Un fotbalist vrea să devină preşedintele R. Moldova

Cel mai titrat fotbalist moldovean, Ion Testimiţeanu, şi-a încheiat, luni, cariera de jucător la 35 de ani. Acesta a jucat ultimul meci în tricoul echipei FC Zimbru, echipă la care s-a consacrat ca fotbalist şi cu care a câştigat şase titluri de campion. Acum, când nu mai joacă fotbal profesionist, Ion are intenţii serioase să devină preşedintele R. Moldova.

Testimiţeanu nu şi-a încheiat cariera aşa cum ar fi vrut, pentru că echipa sa a fost învinsă cu 3-0 de FC Sheriff. „A fost ultimul meu meci în calitate de jucător profesionist. Eu aş mai vrea să joc, dar nu-mi permit să mă fac de râs. Vârsta îşi spune cuvântul. Oricum, visul meu s-a împlinit. Mi-am început cariera la FC Zimbru şi tot de aici m-am retras. Vreau să le mulţumesc tuturor suporterilor care au fost alături de mine în toţi aceşti ani, iar tinerilor fotbalişti să aibă o carieră cel puţin ca a mea”, a spus fotbalistul. Testimiţeanu ar fi vrut să-şi încheie cariera într-un meci de pe teren propriu, dar a menţionat că aşa a fost să fie.

Deocamdată, nu se ştie dacă oficialii lui FC Zimbru îi vor organiza un meci de retragere, aşa cum s-a procedat în cazul unor fotbalişti din România sau Rusia.

Un preşedinte jucător

Ion Testimiţeanu este singurul fotbalist care vrea să devină preşedintele R. Moldova. Şi nu pentru ca să fie în centrul atenţiei, ci pentru ca să ajute populaţia R. Moldova. „Chiar îmi doresc cu adevărat să ajut ţara mea să depăşească sărăcia, cetăţenii să aibă un trai decent. Poate o să antrenez câţiva ani, iar ulterior pot să candidez şi la Preşedinţia R. Moldova. Cred că aş putea face faţă, la fel cum o făceam ca jucător”, a spus Ion Testimiţeanu. Acesta are 35 de ani şi ar putea antrena până la 40 de ani. Candidatul la preşedinţia R. Moldova trebuie să aibă 40 de ani. Astfel, dacă nu va intra într-un partid politic, Testimiţeanu trebuie să aştepte modificarea Constituţiei pentru a fi ales de popor şi nu de Parlament.
Campion cu trei echipe
Ion Testimiţeanu a jucat pentru FC Zimbru peste 200 de meciuri şi a marcat 32 de goluri. El a devenit campion al R. Moldova în 1992, 1992/1993, 1993/1994, 1994/1995, 1995/1996, 1997/1998. Ion a fost campion şi în tricoul rivalei de moarte a celor de la FC Zimbru FC Sheriff în sezoanele 2002/2003, 2004/2005. Acesta a fost şi campion în Korea de Sud în 2002 cu Ilva Song Nham.

Fotbalistul a mai jucat pentru Bristol City (Anglia), Sibir şi Terek (Rusia), Inter (Azerbaidjan).
Vitalie Hadei
În 1995 şi 1997 a fost desemnat cel mai bun fotbalist moldovean. Ion Testimiţeanu a îmbrăcat de 56 de ori tricoul echipei naţionale a R. Moldova şi a marcat şase goluri pentru aceasta.