Un grup de amerindieni au dansat şi au cântat la Chişinău

Clipboard02Ziua de luni pentru studenții ULIM-ului a început cu un show exclusivist. Aceștia au avut ocazia de a-i vedea în carne și oase pe reprezentanții culturii indiene americane.

Colectivul „Dansatorii triburilor băștinașe” depune eforturi pentru a familiariza și distra publicul de toate vârstele prin intermediul tradițiilor indigene.

Studenții și profesorii prezenți la eveniment au rămas uimiți de cultura indienilor.

Clipboard3„Am fost copleșit de cele văzute, când eram tânăr am citit mult despre triburile aborigene”, spune un profesor de la ULIM, Nicolai Ghericenco.

Cei prezenți în sală au văzut pe viu dansul cu zurgălăi, dansul cu pene şi energicul dans al războinicilor. Un reprezentat al colectivului, Larry Yazzie i-a delectat pe spectatori cu un cântec tradițional american interpretat la flaut.

Regaliile pestrițe în care sunt îmbrăcați indienii americani atrag privile. Panglici multicolore, brățări, steluțe şi pene sunt câteva din elementele distinctive ale costumelor.

„Numele meu din trib este Ochiul Bufniței, iar pe costumația mea observi aceste cercuri care semnifică de fapt ochii bufniței. Noi obișnuim să dansăm și cu un evantai care la fel semnifică ochii bufniței. Trandafirul este floarea care reprezintă tribul Shoshone al indienilor băștinași din SUA. Deasemenea este o amintire despre mama mea, numele ei se traduce ca trandafir”, relatează reprezentanta dansatorilor, Sara Ortegon.

Femeile și bărbații poartă haine diferite, primele dansează în rochii cu clopoței ori șaluri, bărbații poartă decorații din pene. Culorile sunt o alegere individuală, fiecare alege ce vrea să reprezinte.

„Numele de Ochiul Bufniței mi s-a dat în cadrul unei ceremonii. Bunica mea era numită femeia bufniță, eu fiind nepoata ei am primit acest nume ca moștenire”, adaugă Sara.

Costumele tradiționale care le poartă indieni se numesc regalii.

„Regaliile sunt adevăratele veșminte ale indienilor. Desenul de pa față reprezintă echilibrul, iar steaua care atârnă de gât reprezintă un curcubeu de culori, anume asta vezi când privești o stea pe cer”, menționează indianul, Larry Yazzie.

Întrebați dacă cunosc ceva despre cultura noastră, indienii au afirmat că nu cunoșteau unde se află țara noastră pe hartă.

Clipboard4În diferite triburi femeile și bărbații se poziționează pe trepte diferite.

„În unele triburi din Minnesota femeile au anumite priorități în viața politică ori socială, iar în tribul din Iowa din care provin, bărbatul are întâietate”, punctează Larry.

Toți doritorii au dansat sub ritmuri tribale fiind instruiți de către oaspeții americani.

„Americanii indigeni reprezintă o parte importantă din cultura noastră”, declară Atașatul Adjunct pentru Cultură și Presă a Ambasadei Americane din Chișinău, Brent Israelsen.

„Mesajul acestui program este respectarea minorităților naționale”, a mai spus reprezentantul Ambasadei.

Programul este susținut de Ambasada SUA la Chișinău. Colectivul are planificat master class-uri și concerte la Cahul, Bălți și Tiraspol.

Zaharia Victor, stagiar

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)