Un interimat prezidențial de 4 ani // Cutia cu piuneze

Prin decizia din 8 februarie Curtea Constituțională a recunoscut că legea fundamentală a RM nu prevede vreo rezolvare pentru situația de azi. Termenul de alegere a președintelui RM în condițiile când vacanța funcției intervine după un interimat trebuie stabilit de Parlament. Nu se știe deocamdată dacă CC recomandă introducerea unei modificări în Constituție sau e suficientă modificarea legii privind procedura de alegere a președintelui RM.

În ambele cazuri, se poate propune următoarea soluție: data alegerii președintelui RM se stabilește doar după ce partidele parlamentare au ajuns la o înțelegere prin care se asigură alegerea președintelui RM. Această stipulație s-ar aplica pentru a preveni provocarea de alegeri anticipate mai mult decât două ori la rând din cauza nealegerii președintelui. În așa fel, dacă PCRM sau alt partid ar refuza să participe la alegerea președintelui, aceasta nu ar conduce la noi alegeri, ci doar la prelungirea interimatului până la 4 ani.

Refuzul comuniștilor de a vota un astfel de proiect ar demonstra intenția lor de a provoca alegeri anticipate. În cazul în care CC recomandă stabilirea termenului doar prin modificarea Constituției, lucrul acesta se va face peste 6 luni. (N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)