Un kilometru de tricolor

dsc_04861km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photoUn kilometru de tricolor a acoperit de Ziua Naţională a României, 1 decembrie, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Cele două capete ale tricolorului s-au întins de lângă Preşedinţie până la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, susţinut de oameni de toate vârstele, veniţi din diferite regiuni ale R. Moldova şi României.

Tricolorul care a fost un motiv de bucurie pentru românii de pe cele două maluri ale Prutului a fost cusut în România, la iniţiativa organizaţiei unioniste „Onoare, Demnitate şi Patrie”. Timp de câteva luni, tinerii unionişti au colectat resurse financiare pentru a coase acest simbol românesc. După eveniment, tricolorul urmează să fie tăiat în bucăţi pentru a fi împărţit şcolilor din R. Moldova, astfel încât, până la Ziua Naţională a Drapelului, 27 aprilie, fiecare instituţie de învăţământ să arboreze o bucată din cel mai lung drapel.

dsc_05561km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo

Vlad Bileţchi

„Imaginaţi-vă că un grup de tineri au reuşit să scoată în stradă câteva mii de simpatizanţi şi au reuşit să întindă un km de tricolor! Cât am reuşi dacă fiecare dintre noi şi-ar asuma câte un procent de unire? Dacă fiecare dintre noi am vorbi zilnic cu vecinul, prietenul, consoarta, colegul de muncă, am vorbi cu cei de la ţară, care nu au sărmanii timp să se informeze, pentru că trebuie să muncească? Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă fiecare dintre noi am contribui la făurirea Uniri? Am grăbi acest proces! Unirea depinde de noi, nu de ei, ei depind de noi, noi îi votăm, noi le dăm funcţii, noi le dăm putere”, s-a adresat liderul organizaţiei ODIP, Vlad Bileţchi, celor prezenţi la eveniment. Din păcate, numai cei care susţineau drapelul în apropierea centrului au reuşit să asculte oratorii.

Evenimentul a fost greu de organizat, dar tinerii au reuşit să demonstreze că e posibil să ţi se îndeplinească orice vis. Oameni din toate colţurile R. Moldova i-au ajutat să înfăptuiască acest scop pe care şi l-au propus în vară unioniştii din ODIP, să întindă cel mai lung tricolor din Istoria Românilor.

M-am apropiat de mai mulţi oameni să-i întreb ce i-a adus în piaţă. Iată ce mi-a răspuns o bătrână de 79 de ani, Anastasia Chirianova, venită tocmai de la Răciula, Călăraşi: „Am venit astăzi să sărbătoresc aici Ziua României. Eu m-am născut încă în timpul României Mari. Vin întotdeauna la diverse acţiuni unioniste”.  Anastasia Chirianova se informează din ziare şi de la radio despre ce se întâmplă în lume şi în Ţară.

dsc_05171km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo

Anastasia Chirianova

„Tare mi-i greu la suflet că oamenii noştri nu se implică, nu se informează, mi-e greu pe suflet că au votat un mincinos. Nu este un om adevărat, care să lupte pentru poporul lui, pentru Ţara lui, pentru lumea asta necăjită care a mai rămas aici. Că uite, mi-au plecat nepoţii peste hotare şi nu mai vor să se întoarcă. Numai Unirea poate să ne mai salveze”, a lăcrimat bătrâna.

dsc_05461km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo

Cătălina Racu şi Tapalagă Mihaela

Cătălina Racu, studentă la facultatea de psihologie din Iaşi, a venit acasă în vacanţa de 1 decembrie, la Chişinău, împreună cu prietena ei de facultate, Tapalagă Mihaela, originară din Botoşani:

„Mi-am invitat prietena să-i arăt că şi aici tinerii sunt cu iniţiativă, că lumea din R. Moldova vrea Unirea. Să vadă atitudinea moldovenilor faţă de fraţii de peste Prut”, a spus Cătălina.

„M-a impresionat enorm această acţiune. Mă întorc la Iaşi cu gânduri bune şi sentimente frumoase. Doamne ajută să se împlinească Unirea!”, speră Mihaela.

dsc_05261km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo

Gabriela Vasiliţa

Gabriela Vasiliţa a venit la acest eveniment la îndemnul prietenei sale, membră a organizaţiei ODIP:

„Ziua de 1 decembrie şi acest drapel pentru mine înseamnă Unire”, ne-a spus fata, în timp ce coloana de români, vânturând tricolorul, împrăştia ecoul: „România n-a avut graniţă la Prut!”

dsc_04711km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05821km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05731km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05641km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05381km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05271km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05151km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05091km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_05041km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_04941km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_04901km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo dsc_04861km-de-tricolornadeajda-roscovanu-photo

Salvează

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)