Un eveniment de excepție, Festivalul Doinei

festivalOrganizat de Compania „Teleradio-Moldova” în colaborare cu Ministerul Culturii, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Comisia Naţională pentru UNESCO, Uniunea Muzicienilor din Moldova, Festivalul Doinei ia amploare.

Ediția a doua a festivalului, desfășurată între 23 și 25 octombrie, a reunit 96 de concurenți, dintre care au fost selectați 35 de soliști și instrumentiști, cu vârste între 14 și 82 de ani. Cea mai tânără doinitoare din concurs a fost Alexandrina Verhovețchi din Căușeni. La concertul de gală a cântat o doină tulburătoare, în afara concursului, și pictorița nonagenară Eleonora Romanescu, înveșmântată în costum popular, ei îi aparțin și lucrările expuse în Sala Radio unde a avut loc evenimentul care, sperăm, va deveni unul dintre cele mai importante din viața noastră culturală.

Premiul I le-a revenit instrumentistului Leonid Nenescu din Cimișlia și soliștilor-vocaliști Ilie Fabian din Cahul și Alina Mocanu din Leova.

Câștigătoarea Marelui Premiu este Felicia Bojii din Râșcani. Valoarea trofeului a fost de 10 000 de lei.

Veta Ghimpu-Munteanu, vicepreședintele Comitetului de organizare a festivalului, a declarat pentru trm.md: „În acest an, la festival au fost și concurenți din Transnistria. Ne propunem să descoperim doine autentice şi derivatele ei, precum şi să cultivăm arta vocală specifică doinei”.

Invitatul de onoare al festivalului a fost Grigore Leșe din România, domnia sa a susținut un recital de doine autentice, răscolitoare, pe care publicul le-a ascultat cu lacrimi în ochi. „Eu horesc ca să mă stâmpăr, doina e tot ce avem mai sfânt, ne regăsim în doină. Lăsați fățărnicia, căutați doine adevărate, pe ele aduceți-le în festival. Oricum, a fost un eveniment extraordinar, o să duc vestea despre el la București, să vină mai multă lume la anul”, a spus Grigore Leșe la concertul de gală.

Oferindu-i marelui doinitor o diplomă de gratitudine, Alexandru Dorogan, director al Radio Moldova, căruia i-a venit anul trecut ideea de a organiza Festivalul Doinei, a accentuat: „Dacă Doina a ajuns până la noi, și noi vom ajunge la Doină”. Doinele înregistrate în cadrul ediţiei curente vor fi incluse într-o lucrare şi un CD accesibil publicului larg.

Irina Nechit