Un festival care promovează cultura

festivalul limbii si culturii

De treisprezece ani instituţiile de învăţământ „Orizont” desfăşoară Festivalul Limbii şi Culturii din Republica Moldova. Anul acesta festivalul a avut loc la sfârşitul weekend-ului trecut, în sala mare a Palatului Republicii. Prin acest festival, liceul îşi promovează rezultatele unui an de muncă asiduă. Elevii care au obţinut rezultate la diferite olimpiade sunt premiaţi, iar tinerelor talente în artă li se oferă şansa să se manifeste pe scenă.

În cadrul evenimentului, elevi de diferite naţionalităţi ai acestor instituţii şi-au demonstrat talentul şi aptitudinile artistice: au cântat în diverse limbi şi au dansat pe ritmul diferitor muzici, pentru oaspeţii de onoare ai festivalului, părinţi, colegi şi profesori. Prestaţia artistică a elevilor acestui liceu a fost, de altfel, la fel de înaltă ca şi rezultatele obţinute de ei la diferite olimpiade.

Respect faţă de toate culturile şi limbile vorbite în RM

După salutul adresat invitaţilor festivalului, Sedat Hasan Karacaoğlu, directorul Liceului Teoretic „Orizont”, a spus că scopul principal al acestui festival este de a prezenta toate culturile care există pe teritoriul Republicii Moldova. „Festivalul de Limbă şi Cultură reprezintă dragostea şi respectul nostru faţă de toate culturile şi limbile vorbite pe teritoriul republicii”, a specificat directorul.

Instituţiile de învăţământ „Orizont” şi-au început activitatea în anul 1993. În cei 22 de ani de activitate, liceele s-au extins, în aşa fel încât azi trei filiale ale acestor şcoli activează în municipiul Chişinău, şi câte una la Bălţi şi Ceadâr-Lunga.

„În toţi aceşti ani am contribuit mult la realizarea procesului educaţional din Republica Moldova. Astăzi, în aceste instituţii îşi fac studiile 1621 de elevi, iar 1999 de absolvenţi ai liceelor noastre îşi continuă studiile în 31 de ţări ale lumii. În aşa fel am reuşit să prezentăm Republica Moldova la cel mai înalt nivel, atât pe plan naţional, cât şi pe arena internaţională. Elevii noştri au reuşit să obţină 4248 de locuri premiante la concursurile naţionale şi 997 de locuri la concursurile internaţionale”, a spus directorul Sedat Hasan, care a adus mulţumiri pentru colaborarea fructuoasă elevilor, părinţilor, profesorilor şi echipelor organizatorice ai instituţiilor de învăţământ „Orizont”.

Olimpicii premiaţi

Toţi elevii acestor licee care au avut succese anul acesta la olimpiadele naţionale şi internaţionale au fost premiaţi în cadrul acestui festival. Premiile au fost înmânate de preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, care a apreciat meritele acestor şcoli: „Am contribuit şi eu pe parcursul anilor, în calitate de primar general, susţinând dezvoltarea liceelor „Orizont” în Republica Moldova. Fiind în ospeţie la liceul din Durleşti, am fost profund impresionat de nivelul de cunoştinţe şi cultură al elevilor, de relaţiile dintre profesori şi elevi. Vreau să aduc mulţumiri profesorilor pentru contribuţia dumneavoastră la punerea viitorului temeliei Republicii Moldova. Sigur că acele succese înregistrate pe toate continentele de aceşti copii vor duce faima Republicii Moldova”.

Tatiana Nistrean, reprezentant al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, a felicitat organizatorii festivalului cu ocazia acestei inedite sărbători. „Vreau să menţionez contribuţia dumneavoastră enormă la formarea tinerei generaţii. Dumneavoastră aţi creat o şcoală care pentru mulţi serveşte ca model, o şcoală democratică şi prietenoasă copilului, care asigură calitatea educaţiei. Vreau să vă mulţumesc că sunteţi totdeauna receptivi, ne ajutaţi la organizarea diferitor concursuri şi olimpiade. Ţin să vă mulţumesc că, în ultimii 20 de ani, datorită eforturilor dumneavoastră, în diferite state ale lumii a fost ridicat drapelul şi cântat imnul de stat al Republicii Moldova. Aţi creat un model de şcoală unde copiii vorbesc diferite limbi, sunt de diferite etnii şi confesiuni religioase, o şcoală care este a viitorului, care promovează colaborarea, prietenia, un model al unei case fericite”, a spus inspectorul şcolar.

Prezent la eveniment, Mehmet Selim Cartal, ambasadorul Turciei în Republica Moldova, a felicitat părinţii şi elevii pentru efortul pe care îl depun, specificând că, pe lângă cunoştinţe, elevii acestei şcoli au şansa să-şi cultive şi valori spirituale şi morale. „Trăiască prietenia între Republica Moldova şi Turcia!”, s-a adresat ambasadorul celor prezenţi.

Stimulaţi pentru mai mult

festival.f.nadea roscovanu

Am luat opinia unei mămici, Valentina Dabija, al cărei băiat, Grigore Dabija, a urcat pe scenă pentru a-şi ridica premiul pentru rezultatele obţinute la matematică. Am întrebat-o cui datorează fiul său argintul pe care l-a adus de la olimpiada din România. „Băiatul meu a fost foarte bun la matematică şi în şcoala de stat în care a învăţat, dar, la un moment dat, şi-a pierdut interesul fiindcă nu avea cu cine concura. Aici, copiii sunt încurajaţi şi stimulaţi să participe la diferite concursuri, olimpiade, fapt ce le menţine treaz spiritul concurenţei la carte. Iar organizarea de astfel de evenimente culturale, cum este Festivalul Limbii şi Culturii din Republica Moldova, îi încurajează să-şi dezvolte şi aptitudinile artistice”, spune Valentina.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)