Un grănicer împuşcat pe linia de frontieră

Un grănicer a fost găsit împuşcat recent pe linia de frontiră în satul Copceac, Ştefan-Vodă. Tragedia s-a produs luni dimineaţa aproximativ la ora 9.00.

Potrivit Serviciului Grăniceri, focul s-a tras dintr-un pistol-mitralieră de tip „Kalaşnikov”, calibrul de 5,45 de mm. Procurorul Procuraturii Militare Chişinău, Nicolae Dmitriev, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău că cercetările au demonstrat că a fost un suicid.

Reprezentanţii Serviciului Grăniceri presupun că ar fi vorba despre un incident care s-a produs în timp ce grănicerul în vârstă de 25 de ani se afla la locul de muncă. Acesta a fost găsit împuşcat chiar pe linia de frontieră.
Angajaţii de la Primăria Copceac au precizat că tânărul era inspector al Serviciului Grăniceri. Potrivit acestora, grănicerul era angajat prin contract. Cei de la pichetul de grăniceri îl caracterizează pe Ion Bursuc drept un militar ordonat.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, procurorul Procuraturii Militare Chişinău, Nicolae Dmitriev, a comunicat că este vorba de un suicid. Potrivit procurorului, cazul se cercetează şi, în decursul unei luni, va fi finisat. În acest caz, Procuratura militară a constituit o comisie care va face lumină asupra circumstanţelor producerii tragediei. La trei zile de la incident, tânărul de 25 de ani a fost condus pe ultimul drum.

Rudele grănicerului Ion Bursuc nu cred că tânărul s-ar fi sinucis. Solicitat de JurnalTV, verişorul grănicerului decedat, Vadim Lazăr, a spus că acesta era un băiat vesel şi nu crede că tânărul s-a sinucis. Vecinii şi prietenii susţin de asemenea că Ion era un băiat cuminte. Procuratura militară a demarat un dosar penal privind încălcarea regulilor de mânuire a armei care a provocat decesul unei persoane. În prezent, procurorii întreprind toate măsurile pentru stabilirea circumstanţelor decesului militarului.

Amintim că, la 29 noiembrie 2009, un militar a decedat după ce s-a împuşcat în piept cu arma din dotare. Soldatul avea doar 18 ani. El satisfăcea serviciul militar în termen în Batalionul nr. 1 Independent al Forţelor de Menţinere a Păcii din Cocieri, Dubăsari. Pe data de 28 noiembrie, tânărul se afla în serviciul de pază. După miezul nopţii, soldatul s-a împuşcat în regiunea inimii cu pistolul-mitralieră din dotare. Deşi tânărul a fost transportat de urgenţă la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, eforturile medicilor s-au dovedit zadarnice. Ministerul Apărării a anunţat că a fost creată o comisie specială pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Întrebat de JURNAL de Chişinău care sunt circumstanţele în care s-a produs incidentul în urma căruia a murit tânărul de 18 ani, procurorul Nicolae Dmitriev a menţionat că dosarul nu a fost încă remis judecăţii.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.