Un grup de ruşi pretind că li se încalcă drepturile

Un grup de părinţi şi profesorii de la gimnaziul rus din or. Criuleni se arată revoltaţi că, începând cu anul viitor, instituţia în cauză ar putea să nu mai funcţioneze. Şi aceasta în situaţia în care autorităţile le propun să aleagă între mai multe variante care le vor permite copiilor să-şi continue studiile în limba maternă la liceul din localitate sau la o instituţie cu predare în limba rusă din Vadul lui Vodă.

Svetlana Corobceanu

În mare parte spiritele sunt aţâţate de membrii PCRM-ului din localitate, una din promisiunile cărora în campania electorală a fost de a nu închide şcoala rusă, iar acum pretind că pe această cale sunt încălcate drepturile minorităţii naţionale.

Clase cu cinci copii

În şcoală învaţă 50 de copii, majoritatea claselor fiind compuse din patru–cinci elevi. Grupul didactic e alcătuit din 11 profesori. Moftul de a avea o şcoală rusă costa anual bugetul circa 1 milion de lei. Pe moment, autorităţile locale se confruntă cu un deficit de 200 de mii de lei, plata pentru luna iunie şi pentru indemnizaţiile de concediu ale profesorilor de la această instituţie.

Raionul Criuleni este unul din cele nouă raioane în care începând cu 1 ianuarie curent, şcolile sunt finanţate în funcţie de numărul de elevi, circa 6000 de lei pentru un copil. Potrivit şefului direcţiei Educaţie a Consiliului raional Criuleni, Vladimir Soltanici, dacă în anii precedenţi a mai fost posibil să iei banii de la o şcoală din sat şi să-i muţi pentru întreţinerea şcolii ruse, acum acest lucru nu mai e posibil. „Am auzit şi anul acesta propuneri să fie închisă şcoala din s. Ohrincea, copiii urmând să se deplaseze la instituţia din satul vecin, iar banii de acolo să-i direcţionăm spre necesităţile gimnaziului rus. Le-am spus că acest lucru nu mai e posibil. După implementarea noii formule de finanţare, sunt instituţii de învăţământ unde într-adevăr au rămas bani, dar managerii de acolo sunt în drept să utilizeze banii pentru necesităţile instituţiei lor”, ne spune Soltanici.

Datorii la salarii

Zilele acestea, Ministerul Educaţiei a emis un ordin care reglementează numărul de copii în clasele gimnaziale şi liceale. Astfel, numărul de copii în clasele gimnaziale nu trebuie să fie mai mic de 25 şi nici mai mare de 30 de copii, iar în cele liceale, 30 – 35 de elevi. „Nu avem de ales. Părinţii copiilor de la gimnaziul rus vor trebui să aleagă între mai multe variante, care însă le vor permite copiilor să-şi continue studiile în limba maternă”, a mai spus Soltanici.

Primarul de Criuleni, Vitalie Onişciuc, membru PCRM, ne spune că primăria duce acum lipsă de bani şi nu-şi poate onora plăţile pentru profesorii de la instituţia respectivă. Acesta s-a adresat după ajutor la Guvern. „Eu nu am mare dorinţă să închid această şcoală. Venim cu promisiuni în campania electorală şi iată că acum spunem „nu”. Dar situaţia financiară nu ne mai permite s-o întreţinem ţinând cont că numărul de copii e foarte mic”, spune el. O parte din părinţi sunt de acord ca copiii să-şi continue studiile în limba română. Sunt însă şi dintre cei care nu doresc acest lucru. „Am discutat cu primarul din Vadul lui Vodă. De aici până acolo sunt 16 km. Copiii din clasele mici vor fi încadraţi în şcoala primară, iar cei din clasele a 5 – 9 vor putea să se deplaseze la gimnaziul rus de la Vadul lui Vodă sau în or. Dubăsari”, explică primarul.

O altă soluţie propusă de autorităţi e ca copiii să studieze la liceul din localitate după programe individuale cu predare în limba rusă. Deocamdată acestea n-au ajuns la un consens cu părinţii. „Nu e un moft închiderea acestei şcoli, dar nu avem alternativă”, mai spun autorităţile.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu