Un espresso pe zi poate afecta inima

Consumul unui espresso în fiecare zi poate avea un efect negativ asupra inimii, susţin cercetătorii italieni.
Specialiştii au descoperit că o singură cană cu băutura bogată în cafeină este de ajuns pentru a reduce cu 22 la sută cantitatea de sânge care ajunge la inimă, timp de o oră după ce a fost savurată, relatează „The Telegraph”. Studiul, publicat în „European Journal of Clinical Nutrition”, confirmă faptul că nivelul ridicat de cafeină poate avea un impact nefavorabil asupra aparatului cardiovascular.
Un espresso conţine 107 miligrame de cafeină, comparativ cu numai 75 de miligrame ce pot fi găsite într-o cană de cafea instant.
În cadrul cercetării recente, specialiştii de la Universitatea din Palermo, Italia, au analizat fluxul sangvin a 20 de voluntari adulţi care au fost rugaţi să bea o ceaşcă de espresso şi au comparat rezultatele cu cele înregistrate în cazul cafelei decafeinizate. Pentru aceasta, ei au avut în vedere dilatarea mediată de flux, care măsoară cât de mult se dilată vasele de sânge atunci când fluxul sangvin creşte. Pe parcursul unei ore după consumul unei căni de espresso, cercetătorii au observat că fluxul sangvin s-a diminuat, în medie, cu 22 la sută. În schimb, când voluntarii au băut cafea decafeinizată au fost înregistrate modificări foarte mici ale cantităţii de sânge care a ajuns la inimă. De asemenea, doar în prima situaţie a fost sesizată o creştere a presiunii arteriale.
„Efectele pe care le-am observat s-ar putea să fie mult mai relevante în cazul persoanelor care, din punct de vedere genetic, metabolizează mai greu cofeina”, se menţionează în raportul ce cuprinde descoperirile făcute de oamenii de ştiinţă italieni.
În ciuda efectelor negative relevate de această cercetare, studiile anterioare au demonstrat că există şi numeroase beneficii ale consumului de cafea. Spre exemplu, o ceaşcă pe zi poate diminua riscul de apariţie a cancerului bucal şi a celui esofagian, precum şi a maladiei Alzheimer.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)