Un medic de familie a fost bătut cu cruzime la locul de muncă

Maria Coban (56 de ani), medic de familie la Centrul de Sănătate Ialoveni, a fost bătută crunt de un pacient de-al său, V.L. (28 de ani), pe data de 13 noiembrie curent, în timp ce doctorul se afla la locul de muncă. Femeia s-a ales cu comoție cerebrală, fracturi ale oaselor nazale și multiple echimoze. Agresorul este în evidență psihiatrică.

Autoritățile competente urmează să stabilească dacă agresorul avea sau nu discernământ în momentul comiterii faptei. În cazul în care se va stabili că agresorul avea discernământ, acesta, în funcţie de gradul leziunilor corporale provocate victimei, riscă să fie tras la răspundere contravențională sau chiar penală. Totodată, Inspectoratul de Stat al Muncii urmează să constate dacă a fost sau nu accident de muncă, a explicat avocatul Adrian Lungu pentru JURNAL de Chișinău.

Incidentul a avut loc în biroul medicului de familie, Maria Coban (56 de ani), în timp ce ea consulta pacienţii, iar la ușa acesteia se afla o mulțime de oameni care-și așteptau rândul să intre la medicul de familie.

Solicitată de JURNAL de Chișinău, medicul, care lucrează în această funcţie din  1999, ne-a spus că înainte cu o săptămână de a fi agresată de V.L., acesta și-a  bătut cu bestialitate mama, N.L. (56 de ani).

 Își bate mama

Femeia s-a adresat la poliție și la medicul legist, apoi la medicul de familie, deoarece avea multiple traumatisme și dureri. „I-am scris concluzia: comoție cerebrală, apoi i-am dat trimitere la neurolog și la oftalmolog. Neurologul a direcționat-o la medicul psihiatru”, ne-a mărturisit medicul bătut.

Pe data de 13 noiembrie, N.L. a intrat la medicul de familie pentru a transmite concluziile specialiștilor la care a fost direcționată de către medicul de familie. Aceasta a plecat. Peste vreo jumătate de oră, a deschis ușa fiul ei, V.L.. Acesta își căuta mama.

În scurt timp, în biroul Mariei Coban au revenit ambii, N.L. și fiul acesteia. În cabinet se mai afla o gravidă și o asistentă medicală. Acestea din urmă au plecat în alt birou pentru proceduri din cauza comportamentului agresiv al lui V.L.

„Am văzut că el era într-o stare agitată. Deja tremuram și eu. L-am rugat să elibereze biroul, zicându-i că chem poliția. Am sunat la poliție și am anunțat că am un pacient agresiv care nu vrea să iasă din birou. I-am lăsat în birou și am mers la șeful secției pe care l-am informat despre pacientul agresiv care nu pleacă din birou. Acesta m-a direcționat să sun la psihiatru. Am anunțat psihiatrul și am revenit în birou, unde se aflau mama și fiul, asistenta medicală și pacienta gravidă. Pe acestea le-am direcționat într-un alt birou pentru proceduri, deoarece gravida tremura și plângea. Eu am rămas cu ei”, medicul deapănă firul momentelor din acea zi.

 Niciun pacient n-a reacționat

După câteva minute, Maria Coban a încercat să-i măsoare tensiunea mamei agresorului. Nu a reușit să fixeze aparatul de măsurat tensiunea pacientei că fiul acesteia s-a năpustit asupra medicului.

„Nici nu pot să vă redau câte lovituri mi-a aplicat, m-a apucat de păr, m-a lovit cu pumnii în față, în cap, la piept. Pacienții erau la ușă și au spus că nu au reacționat, deoarece au crezut că acesta o bate pe mama lui”, ne-a mărturisit plângând medicul.

Potrivit ei, însângerarea feței medicului l-a oprit pe agresor și faptul că medicul a reușit să se smulgă din mâinile acestuia și să iasă în coridor în timp ce V.L. o lovea crunt.

Peste puțin timp la fața locului a venit poliția, medicul psihiatru.

Medicul s-a ales cu fracturi ale activității nazale, comoție cerebrală, contuzii la cap și multiple echimoze, inclusiv la piept. Maria Coban a suportat o intervenție chirugicală a cavității nazale. Ea este internată la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău.

În discuția cu noi medicul de familie ne-a spus că, dacă psihiatrul ar fi chemat imediat poliția – pentru că pacientul fusese anterior la el cu mama sa, acolo începuse să-şi atace mama, – și ar fi acționat,văzând starea pacientului, ea nu ar fi fost maltrată într-un asemenea mod.

Cazul medicului bătut, Ala Valenga  

În prezent, V.L. este internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru.

Amintim că, la 10 martie curent, șefa Secției terapie nr. 2 de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, Ala Valenga, a fost agresată la locul de muncă. Aflat în stare de șoc, soțul unei paciente care a decedat a lovit medicul de câteva ori,  fracturându-i două coaste. Ulterior, Ala Valenga a fost internată la spital cu comoție cerebrală. Recent, Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză doctorului Ala Valenga.

The following two tabs change content below.