Un internaţional moldovean îl atacă dur pe Dan Petrescu

Fotbalistul moldovean îl acuză pe antrenorul român de duble standarde şi regretă că a plecat de la Kuban

Portarul naţionalei de fotbal, Stanislav Namaşco, a fost printre puţinii jucători de la Kuban Krasnodar care s-a bucurat că antrenorii români Dan Petrescu, Dumitru Stângaciu, dar şi basarabeanul Emil Caras, au plecat la Dinamo Moscova. Acesta l-a acuzat pe Petrescu de duble standarde, regretând că Leonid Kuciuk a fost numit antrenor principal la Kuban abia acum. Dacă acesta ar fi fost numit la începutul toamnei trecute, Namaşco ar fi avut şanse mari să semneze un nou contract cu gruparea din Krasnodar, care i-ar fi oferit mai multe şanse.

Titular la naţionala Moldovei şi cu un parcurs bun cu FC Sheriff în grupele Ligii Europa, Namaşco s-a transferat în 2009 la Kuban. I s-a promis un post de titular, dar a jucat doar câteva meciuri pentru echipa antrenată de Dan Petrescu şi Emil Caras. „Credeam că cei de la Kuban au nevoie de serviciile mele, dar nu prindeam niciun loc pe banca de rezerve. Vina o poartă exclusiv fostul antrenor de la Kuban, Dan Petrescu, cel care m-a vrut la echipă. Dar, peste două săptămâni, antrenorul de portari, Dumitru Stângaciu, mi-a spus că nu aş fi fotbalist. A fost o lovitură foarte dură pentru mine. Îmi amintesc că în prima zi când m-am alăturat echipei, Petrescu mi-a spus să-mi scot cercelul din ureche că nu sunt Gianluigi Buffon (Juventus). Pe un alt fost coleg l-a obligat să se tundă. Vi se pare normală o asemenea atitudine?”, se întreabă Namaşco.

Stângaciu: „Eşti mort, un amator”

În acelaşi timp, portarul naţionalei îşi aminteşte că Petrescu nu le-a spus nimic fotbaliştilor de culoare cu cercei în urechi şi cu tunsori deocheate. „Nu pot spune că Dan n-ar fi un profesionist şi nu protejează jucătorii săi, însă uneori avea ieşiri greu de explicat. De exemplu, la antrenamente nu mi se permitea să mă antrenez cu portarii din lot. Când îmi venea mie rândul să apăr lovituri de la 11 metri, Stângaciu îmi spunea să o las baltă, că el va exersa. Eu eram bun doar la dat centrări pentru a antrena ceilalţi portari. Stângaciu chiar mi-a spus verde în ochi că sunt „mort”, un „amator”.

Ştiam că vrea să mă provoace, dar strângeam din dinţi şi mergeam mai departe. Dacă antrenorul de portari avea această atitudine, cred că avea permisiunea lui Petrescu”, povesteşte portarul care a parat penaltiul lui Zlatan Ibrahimovici.

Titular cu Suedia, dar slab pentru Kuban

Namaşco a fost declarat fotbalistul meciului în partida dintre Suedia şi Moldova din preliminariile Campionatului European din 2012, însă Dan Petrescu a declarat după acel meci că ar fi evoluat foarte slab în acea partidă. „Atunci chiar nu mai ştiam de ce are Petrescu o asemenea atitudine faţă de mine. Atunci când Petrescu a plecat la Dinamo Moscova, iar în locul său a fost numit Iuri Krasnoşan, lucrurile s-au schimbat în bine. Participam normal la antrenamente şi mă simţeam confortabil. Doar că Krasnoşan mi-a spus că mă vede ca al treilea portar şi ar fi bine să-mi caut o nouă echipă. A fost o discuţie sinceră şi apreciez acest lucru. Sunt sigur că Petrescu nu avea un asemenea comportament civilizat”.

Regretă că a ales să plece de la Kuban

Namaşco nu vrea să creadă că a trăit un coşmar la Kuban, deoarece şi-a găsit acolo soţia, dar regretă că s-a pripit şi a ales să plece. Zilele acestea, Leonid Kuciuk, fostul antrenor al lui Namaşco la FC Sheriff, a fost desemnat antrenor principal la FC Kuban. Acesta este sigur că belarusul sosit de la Arsenal Kiev i-ar fi oferit şansa să devină titular în buturile lui Kuban. Acum Namaşco este în căutarea unei noi echipe, dar deocamdată nimeni nu pare interesat de serviciile sale în pofida faptului că e titular la naţionala Moldovei.

Armaş va lucra cu Kuciuk

Un alt internaţional moldovean, Igor Armaş, a fost titular în mandatul lui Petrescu la Kuban, iar acum ar putea fi invitat să joace la Dinamo Moscova, alături de colegul său de la naţională, Alexandru Epureanu. „Am discutat atât cu Emil Caras, cât şi cu Dan Petrescu, dar nu ştiu despre interesul lui Dinamo faţă de mine. Mi-am prelungit contractul cu Kuban, iar dacă cele două cluburi se vor înţelege asupra transferului meu, aş putea ajunge în capitala Federaţiei Ruse. Acum eu mă concentrez la echipa mea, mai ales că avem un nou antrenor. Nu ştiu prea multe despre Leonid Kuciuk, doar faptul că a antrenat FC Sheriff şi este primul antrenor care a condus o echipă din Moldova în grupele Ligii Europei. De altfel, colegii mi-au mai spus că este un antrenor bun care pune accentul pe tactică. De asemenea, mi s-a comunicat că disciplina este în capul mesei la noul antrenor”, a adăugat internaţionalul moldovean.

– Kuciuk a antrenat FC Sheriff în 2004–2010 şi de fiecare dată a cucerit campionatul.

– Antrenorul din Belarus a venit la Kuban de la Arsenal Kiev, unde a fost declarat antrenorul anului în sezonul 2011–2012