Un elev la două sate

DEPOPULARE// Criza demografică şi exodul închid şcolile

În luna septembrie 2009 a fost închis gimnaziul din satele Florica şi Plop, raionul Căuşeni, şi elevii acestei instituţii au fost repartizaţi la şcolile din localităţile vecine, Coşcalia şi Baccealia. Locuitorii din aceste sate s-au arătat nemulţumiţi de decizia autorităţilor, mai ales că, în timpul ninsorilor, copiii nu au frecventat şcoala timp de două săptămâni. Autorităţile spun că lichidarea acestei instituţii face parte din programul de optimizare a sistemului de învăţământ, adoptat în 2007.
Şefa adjunctă a Direcţiei de învăţământ Căuşeni, Olga Donţu, a declarat pentru JURNAL că elevilor le-a fost pus la dispoziţie un autobuz, care îi duce la ore şi îi aduce înapoi. Primarul satului Coşcalia infirmă de asemenea acuzaţiile cum că timp de două săptămâni copiii nu au făcut ore şi spune că doar două – trei zile a fost închisă şoseaua dintre aceste localităţi. Veaceslav Ioniţă, fost expert economic, scrie pe blogul personal că micşorarea drastică a numărului de copii înregistrată după anul 2000 a făcut ca multe şcoli să rămână pustii.
Copii printre străini

„De când s-a închis şcoala din sat îmi văd copilul sâmbătă şi duminică”, spune Nina Balcad, locuitoare a satului Florica, raionul Căuşeni. Comunele Florica şi Plop, din cadrul primăriei Coşcalia, cu o populaţie de 570 de persoane aveau o singură şcoală. „La începutul lunii septembrie, gimnaziul de la noi din sat a fost închis şi copiii din aceste două sate au fost împărţiţi la gimnaziile din Baccealia şi Coşcalia”, spune femeia. „Au spus că nu au bani cu ce să ţină şcoala şi din acest motiv mulţi copii se scoală cu noaptea-n cap, pentru ca să ajungă la gimnaziul din Coşcalia, iar apoi acelaşi autobuz la ora trei îi aduce înapoi”, susţine femeia.
Potrivit locuitoarei, elevii care termină orele mai devreme sunt nevoiţi să aştepte până va veni autobuzul. „Eu nu am fost de acord cu aceasta şi mi-am dat copilul la Baccealia, chiar dacă acolo stă la gazdă şi îl văd la sfârşit de săptămână”, spune Nina Balcad. „Dar mă doare sufletul că copilul meu este printre străini de la o vârstă atât de fragedă, e doar în clasa a şaptea, dar cel puţin acolo, când se termină orele, pleacă la gazdă şi nu stă pe drumuri”, oftează femeia.
Şcoala cu 42 de elevi

Nemulţumiţi de această decizie sunt şi profesorii din Florica ce s-au pomenit pe drumuri. „Când s-a închis şcoala, nu s-au găsit locuri în gimnaziu şi pentru noi, de aceea mulţi s-au înregistrat la Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă”, a declarat pentru JURNAL Liuba Chiroşu, fostă profesoară. Aceasta spune că ea nu se poate înregistra la bursa muncii pentru că are cote de pământ.
Oficialii susţin că decizia de optimizare a sistemului de învăţământ a fost luată în 2007, iar raionul Căuşeni a intrat în acest sistem. „Gimnaziul de la Florica l-am mai întins noi încă doi ani, dar când am realizat că nu mai avem cum să ţinem un imobil mare cu două blocuri, în care îşi fac studiile 42 de copii, iar profesorii, care nu au studii pedagogice, predau mai multe obiecte, l-am închis”, a declarat pentru JURNAL şefa adjunctă a Direcţiei de învăţământ Căuşeni, Olga Donţu.
Schimbări demografice dramatice

Veaceslav Ioniţă, fost expert economic, explica într-un articol, publicat pe blogul personal că motivul de bază al închiderii şcolilor îl constituie schimbările demografice dramatice prin care trece Moldova. „Până în anul 2015, numărul copiilor de vârstă şcolară se va înjumătăţi faţă de maximele anilor 1995-2000”, susţine expertul.
Acesta menţionează că reţeaua şcolară în Moldova a fost dezvoltată conform evoluţiilor din anii ’90, când numărul de copii creştea continuu şi se estimase greşit că, într-un viitor apropiat, putea ajunge la un milion de copii. „Însă, după anul 2000, numărul de copii de vârstă şcolară a început să scadă continuu, proces care se va tempera doar în 2015, când numărul lor se va stabiliza până la 450 de mii, prognozează experţii optimişti, iar în variantă neutră, vor fi 400 de mii de copii”, scrie Ioniţă.
„Dacă în urmă cu cinci ani numărul mediu de copii într-o scoală era de 425 de elevi, în prezent numărul lor se apropie de 300 de copii. Respectiv, au crescut enorm cheltuielile de întreţinere curentă pentru un copil”, adaugă expertul.
La anul, va fi un singur elev în clasa întâi

La gimnaziul din Florica, în anul de studii 2010 – 2011, ar fi fost înscrişi doar 30 de copii, dintre care unul singur ar veni în clasa întâi. „În plus, regulamentul de funcţionare a liceelor şi gimnaziilor prevede că, din anul 2010, pentru instruirea şi educaţia unui copil vor fi alocaţi pe an 5 021 de lei, în timp ce pentru un copil care îşi făcea studiile în gimnaziul din Florica erau cheltuiţi între 13 şi 15 mii de lei anual”, adaugă oficialul.
Responsabila de învăţământul în raion spune că hotărârea a fost luată de administraţia publică locală şi de cea raională. „Copiii acum îşi continuă studiile la şcoala din Coşcalia, la care sunt transportaţi în fiecare dimineaţă şi aduşi la amiază înapoi cu un autobuz”, spune Donţu.
Dar în timpul ninsorilor abundente din această iarnă au fost blocate drumurile dintre aceste două sate, iar elevii nu au putut ajunge la şcoală. „Părinţii au cerut ca de la anul şcolar viitor, copiii lor să înveţe la gimnaziul din Baccealia”, spune şefa Direcţiei învăţământ. Oficialul mai spune că Banca Mondială va dona un autocar pentru transportarea copiilor la gimnaziul din Baccealia. „Sperăm că se va ajunge la o rezolvare satisfăcătoare a acestei probleme, pentru că cel mai mult suferă în acest conflict copiii, care sunt mutaţi de colo colo”, comunică Donţu.
În clădirea şcolii au fost amplasate grădiniţa, oficiul poştal, punctul medical

Primarul celor trei sate spune că, în timpul recentelor ninsori, şoseaua dintre Florica şi Coşcalia a fost închisă doar două – trei zile. „Între aceste localităţi este o porţiune de drum mai dificilă, sub formă de pantă, care se curăţă mai greu, dar copiii au lipsit de la ore cel mult trei zile, după care au reluat orele”, a declarat, pentru JURNAL, Elena Eşanu, primarul satului Coşcalia.
Referindu-se la soarta ulterioară a imobilului fostului gimnaziu din comuna Florica, primarul spune că acesta a fost trecut în gestiunea primăriei. „Nu a fost mişcat nimic de acolo, iar în blocul acesta a fost amplasată grădiniţa, oficiul poştal, punctul medical”, spune Eşanu. Aceasta a mai menţionat că există câteva cereri de a reutila două săli de clasă, pentru deschiderea unui magazin.
Am încercat să dăm de oficialii din cadrul Ministerului Educaţiei de la Chişinău, dar am fost pasaţi de la un angajat la altul, care motivau că nu ţine de competenţa lor acest domeniu. La ultimul număr de telefon pe care mi l-au dat funcţionarii nu a răspuns nimeni timp de două zile.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)