Un matelot moldovean pe „fregata libertăţii”

Victor Movilă, originar din or.Teleneşti, e membru al echipajului francofon al vasului de război „Hermione”

E pasionat de mare încă din copilărie, chiar înainte s-o vadă pentru prima dată, de când a citit cărţile lui Jules Verne. El, copilul de atunci, se visa om al mării, iar acum, la 26 de ani, Victor Movilă, proaspăt absolvent al studiilor de masterat ale Universităţii din Nantes (Franţa) cu sediul în capitala Bulgariei, îşi va vedea visul cu ochii – basarabeanul va fi unul dintre membrii echipajului fregatei „Hermione”, devenită simbol al libertăţii, solidarităţii şi păcii, dar şi al prieteniei franco-americane.
Nina TOFAN

Teleneșteanul Victor Movilă nu are studii în domeniul maritim, dar are aventura în sânge și e îndrăgostit iremediabil de mare încă din copilărie când, citind cărţi de aventură, se visa marinar sau pirat. Ei bine, acum își va realiza acea dorinţă – basarabeanul va fi matelot pe „Hermione”, cel mai mare vas de tip istoric capabil sǎ navigheze pe mǎrile şi oceanele lumii.

A început să înveţe franceza în clasa a II-a

Victor Movilă s-a născut într-o familie de intelectuali din orașul Telenești. Era în clasa a doua când a început a învăţa limba franceză, apoi, în adolescenţă, a studiat artele plastice la şcoala din localitate. Acum, la 26 de ani, tânărul are diplomă de bucătar, e licenţiat în Tehnologie și management în alimentația publică, filiera francofonă a UTM, iar luna aceasta a absolvit şi studiile de masterat în Business și administrație la Universitatea din Nantes cu sediul în capitala Bulgariei.

Zilele trecute tânărul s-a întors acasă, în Republica Moldova, dar nu pentru mult timp, căci… îl cheamă marea! Vorba e că Victor Movilă va face parte din echipajul francofon al fregatei „Hermione”, copie fidelă a vasului cu care acum mai bine de 235 de ani marchizul de La Fayette a traversat Oceanul Atlantic pentru a-i anunţa pe americanii revoltaţi împotriva coroanei britanice cǎ Franţa îi va ajuta sǎ-şi obţinǎ independenţa. Replica vasului de război, considerat o adevărată bijuterie cu pânze, a fost construită vreme de 17 ani şi a necesitat o muncǎ imensǎ de cercetare la care şi-au adus aportul istorici şi specialişti din întreaga lume.

Din componenţa echipajului „Hermione” fac parte cetăţeni din 34 de ţări francofone, Victor Movilă fiind unicul moldovean pe fregată.

„Mă vedeam pirat sau marinar”

„Sunt pasionat de mare şi de navele maritime încă din copilărie, de când am citit mai multe cărţi de aventură, dar m-au influenţat îndeosebi cele scrise de Jules Verne. Eu, care pe atunci mă vedeam pirat sau marinar, acum am şansa să-mi văd visul cu ochii! Desigur, nu am de gând să fiu pirat”, zâmbeşte basarabeanul.

Spune că a aflat de şansa de a participa la această aventură de neuitat de pe Facebook, dintr-o informaţie distribuită de un coleg de-al său din Senegal. Pentru a fi eligibili, aplicanții trebuiau să întrunească următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 21 şi 34 de ani, să fie într-o formă fizică bună, să nu sufere de boli grave, să cunoască franceza, care e limba oficială de comunicare pe navă şi, desigur, să ştie să înoate. „Întruneam toate condiţiile. Am depus dosarul cu doar cinci minute înainte de deadline şi nu-mi venea a crede ochilor când am aflat că m-au acceptat în echipă! Schimbul cultural, hainele de epocă pe care le vom purta, numărul mare de limbi vorbite de participanţii la proiect și a profesiilor pe care le au aceştia fac din proiect o aventură de neuitat”, ne spune el, entuziasmat.

Periplul fregatei de circa 1000 de tone a început pe 18 februarie curent, cu genericul „Liberi împreună, de la Atlantic la Mediterană” şi se va încheia pe 16 iunie, când „Hermione” urmează să ancoreze la Rochefort.

„Împreună cu ceilalţi membri ai echipajului, am făcut un stagiu de trei zile pe mare, atunci am şi urcat pentru prima dată pe puntea unei fregate. În calitate de matelot pe „Hermione”, va trebui să execut o mulțime de  manevre: voi trage frânghiile de ridicare, remorcare, încărcare sau lărgire a pânzelor, voi face curăţenie, voi sta de veghe. Mi s-ar putea încredinţa chiar dirijarea corabiei, cu condiţia ca la cârmă să fim patru membri ai echipajului şi să fim supravegheaţi de un ofițer de șantier. Nu am rău de mare și încă nu am nimerit în vreo furtună pe ape, dar sper că voi prinde una, ca să simt cu adevărat puterea talazurilor”, afirmă Victor.

Străinilor le plac bucatele şi vinul moldovenesc

Basarabeanul ne-a relatat că departe de casă îi prinde bine experienţa de bucătar, căci le găteşte colegilor săi bucate moldoveneşti. „Deseori facem schimb de experiență culinară. Am constatat că străinilor le plac plăcintele cu brânză și mărar, învârtita, sarmalele, friptura și multe alte bunătăţi de la noi. Dar cel mai mult i-a impresionat gustul vinului nostru de casă și al izvarului tradiţional, cu adaos de zahăr și piper negru”, ne spune el.

Victor e pasionat de călătorii, dar recunoaşte că atunci când stă mai mult timp departe casă, îl macină dorul de familie şi de locurile unde a copilărit. „Avem o ţară frumoasă, dar e prost dirijată. Căci politica moldovenească funcţionează după principiul ‚fiecare trage la turta lui şi numai eu la a mea’”, consideră el.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)