Un “judecător din iad” a decis să devină avocat

SUPARARE // Ex-judecătorul Mihail Drosu e hotărât să-şi facă dreptate

Ex-judecătorul Mihail Drosu, unul din magistraţii care au audiat tineri în perioada protestelor din 7 aprilie 2009 în incinta comisariatelor de poliţie, a decis să ia calea spre avocatură. Breasla avocaţilor a respins însă candidatura acestuia.

Mihail Drosu a fost eliberat din functia de judecător în luna ianuarie 2010 în baza cererii de demisie, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu-i prelungească mandatul de judecător pe motiv că ar fi fost implicat în audierea tinerilor la 7 aprilie 2009. Decretul privind eliberarea lui Drosu din funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani, municipiul Chişinău, a fost semnat de preşedintele-interimar Mihai Ghimpu. Ajuns şomer, judecătorul a solicitat să fie admis să profeseze ca avocat. În martie, Baroul avocaţilor a respins însă candidatura lui Drosu pe motiv că a fost concediat din funcţia de judecător din motive compromiţătoare şi pentru că a pronunţat hotărâri prin care au fost încălcate grav drepturile omului, fapt constatat şi de către CEDO.

Mihail Drosu a cerut instanţei de judecată obligarea Baroului să-l admită în profesia de avocat. La 8 iunie 2010, Judecătoria Râscani, mun. Chisinau, a admis cererea sa şi a obligat Baroul să-l admită pe fostul judecător în corpul de avocaţi.
Baroul a depus recurs la Curtea de Apel Chişinău şi, la 7 septembrie, Curtea de Apel a anulat decizia Judecătoriei Râşcani, decizia fiind irevocabilă.

Avocatul Vladislav Gribincea a declarat pentru JURNAL că fostul judecător a emis câteva decizii prin care au fost încălcate flagrant drepturile omului. „Ar fi creat o imagine nefavorabilă Baroului avocaţilor, de aceea nu a fost acceptată candidatura acestuia”, a spus Gribincea.

“Voi continua să-mi caut dreptatea. Decizia comisiei de licenţiere din cadrul Baroului avocaţilor din Republica Moldova este ilegală”, a declarat Drosu, solicitat de JURNAL, după ce pe marginea cazului său s-a pronunţat Curtea de Apel Chişinău. Fostul judecător a evitat să spună ce altă profesie şi-ar dori să îmbrăţişeze în cazul în care nu va ajunge avocat.

Mihail Drosu a devenit cunoscut publicului larg după ce a judecat într-un termen record 11 tineri reţinuţi în timpul protestelor anticomuniste din aprilie 2009. Procesele au avut loc în incinta Comisariatului General de Poliţie. Acesta a relatat ulterior într-un interviu pentru presa din România că s-ar fi prezentat la proces în robă şi că nu regretă decizia de a fi mers la comisariat. „Deplasarea noastră a fost argumentată de factorii momentului: au fost incendiate, au fost devastate edificiile. În cazul în care acceptam să examinăm cazurile în incinta judecătoriilor, nu ştiu cine avea să ne asigure nouă integritatea. Din motive de securitate, eu am considerat întemeiat demersul procurorului”, a motivat atunci magistratul precizând că tinerii erau speriaţi, dar nu a observat urme ale violenţei fizice pe corpurile acestora.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu