Un leu pentru pensia lui Vladimir Voronin

Un fermier din Donduşeni îi cere fostului preşedinte comunist să plece la pensie

Stanislav Ivaniţă, fermier din satul Corbu, raionul Donduşeni, a organizat o acţiune de protest anticomunistă inedită. Miercuri, pe un frig năprasnic, în scuarul magazinului „UNIC” din Chişinău, acesta a amplasat o urnă de sticlă în care orice trecător poate contribui cu câte un leu la pensia fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin.

De asemenea, acesta a mai adus două pancarte pe care scria în rusă: „Sărmanului Voronin câte un leu pentru hrană din partea poporului flămâd” şi „Voronin, nu mai încurca poporului nostru, Nahren s pleaja, la pensie”. „Nu sunt aşezate bine, nu se vede începutul frazei”, se aude o voce. „Cred că vor înţelege, le-am scris şi în rusă, special pentru fanii Maiei Laguta, care ştiu în română doar cuvântul „permis””, replică Ivaniţă.

Viscolea. Trecătorii se opreau pentru o clipă, dar când dădeau cu ochii de camerele de filmat, fugeau în grabă. „Colectez bani pentru plecarea lui Voronin din politică, pentru ca să-i creăm  condiţii ca să aibă omul ce mânca la pensie, dacă se va duce”, începe Ivaniţă, după care se îndreaptă cu bancnota de un leu spre urna de sticlă, aşezată sub pancarte. Din cauza zăpezii, care cădea cu nemiluita, leul nu intra în urnă. După câteva minute de chin, leul a ajuns la fundul urnei. „Înseamnă că va lua banii, aşa cum a luat de la Condriţa şi pat, şi vacă, şi găini”, glumeşte organizatorul.

„Rog trecătorii să ia cuvântul şi să-şi spună părerile. Cei care doresc pot să contribuie cu câte un leu”, continuă fermierul.

Întrebat ce va face cu banii dacă fostul preşedinte va refuza să-i ia, acesta a declarat că vor fi destinaţi edificării unui monument în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul care a decedat în timpul protestelor din aprilie din centrul Chişinăului. „Sper ca moartea acestui băiat să fie ultima victimă pe care a făcut-o Partidul Comuniştilor”, spune bărbatul în timp ce-şi şterge lacrimile. „Întotdeauna îmi dau lacrimile când îmi aduc aminte de acest tânăr”, îşi cere scuze pentru momentul de slăbiciune.

Prezentă la manifestaţie, ex-deputatul Valentina Cuşnir spune că a venit pentru a sprijini această acţiune. „Sper că Voronin, în cazul în care nu va accepta banii, să contribuie la înălţarea unui monument în memoria lui Valeriu Boboc”, susţine Cuşnir.

Părerile trecătorilor sunt împărţite vizavi de această acţiune. În timp ce unii sunt de acord să doneze o sumă mai mare pentru bunăstarea lui Vladimir Voronin, alţii susţin că acesta nu merită nici două parale.

„Donez zece lei pentru ca Voronin să plece, e timpul să scăpăm de comunişti”, a exclamat Victor Pelin, pensionar din Chişinău. „Am să pun şi eu un leu, pentru ca fostul preşedinte al ţării să plece la „Pruncul”, unde îi este locul. Cu toate acestea, cred că e mult să-i dai lui Voronin un leu, el trebuie să întoarcă tot ce a furat”, spune Vladimir Ciorici, Chişinău.

„N-aş dona, pentru că statul trebuie să-i dea pensie, nu să adunăm noi, nici într-un caz. Banii aceştia i-aş da unei bătrâne ce stă pe marginea drumului, dar numai nu pentru Voronin”, susţine Alexandru, un trecător. „Când voi şti că va pleca pentru totdeauna, îi voi da. Însă ştiu că el nu pleacă, şi banii aceştia mai bine îi dau pentru un sărac decât pentru comunişti”, spune Vasile.

Partidul Comuniştilor refuză să comenteze această situaţie. „Nu are sens să comentăm toate aberaţiile. Sunt foarte mulţi oameni dezechilibraţi şi să comentez toate iniţiativele lor este un nonsens”, menţionează Grigore Petrenco.

Acţiunea de protest se va desfăşura până luni, 21 decembrie, între orele 12.00 şi 14.00, în scuarul magazinului „UNIC”, unde va avea loc şi numărarea banilor.

Stanislav Ivaniţă este cunoscut prin faptul că a vărsat, pe 23 iulie curent, pe scările Guvernului laptele adunat de la cele trei cornute ale sale în semn de protest contra preţului mic al acestui produs. Fermierul susţine că foştii funcţionari comunişti îl poartă până astăzi prin tribunale, după ce i-a fost intentat un dosar administrativ în urma protestului din vară.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)