Tehnice din Moldova, Mihai Stamati, a creat o bancă a îndrăgostiţilor pentru parcurile şi locurile publice din Paris. Proiectul s-a bucurat de aprecierea multor personalităţi din oraşul de pe Sena.
Cu acest „Gardian al amintirilor”, tânărul Mihai Stamati, în vârstă  24 de ani, a câştigat o bursă de o lună în valoare de 1500 de euro. A creat „Le gardien des souvenirs” în format 3D şi l-a inserat în  fotografii ce reprezentau diverse locaţii din Paris. Pentru aceasta, a cutreierat vreo două-trei săptămâni Parisul în căutarea celor mai frumoase locuri.
„Le gardien des souvenirs” – obiect de artă
„Le gardien des souvenirs” reprezintă un design-concept al unei bănci pentru locurile publice. Ideea presupune ca această bancă să devină un obiect de artă în aer liber, reprezentând un simbol care va etala caracterul romantic al Parisului şi emoţiile trăite de oamenii care îl vizitează. Ca şi construcţie este o îmbinare de forme plastice şi materiale care contrastează prin factură, structură şi cromatică.
De fapt, concursul a fost unul al ideilor, iar pentru a participa la acesta Mihai a trimis doar un text în care şi-a exprimat ideea. A fost acceptată şi finanţată. La final, Mihai a făcut o expoziţie de design şi fotografii, piesa principală a acesteia a fost banca îndrăgostiţilor. La expoziţie au venit personalităţi importante care şi-au exprimat dorinţa de a-l realiza. Aşa l-a cunoscut pe Francois Barret, fondatorul şi directorul Centrului de Creaţie Industrială a Franţei, care a rămas impresionat de „Gardianul amintirilor”.
Expoziţia a durat de la 27 noiembrie 2009 până la 15 ianuarie 2010. Unii vizitatori au dorit acest scaun şi în grădina lor personală.
Amintiri nemuritoare
Mulţi români care locuiesc în Franţa au vizitat expoziţia. Proiectul cuprinde două elemente: inima şi simbolul infinitului, exprimate în roşu şi gri. Mulţi obişnuiesc să scrie mesaje de dragoste pe băncile din parc. Îndrăgostiţii pot lega o dantelă de aceste corzi ale „inimii” în amintirea faptului că au fost acolo. Acest „Gardian al amintirilor” păstrează dovezile prezenţei îndrăgostiţilor. La un moment dat, această bancă o să se umple de amintiri, aceasta a şi fost ideea proiectului.
Mihai a creat repede simbolul acestui proiect, însă găsirea formelor, optimizarea liniilor, trebuia ajustată într-un anumit fel. Ideea i-a venit chiar în momentul în care a văzut că acest proiect va fi în Paris – oraşul îndrăgostiţilor. „Le gardien des souvenirs” vine mai mult dintr-o relaţie de dragoste care s-a terminat, o fostă iubire a tânărului designer.
Bursa a fost oferită de Institutul Cultural Român de la Paris, care organizează anual astfel de proiecte, oferind 12 burse pe semestru. Cât timp s-a aflat la Paris, Mihai a stat chiar în centrul oraşului de pe Sena, în incinta Ambasadei Române.
Anterior, Mihai Stamati a mai participat la diverse concursuri de design automobilistic din străinătate, la care a obţinut diverse menţiuni şi premii. În prezent, predă Designul Industrial la UTM, însă îşi doreşte să obţină un stagiu la o companie internaţională de design.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)