Un important ambasador la Chişinău vorbeşte despre decepţiile sale faţă clasa politică moldovenească

 

În perioada misiunii ambasadorului Republicii Poloneze la Chişinău, Artur Michalski (foto), R. Moldova a ratat, din cauza incapacităţii de gestionare a asistenţei financiare a autorităţilor moldoveneşti, un credit destinat fermierilor în valoare de 100 milioane de euro. Mai mult, în aceeaşi perioadă, în R. Moldova a fost comisă cea mai mare fraudă bancară, „furtul miliardului”, infracţiune care a decepţionat atât cetăţenii RM, cât şi partenerii de dezvoltare. În cadrul unui interviu acordat ziarului JURNAL de Chişinău, Excelenţa Sa relatează despre decepţiile pe care le-a avut în perioada mandatului său la Chişinău.

„Cred că noi toți, diplomații europeni și cea mai mare parte a societății moldovenești, împărtășim același sentiment de decepție. Lupta cu corupția a fost întotdeauna una dintre temele discuțiilor pe care le-am avut cu partenerii moldoveni. Noi am atras atenția că numai astfel se poate construi o legătură autentică între guvernanți și societate. Iar încrederea este necesară pentru a promova reformele. Sunt necesare reforme fără de care nu se poate realiza modernizarea țării și democratizarea profundă a sistemului politic. Polonia a fost percepută deseori de către guvernarea de la Chişinău ca bun exemplu al transformării, ca cel mai bun exemplu de urmat. Dar, din păcate, o anumită parte a clasei politice a tratat experiența noastră selectiv. Nu te poți interesa doar cum să obții mijloace pentru dezvoltare, ci trebuie asigurată o asemenea întrebuințare încât să fie atins scopul la maximum, adică transformarea”, spune Michalski.

„Furtul banilor din sistemul bancar la o asemenea scară a afectat autoritatea elitei politice guvernante nu numai față de propria societate, dar și față de partenerii de dezvoltare din străinătate, din care face parte de asemenea și Polonia. Însă aceasta nu înseamnă că vă întoarcem spatele. Suntem interesați în continuare de colaborare şi susținerea procesului de modernizare a R. Moldova. Suntem interesaţi de drumul de reforme al Chișinăului menit să apropie RM de comunitatea națiunilor europene. Trebuie să subliniez că nu depinde de noi succesul transformării R. Moldova, ci exclusiv de moldoveni”, a subliniat el.