Un fost legislator, trimis să prăşească la vie

FLAGRANT // Sfidând prevederile legale, fosta deputată Valentina Cuşnir, astăzi şomeră, refuză să părăsească apartamentul de serviciu din Chişinău

Fosta deputată Valentina Cuşnir s-ar părea că şi-a făcut un plan de acţiuni pentru a sparge toate tiparele şi ideile preconcepute despre cât de bine o duce un fost deputat, despre onorariile substanţiale şi locuinţele ultramoderne ale acestora. Fosta deputată s-a adresat la scurt timp după expirarea mandatului la Oficiul forţei de muncă din Călăraşi. Azi este şomer cu acte în regulă. Face naveta de trei ori pe lună la Călăraşi, la acelaşi oficiu pentru a confirma că încă nu şi-a găsit un loc de muncă şi a prezenta dovada de la unii patroni că e în căutarea acestuia. A patra oară merge la Călăraşi pentru a-şi ridica indemnizaţia lunară de şomaj – 1.250 de lei, de care va beneficia pe parcursul unui an.

Căutări disperate

După expirarea mandatului de deputat, Valentina Cuşnir s-a adresat la Preşedinţie în speranţa că i se va găsi un loc de muncă în Aparatul instituţiei. I s-a răspuns că dacă în statele de personal se vor găsi locuri vacante, va fi anunţat concurs şi ea va putea să-şi înainteze CV-ul. Valentina Cuşnir a mai trimis o scrisoare pe adresa preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, căruia îi aduce la cunoştinţă pe o notă aproape confidenţială: “Dle Ghimpu, sunt şomeră. Din cauza subnutriţiei, soţul s-a îmbolnăvit şi mai am de achitat şi un credit lunar în valoare de 2000 de lei”, ţinând neapărat să-i amintească acestuia că în baza art. 28 din Legea despre statutul deputatului, statul trebuie să le asigure foştilor deputaţi un loc de muncă după expirarea mandatului.

După această scrisoare, responsabilii din Aparatul Preşedinţiei au sesizat Fabrica de vinuri şi coniac din Călăraşi, la care a lucrat Cuşnir mai bine de 30 de ani, ca s-o restabilească în funcţie. La scurt timp, Valentina Cuşnir a primit răspuns de la conducerea fabricii. Pe o notă gravă fostei deputate i se aduce la cunoştinţă că funcţia pe care o deţinea anterior a fost redusă odată cu privatizarea întreprinderii. La finalul scrisorii i se propune să ocupe o altă funcţie, cea de “viticultor la sat”. Încerc să aflu cu ce s-ar ocupa în această funcţie. “Mi-au propus să prăşesc la vie”, afirmă consternată şi cu o voce aproape că redusă la şoaptă femeia.

Dorea să scrie o carte

Pe lângă faptul că nu are un loc de muncă, Valentinei Cuşnir i se cere să părăsească şi apartamentul din casa-hotel destinată aleşilor poporului pe perioada în care aceştia îşi exercită mandatul. Fosta deputată se opune din răsputeri. La început i s-a solicitat acest lucru pe o notă oficială, când deputata abia ieşise din spital, în urma bătăii la care a fost supusă în perioada protestelor din aprilie 2009, apoi a fost avertizată că va fi evacuată, iar la 23 aprilie curent a fost acţionată în instanţa de judecată. Toate cererile de a părăsi apartamentul sunt semnate de Gheorghe Brăgoi, şeful Direcţiei pentru deservirea clădirlor Parlamentului.

Potrivit Valentinei Cuşnir, Brăgoi este cel care a fost responsabil de cheile de la birourile Parlamentului în perioada protestelor. În repetate rânduri i-a solicitat să-i restituie obiectele personale luate din biroul său, despre care ştie că au fost încărcate într-un camion şi transportate într-o direcţie necunoscută. Brăgoi nu i-a dat niciun răspuns. “Aveam documente, proiecte de legi la care am lucrat, doream să scriu o carte, dar până în prezent nu mi-au fost restituite lucrurile personale”, mai spune ea.

Nu doreşte să elibereze apartamentul

Valentina Cuşnir se mai întreabă de ce s-au luat anume de ea, din moment ce în casa-hotel din str. Corobceanu, mai sunt familii care locuiesc cu încălcarea statutului privind acordarea acestor locuinţe. „Aici locuieşte o familie, tatăl căreia, fiind deputat în 1999, s-a înecat, şi de atunci familia s-a stabilit în casa-hotel. Aici continuă să locuiască fostul deputat Alexandru Lipcan şi familia sa”, afirmă ea.

Întrebată cum va proceda în cazul în care instanţa va decide să elibereze apartamentul, Valentina Cuşnir se revoltă: „Este exclus să fiu evacuată! Voi acţiona în judecată Parlamentul pentru că nu mă ajută să găsesc un loc de muncă. Este ceva ieşit din comun ca un fost deputat care a avut de suferit în perioada exercitării mandatului să fie supus unui asemenea tratament”.

Solicitat de JURNAL, Gheorghe Brăgoi confirmă că în apartamentele destinate aleşilor locali locuieşte o familie, unul din membrii căreia a fost deputat în 1999 şi a decedat. Este un apartament care îi revine acestei familii prin decizia Biroului Parlamentului. Totodată fostul deputat Alexandru Lipcan continuă să locuiască cu familia sa aici, deoarece soţia acestuia lucrează în Aparatul Parlamentului. Brăgoi ne mai spune că cele trei apartamente care au fost locuite de angajaţi ai diverselor ministere, care nu aveau nimic în comun cu Parlamentul, în unul dintre care locuia Andrei Neguţă, ambasadorul R.Moldova în Federaţia Rusă, au fost eliberate şi că pe moment mai sunt apartamente care n-au fost ocupate de nimeni.
A votat împotriva alegerii lui Voronin

Valentina Cuşnir a devenit cunoscută publicului larg, după ce, în 2005, a fost singura persoană din Parlamentul R.Moldova care a votat împotriva alegerii lui Vladimir Voronin ca preşedinte al R.Moldova, în timp ce formaţiunea pe care o reprezenta, PPCD, a votat in corpore această candidatură, asigurând astfel menţinerea la putere a liderului comunist până în aprilie 2009.

Valentina Cuşnir a fost maltratată de poliţişti în noaptea de 7 aprilie 2009, fiind internată în spital cu diverse traume. Mai este cunoscută publicului larg datorită faptului că a fost unica persoană deputat care doi ani la rând şi-a petrecut vacanţele muncind în Italia, recunoscând că era nevoită să meargă la muncă peste hotare pentru a-şi întreţine familia şi nu vede nimic ilegal în aceasta. Astăzi, Valentina Cuşnir declară că nu va merge în Italia, deşi cunoaşte bine limba şi are mulţi prieteni acolo, şi că va demonstra că poate fi utilă şi necesară aici, acasă.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu